Smještaj

Svjetionici na Jadranu | Jedinstveno ljetovanje

Objavljeno: 30. 6. 2017.


Boravak u svjetioniku jedan je od zanimljivijih načina provođenja godišnjeg odmora. Pogotovo ako ste u Hrvatskoj, čiji su svjetionici na Jadranu jedni od najljepših. Izolirani od gradske buke, okruženi divljom prirodom i neponovljivim zalascima sunca, gosti će se u ovakvom ambijentu definitivno preporoditi. Nastavite čitati i pogledajte koje svjetionike imamo u našoj ponudi.

Istra

Savudrija
Osim što je najstariji svjetionik na Jadranu (izgrađen 1818.), jedan je i od prometno najpovezanijih. Nalazi se svega 9 kilometara od Umaga u Istri. Do svjetionika se lako može doći automobilom koji se može parkirati na besplatnom parkingu u sklopu svjetionika. U svjetioniku se nalaze četiri apartmana. Na Savudriji se gosti mogu kupati na kamenitoj plaži kratkog plićaka udaljenoj 20 metara od svjetionika dok avanturisti mogu uživati u windsurfingu.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku Savudrija.

Marlera
U Istri se nalazi i svjetionik Marlera na istoimenom poluotoku 4 km udaljenom od gradića Ližnjana. Zvan još i Medeni svjetionik zbog velikog broja košnica koje se ovdje nalaze, sa njegove kupole puca pogled na veličanstvenu planinu Velebit te otoke Lošinj i Cres. Boravak u ovom svjetioniku je prvi izbor za sve koji u svom smještaju traže luksuz.
Gosti na raspolaganju imaju vanjsku kuhinju s roštiljem, okućnicu od 1500 m2, tri spavaće sobe, a moguće je unajmiti vozača s prijevozom i kuhara za posebne prilike. Uz to, svjetionik prima kućne ljubimce i nudi besplatan parking.
Ako želite sebi priuštiti neponovljivo iskustvo mirnog odmora, rezervirajte smještaj u svjetioniku Marlera.

Sveti Ivan na pučini
Na otočiću Sveti Ivan na pučini, 3 kilometra od Rovinja smjestio se svjetionik sv. Ivan. Do svjetionika se dolazi čamcem iz Rovinja, put traje oko 20 minuta.
Svjetionik se sastoji od dva apartmana s po 4 ležaja. Opskrbljen je pitkom vodom te električnom i mobilnom mrežom. U blizini se nalazi kamenita plaža s kratkim plićakom. No, zbog jakih morskih struja ne preporučuje se otplivati daleko od obale.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku sveti Ivan.

Porer
Porer je još jedan svjetionik koji se nalazi na hridi. Dva kilometra udaljen od Pule, Porer je dio arhipelaga u zaštićenom parku prirode - Rtu Kamenjak. Do svjetionika se dolazi čamcem iz Premanture za 15 minuta. U svjetioniku se nalaze 2 apartmana, opskrbljen je pitkom vodom te električnom i mobilnom mrežom.
Za Porer se kaže da se nalazi u predvorju pakla i raja zbog suprotnosti između veličanstvenog pogleda koji se pruža s vrha svjetionika i jakog nevremena koje zna harati u zimskim mjesecima.
Rezervirajte apartman u svjetioniku Porer i uživajte u rajskim ljepotama koje se pružaju oko vas.

Savjet za putovanje
Svakako posjetite i zaštićeni park prirode Rt Kamenjak. Od Premanture do Kamenjaka se može doći automobilom, biciklom ili brodom. Ukoliko dolazite tamo pješke ili biciklom ulaz vam se neće naplatiti.

Osim što možete istraživati divlju prirodu ovog parka prirode, nude se i zanimljive manifestacije kao što je sportska manifestacija Full moon bike and kayak tour posebna po tome što se bicikle ili kajaki voze za vrijeme punog mjeseca. Zavirite i u Kuću kulture, posjetiteljski centar u Premanturi u kojem možete saznati sve što vas zanima o ovom divljem dijelu hrvatske prirode, kojim su nekada stupali dinosauri.

