Smještaj

Kako do povoljnog ljetovanja iz snova na Jadranu? Top savjeti za hit odmor!

Objavljeno: 19. 7. 2021.

Za vrijeme ljetnog odmora možemo reći kako uistinu "odmaramo mozak" te se potpuno isključimo iz stresne svakodnevice i maksimalno se opustimo u omiljenim ljetnim radostima. No, ponekad u tome, kao i u svemu u životu, znamo pretjerati. Jednom kada dođemo na odmor, jako nam je teško odoljeti svom bogatstvu ponude koju neka dostupnadestinacijaza odmor ima za ponuditi.

Naravno, budžet nije nešto o čemu želite razmišljati dok putujete. Ipak je to vrijeme kada si želite dati oduška i nagraditi za mukotrpan trud tijekom godine. Kako bi izbjegli mozganje i nepotreban stres jednom kada ste već na ljetovanju te zaobišli male, nepotrebnetroškove koji brzo "iscijede" novac s računa, potrebno je napraviti plan i program samog putovanja. Zato ćemo s vama podijeliti savjete za odmor koje biste trebali slijediti ne bi li mogli uživati u odmoru iz snova koji će opet biti prilagođen vašoj financijskoj situaciji i mogućnostima.

Obilasci povijesnih lokaliteta, sportske i rekreativne aktivnosti, domaće delicije, obilasci otoka i mjesta u blizini, tulumi, suveniri samo su neke od stvari kojima ćemo se počastiti za vrijeme odmora. No, zbog toga nam se nerijetko nakon ljetovanja zna javiti ljutnja kada pogledamo stanje računa. Kako bi izbjegli takvu situaciju potrebno je planirati unaprijed i racionalno trošiti te znati s koliko novca raspolažete.

Ne bi li vam u tome bilo lakše, donosimo nekoliko savjeta kako ostvariti kvalitetan odmor iz snova, a da pritom ne potrošite puno novaca! Jer štednja ne mora značiti da ćete se odreći luksuza i da nećete sebe počastiti nakon što ste se cijelu godinu mučili i naporno radili. Odmor po vašim željama i potrebama itekako je moguć, no uz pametno planiranje. Zato, ako slijedite neka od pravila i savjeta objašnjenih u nastavku teksta, možda i sami otkrijete tajne uspješnog i ekonomičnog odmora na Jadranu!


Kako jeftino stići do popularne destinacije?


Prvo o čemu morate razmišljati je kako doći do destinacije. Da biste uštedjeli na osnovnom koraku u planiranju je rezervirati karte unaprijed. Tako ćete moći birati i vrijeme i datum odlaska po niskim cijenama. Samo razlika u cijeni putovanja preko tjedna ili vikenda može biti velika. Također, ako možete, putujte za vrijeme post-sezone kada cijene općenito drastično padaju. Zato budite fleksibilni s datumima, ciljajte neuobičajene termine, last minute akcije, provjerite posebne popuste poput refundacije troškova za vrhunsku uštedu uztop ponudu i krenite planirati!

Idući segment o kojem bi trebali voditi računa je odabir destinacije. Nakon odabira, istražite destinaciju, pokušajte naći popuste i akcije jer nikad ne znate kada i na koji način možete uštedjeti novac. Osim toga, dobra bi ideja bila isplaniratibudžet, napraviti dnevni limit i pratiti isti jednom kada dođete. Zato provjerite mail, newslettere, kupone i ostale načine informiranja jer vas možda baš u spam mail-u čeka odlična ponuda za destinaciju iz snova! Tako na besplatan način možete sebi prilagoditi odabir i uhvatiti najbolju ponudu.

Istraživanje i priprema terena je doslovno pola posla. Za dobru zabavu, upoznavanje bogatepovijesti, umjetnosti, arhitekture i kulture kraja kojeg namjeravate obići, na društvenim mrežama provjerite kada i gdje se što događa. Tako ćete moći napraviti vlastiti kalendar aktivnosti, a možda pronađete i nešto besplatno za sebe ili nabavite early-bird karte po akcijskim cijenama! Provjerite lokalne turističke zajednice i naše blog članke za više takvih savjeta.

Jedna od stvari koja je preporučljiva, a može biti ekonomična je unaprijed uplatiti osiguranje. Tako ćete se pripremiti na neočekivane situacije i najcrnje scenarije. U slučaju bolesti, nesreće ili ranog otkazivanja, bit ćete pokriveni. Zato u našoj ponudi i nudimo mogućnost besplatnog otkazivanja te refundaciju različitih troškova poput one za kišne dane tako da vam ništa ne upropasti putovanje.





