Smještaj

Najbolje plaže otoka Cresa | Top 6

Objavljeno: 23. 2. 2018.


Plaže bajkovitog otoka Cresa su idealne za sve željne mirnog, ali aktivnog odmora te čistog i bistrog mora.
Otok Cres je pun malenih, skrovitih uvala koje skrivaju osamljene šljunčane plaže. Ipak, s obzirom na to da se većina njih nalazi na teže dostupnim lokacijama, potrebno je naoružati se dobrom tjelesnom formom, strpljenjem, a u nekim slučajevima autom ili biciklom. Probudite istraživača u sebi i istražite s nama najbolje plaže otoka Cresa!


1. Plaža Krušćica


Ova mala šljunčana plaža se nalazi u istoimenoj uvali, blizu mjesta Merag. Uvala je zaštićena kao područje posebne bioraznolikosti. Teže je dostupna, do same plaže je potrebno pješačiti 15 minuta spuštajući se niz makadam i šumu. Ali kada stignete dolje, dočekat će vas predivna osamljena šljunčana plaža okružena zelenim obroncima. Zbog svog osamljenog i teže dostupnog položaja, na njoj nema sadržaja pa ponesite hranu i piće sa sobom.


2. Plaža Stara Porozina


Posjetite ovu divlju, šljunčanu plažu koja se nalazi u mjestu Porozina u uvali zaštićenoj od vjetra. Zbog svog teže dostupnog položaja (potrebno je spustiti se niz šumu) na plaži nema gužvi čak i na vrhuncu sezone. To ju čini idealnom za avanturiste, romantične parove i sve u potrazi za mirnom plažom, debelim hladom i čistim morem. No, na plaži nema nikakvih sadržaja stoga ponesite hranu i piće sa sobom.
Ovo je idealno mjesto za prvo kupanje na Cresu ako dođete na otok iz Brestova u Istri – trajekt pristaje u trajektnom pristaništu u Porozini.


3. Plaža Mali Bok


Do šljunčane plaže Mali Bok se dolazi iz mjesta Orleca gdje morate pratiti oznake koje vode do Malog Boka. Na vrhu kod groblja ima besplatni parking niz koji se spuštate oko 10 minuta (500 metara) do same plaže. Uspon natrag traje 20 minuta.

Plaža Mali Bok nema sadržaja pa ponesite sve potrebne stvari (hrana, voda, suncobrani) sa sobom. Također, na plaži nema hlada pa ne preporučujemo dolazak tamo tijekom dana.
Ako želite imati plažu samo za sebe, otiđite tamo rano ujutro ili kasno poslijepodne.


4. Plaža Kovačine


S povratkom u civilizaciju idemo na sjeverozapad rta Kovačine, gdje se smjestila popularna šljunčana plaža Kovačine okružena strmim stijenama. Plaža ima dugi plićak pa će biti idealna za djecu nekupače. Plaža je opskrbljena osnovnim sadržajima kao što su kabine za presvlačenje i toaleti. Na plaži se nalazi i bar gdje se možete osvježiti i odmoriti od sunca i kupanja. Plaža je ujedno i ponosni vlasnik Plave zastave koja se dodjeljuje onim plažama koje su izuzetno čiste.
Plaža Kovačine je idealna za obitelji s djecom. Možete unajmiti pedaline, igrati odbojku na pijesku, igrati flyboard ili tenis.


5. Plaža Slatina


Ako se pitate koja je plaža na otoku Cresu pogodna za vaše kućne ljubimce posjetite šljunčanu plažu Slatina. Ova se plaža nalazi u sklopu kampa Slatina nedaleko od mjesta Martinšćice i na njoj se nalaze točno određena mjesta gdje se psi mogu kupati i kante za pseći izmet.
Osim što je plaža savršena za pse, puna je i sadržaja za djecu. Mogu se unajmiti pedaline, animatori za djecu će se pobrinuti da im boravak na plaži bude zabavan, a u neposrednoj blizini se nalaze igrališta za djecu.
Na plaži se nalazi bar, restoran, WC, tuševi i kabine za presvlačenje.


6. Plaža kod Plave Grote


U neposrednoj blizini već legendarne plaže sv. Ivan podno pitoresknog naselja Lubenice se nalazi uvala Žanje. U toj se uvali nalazi malena šljunčana plaža ali i morska špilja Plava Grota.
U špilju se može ući plivajući kroz širok ulaz. U samoj se špilji nalazi mala plaža koja na vrhuncu sezone zna biti puna ljudi. Kroz drugi, znatno uži ulaz se može ući ronjenjem. Špilja je dobila svoje ime zbog igre svjetla u popodnevnim satima koja špilju boja u plavu boju.

Kako doći do špilje Plava Grota
Do špilje Plava Grota možete doći taksi brodom iz mjesta Martinišćica ili mjesta Cres. Ako ste u dobroj formi, možete se spustiti pješice iz mjesta Lubenice. Imajte na umu da spust traje oko 45 minuta, dok uspinjanje nazad traje više od sat vremena. Ponesite puno vode, ali ne previše opreme koja će vas samo usporiti pri vašem spustu i usponu.
Preporučujemo da ovaj pothvat isplanirate za jutarnje ili popodnevne sate.


Gdje odsjesti na Cresu?
apartmani s pogledom na more
pet friendly apartmani
povoljan privatni smještaj na Cresu

#cres #destinacija #odmor #otok #pjeskovita plaža #plaža
Povratak na vrh