Planiranjem unaprijed te budžetiranjem možete napraviti velike uštede za vrijeme ljetovanja

Privatni smještaj prilagodite svojim željama, ali i financijskim mogućnostima

Iduća stvar koja je ključna za kvalitetan i ekonomičan odmor je odabir budžetiranogsmještaja. Na smještaju možete uistinu mnogo uštedjeti, a da pritom uživate u svim njegovim pogodnostima poput besplatnog interneta, blizine pješčanih plaža, šljunčanih plažai turističkih atrakcija te ih prilagoditi sebi ili obitelji. Samo na Adriatic.hr-u može se pronaći raznovrstan smještaj dostupan već od 16€ po noćenju!

Rezervirajte smještaj unaprijed te uz early bird akcije pronađite jedinice na osami, u centru grada, za obitelji, solo putnike, romantične parove i mlade. Odredite lokaciju s obzirom na tip odmora kojeg si želite omogućiti, aktivnosti koje želite isprobati te blizinu znamenitosti i monumenata koje bi posjetili. Također, istražite pogodnosti koje svaka destinacija nudi te budite u neposrednoj blizini da izbjegnete troškove prijevoza.

Ako putujete s društvom, onda su kuće za odmori ljetni domovi dobar izbor jer su ekonomičan način da uživate u miru sa svim pogodnostima dostupnim ekskluzivno samo za vas poput vanjskog plivačkogbazena, roštilja, vanjske kuhinje itd. Podijeljen trošak na nekoliko dijelova pokazuje kako se u luksuzu može uživati i po niskoj cijeni.

S druge strane, studio apartmani jeftina su rješenja za solo putnike, apartmani za parove, dok smo za obitelji s djecom u ponudi pripremili jedinice specijalno dizajnirane za najmlađe na različitim lokacijama diljem zemlje.

Za all-inclusive uslugu dostupnu na jednom mjestu za potpuno opuštanje, birajte smještaj uhotelima. Mnogi od njih uključuju doručak ili večeru u svojoj ponudi, nude različite pogodnosti, te vam osoblje može dati korisne savjete za uštedu novca i kvalitetan provod.

Prilikom odabira, ciljajte na smještaj s perilicom za rublje. Osim što ćete uštedjeti novac na prtljagi, lakše ćete putovati i bit će vam se lakše kretati na odmoru. Tijekom ljeta, odjeća se brzo suši stoga je ovo i praktičan savjet za uštedu vremena, energije i novca. Još jedna stvar na koju možete pripaziti prilikom odabira je ciljati na jedinice s vlastitom ili zajedničkom kuhinjom.

Kuhajte lokalno, jedite lokalno i to sve – uz ograničen budžet!

Hrana
je uistinu nešto na čemu možete uštedjeti zamašnu svotu novaca za vrijeme putovanja. Za početak napravite budžet za hranu i troškove prehrane te iznajmite sobu ili studio-apartman s kuhinjom. Istražite restorane na različitim stranicama, pročitajte ocjene i komentare gdje možete jesti dobro, a jeftino.

Nemojte zaboraviti kako za vrijeme ljeta mnogo pijete. Upravo voda može biti jedna od onih malih neprimjetnih troškova i razlog zašto ste toliko novca potrošili na odmoru. Osobito na popularnim lokacijama i manjim mjestima gdje cijene idu u nebo. Zato, ponesite sa sobom bocu vode koju uvijek možete napuniti.

Upravo je pitka voda jedna od komparativnih prednostiHrvatske kao turističke destinacije. S obzirom na to kako ima jednu od najvećih zaliha pitke vode u odnosu na broj stanovnika, svoju bocu ćete moći napuniti doslovno bilo gdje. Tako ćete u kafiću uz kavu dobiti čašu vode, u restoranu možete zatražiti vodu iz slavine koja je besplatna, a u centru grada i turističkim mjestima postoje fontane i slavine s čistom vodom. Samo naravno budite racionalni prilikom korištenja i čuvajte okoliš.

Jednom kada stignete na destinaciju, opremite se na vrijeme i kupite sve što vam je potrebno u lokalnom supermarketu. Cijene "skaču u nebo" nakon zatvaranja, stoga se opremite na vrijeme te izbjegnite neugodne situacije poput višesatne vožnje bez hrane ili vode sa sobom. Opremite se svježim namirnicama, kuhajte kod kuće i uzmite namirnice koje vam mogu dugo trajati te se na kraju dana počastite omiljenim jelom i napunite baterije prije novog dana.

Ako pak ne možete bez alkohola, onda pokušavajte izbjeći pretjerane izlaske u barove, restorane i disko klubove. Takav tip zabave vas na nekim destinacijama možete doći pravo malo bogatstvo. Istražite lokalne vinarije i male craft dućane gdje ćete za malu cijene uživati u vrhunskoj domaćoj kapljici. S druge strane, mnoge destinacije imaju razvijenu kulturu druženja uz piće na otvorenom. Među njima je i Hrvatska gdje možete s najboljom bocom vina i u dobrom društvu uživati u prirodnoj panorami Jadrana i zalasku sunca pred vama. U potpunom miru i bez ikakvih distrakcija oko vas.



Hrana je jedna od stvari na kojoj možete uštedjeti najviše novca za vrijeme ljetovanja

Štedite novac i imajte ga uvijek uz sebe!

Putujte na mjesta gdje vam valuta više vrijedi i gdje možete dobiti više za istu količinu novca. Prije odlaska, razmijenite dio novca unaprijed, na provjerenim lokacijama s fiksnim tečajevima. Ako treba, nazovite banku i dogovorite unaprijed transakciju. Također, obavijestite ih o odlasku u inozemstvo na određeno vrijeme kako vam ne bi blokirali račun radi zaštite od prevare ili krađe identiteta.

Uvijek imajte nešto novca u gotovini sa strane. S obzirom na to kako većina koristi isključivo karticu, dobro je imati nešto sa sobom ako nešto pođe po zlu, ako ne možete platiti karticom ili nema bankomata u blizini za podignuti novac. Za takve situacije,skrijte novac na tajnom mjestu ili ga dajte prijatelju ili članu obitelj. Tako ćete biti posve sigurni da imate rezervnu opciju za svaki slučaj. Osim toga, na ovaj način ćete imati najbliže uz sebe te ih natjerati na više zajedničkog druženja što je i smisao samog ljetovanja.

Prije svega, budite racionalni te ravnomjerno raspodijelite novac prema danima koje namjeravate provesti na odmoru. Nemojte sve potrošiti na početku i potom sebe uskratiti za različite aktivnosti, iskustva i znanja pri kraju putovanja.. Izračunajte budžet, napravite dnevni limit i pratite isti jednom kada dođete.

Ponesite sa sobom više kartica, ali koristite onu koja ima dozvolu međunarodnog prometa s niskim kamatnim stopama, te napravite aerodromsku karticu ako često putujete avionom ili s istim avio-prijevoznikom. Također, izbjegavajte mjenjačnice na aerodromu i nemojte kupovati u zadnji tren suvenire na njemu jer ćete iste višestruko platiti. S druge strane, nemojte nasjesti i odmah na prvom mjestu kupiti sve. Obiđite što više suvenirnica, usporedite cijene i zapamtite gdje vam se čini najpovoljnije.

Za potpunu sigurnost, možete na odmor ponijeti isključivo gotovinu ili višak prebaciti na štedne račune sa zabranom podizanja gotovine. Tako ćete uvijek znati s koliko novca raspolažete i nećete trošiti na prvo što vam dođe pod ruku. Ovakav pristup nosi i rizik da ostanete bez nečeg što vam je upalo u oko stoga sami procjenite isplati li vam se to kupiti odmah ili ne. I naravno, nemojte se zaboraviti makar malo cijenkati. Također, u zadnje vrijeme sve je veći trend izbjegavanja kupnje suvenira koje pošteno platite da bi potom skupljali prašinu po različitim ladicama ili, još gore, bili bačeni u smeće. Zato radije uložite u fotoaparat i dobru opremu za snimanje. Fotografirajte lokacije, napravite virtualne albume, podijelite ih s prijateljima i zadržite sjećanje na najljepše trenutke ljeta!




Kako se ponašati za vrijeme putovanja?


Prilikom boravka u destinaciji skinite filmove, serije, glazbu, karte i korisne aplikacije poputtaxi aplikacija ili riječnika s lokalnim pojmovima za lakše sporazumijevanje. Osim što ćete upotpuniti vrijeme, nećete morati juriti u lokalne barove i restorane, gubiti vrijeme na orijentaciju ili trošiti na roaming. Koristite Whatsapp ili Skype za uštedu vremena i novca. Zato u našoj ponudi potražite smještajne jedinice s uključenim wi-fijem.

Također, prilikom putovanja se uključite u Loyalti programe i programe preporuke. Skupljajte bodove i različite pogodnosti za tekuće ili buduće putovanje. Koristite iste agencije, iskoristite niske cijene, akcijske popuste i programe vjernosti poput onih u Adriatic.hr-u gdje se refundacije povećavaju što ste dulje s nama!

Jedna od najboljih stvari za upoznati destinaciju na jeftin i bezbrižan način je kroz sportske aktivnosti. Iznajmite biciklu, idite na rafting,upoznajte netaknutu prirodu i okoliš te napravite trening kao prirodni "lijek za dušu i tijelo". Osim toga, potražite grupne ture u centru grada, posjetite parkove i besplatne atrakcije, šetajte, kupajte se, potražite besplatne muzeje, galerije i kulturna događanja za detaljan i besplatan uvid u povijest, mentalitet i način života destinacije kakvog nećete pronaći u turističkim brošurama.

Osim toga, izbjegavajte taxije na aerodromu i provjerite rent-a-car opcije te ih obavezno rezervirajte na vrijeme radi uštede novca i mogućnosti odabira vozila prilagođenog tipu odmora i broju ljudi s kojim putujete. Tako će vas već na aerodromu dočekati vozilo, dok na svakoj destinaciji, uključujući otoke, možete pronaći makar jednu rent-a-car opciju za vas.

Također, provjerite javni prijevoz i online opcije autobusa i vlakova, kao i najjeftinije cijene goriva. Što je moguće više koristite javni prijevoz, pogotovo ako je siguran i provjeren. Šetajte, upoznajte lokalce jer će vam dati uvid u destinaciju, mentalitet, način života, a njihovi savjeti što posjetiti, raditi, jesti i isprobati bit će dragocjeni i pomoći vam uštedjeti ili dobiti kvalitetno lokalno iskustvo potpuno besplatno!




Na Jadranu ovog ljeta možete pronaći nešto za sebe po vrlo pristupačnim cijenama

Za malu cijenu moguće je kvalitetno ljetovati na Jadranu!


Kada uzmemo sve savjete u obzir, postaje itekako jasno da nije potrebno potrošiti veliku količinu novaca za odlično ljetovanje i ljetni odmor koji će prije svega biti prilagođen upravo vama. Unaprijed planiranje je uistinu pola posla, te uz proporcionalan budžet, isplanirane i dogovorene aktivnosti te organizaciju vremena, možete si osigurati bezbrižno ljeto u skladu s vlastitim financijskim mogućnostima.

Naravno, vođenje računa o financijama ne mora nužno značiti kako ćete sebe uskratiti za neka iskustva, znanja ili lokacije koje bi voljeli posjetiti ili u kojima biste voljeli uživati ovog ljeta. Uz pametan odabir lokalnih restorana i barova, uživanje u besplatnom sightseeing-u, bicikliranju, fotografiranju te obilasku poznatih znamenitosti u točno pogođenom danu i mjesecu, može značiti odmor od pet zvjezdica za uistinu malo novca.

A tu vam u svemu uskače Adriatic.hr gdje imamo raznovrsne akcije za sve tipove gostiju i bogatu ponudu ekskluzivnih smještajnih jedinica čija se online cijena ne mijenja niti na vrhuncu turističke sezone! Od ponude za duži boravak, preko Last Minute-a, Programa vjernosti, programa preporuke, refundacije troškova i još mnogo toga! Vaše su želje naš cilj jer želimo da ovog ljeta na Jadranu možete uživati u nezaboravnom obiteljskom odmoru prepunom sadržaja, ali uz primjerene cijene i top kvalitetu ne bi li nam se vratili i dogodine!

S Adriatic.hr-om do najbržeg puta na Jadranu, a potom uz našu brzu i efikasnu korisničku podršku, odlične akcije i savjete koje ste sada pokupili, upoznajte sve najbolje što Hrvatska ima za ponuditi!

#adriatic #adriatichr #destinacija #gastronomija #jadran #mediteran #program vjernosti #putovanje #savjeti #smještaj #zanimljivosti
Povratak na vrh