Dalmacija

Veli Rat
Sagrađen davne 1849., svjetionik Veli Rat na Dugom Otoku jedan je od najpopularnijih svjetionika na Jadranu. Popularnost ovog svjetionika opravdavaju i rezervacije do nekoliko godina unaprijed. Okružen bujnom vegetacijom, šljunčanom i pješčanom plažom, ali i s nekoliko naselja, Veli Rat nije tipičan osamljeni svjetionik. Također, prometno je dobro povezan. S kopnom je povezan trajektnom linijom Zadar – Bribinj. Svjetionik je od Bribinja udaljen 9 km, pa se do svjetionika može doći osobnim vozilom. Ovaj svjetionik nudi dva apartmana, a od djelatnika možete sresti i domara koji se brine o svjetioniku. Parking je osiguran u sklopu svjetionika. Ljubiteljima ronjenja preporučujemo obliazak okolnog plitkog akvatorija sa olupinom nasukanog broda.
Rezervirajte apartman u svjetioniku Veli Rat.



Sveti Petar
Svjetionik sv. Petra nalazi se samo 800 metara od centra Makarske, popularnog turističkog odredišta, pogotovo za obitelji s djecom zbog svojih plaža. U svjetioniku se nalazi apartman s 4 ležaja i jednim pomoćnim. Opskrbljen je pitkom vodom te električnom i mobilnom mrežom, ali nema svjetioničara. Za razliku od ostalih svjetionika, ovaj prima kućne ljubimce. Ispred svjetionika se nalazi kamenita plaža bez plićaka.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku sveti Petar.

Pločica
Svjetionik Pločica se nalazi na istoimenom otoku između Hvara i Korčule. Gosti se prevoze do svjetionika iz mjesta Prigradica na otoku Korčuli. Svjetionik može primiti veći broj gostiju budući da se sastoji od dva velika apartmana. Prvi apartman je namijenjen za 6 osoba, a drugi apartman za 8 osoba. Opskrbljen je pitkom vodom te električnom i mobilnom mrežom.
Otok je pogodan za kupanje zbog plitkog mora na svojoj sjevernoj strani. Zbog bogatstva morskog biljnog i životinjskog svijeta idealan je za ronioce.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku Pločica.


Sušac
Svjetionik Sušac na istoimenom nenaseljenom otočiću 24 kilometra zapadno od otoka Lastova se nalazi na nadmorskoj visini od 100 m. Stoga ga ne preporučujemo osobama slabog zdravlja.
U svjetioniku se nalaze 2 apartmana s po 4 ležaja. Svjetionik je opskrbljen pitkom vodom, električnom i mobilnom mrežom. Svjetionik ima vlastitog domara. Kamenita plaža kratkog plićaka je udaljena od 30 do 50 minuta hoda.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku Sušac.

Struga
Jedan od najudaljenijih hrvatskih otoka, Lastovo, također skriva jedan impozantan svjetionik. Okružen stoljetnom borovom šumom i strmim liticama, svjetionik Struga izaziva oduševljenje svojih posjetitelja. Smjestio se na rubu litice, na nadmorskoj visini od 70 metara. Prvo se dođe do otoka Lastova trajektnom linijom Split – Ubli, zatim se automobilom vozi do svjetionika neasfaltiranom strmom cestom.
Svjetionik je opskrbljen pitkom vodom, električnom, mobilnom mrežom i grijanjem. U svjetioniku se nalaze 4 apartmana. Gosti imaju osigurano parking mjesto u sklopu svjetionika. Strugu preporučujemo osobama u dobroj formi i dobrog zdravlja.

More koje okružuje ovaj svjetionik puno je ribljih vrsta i rakova iznadprosječnih veličina. U 19.stoljeću je uhvaćen golemi rak od 18 kilograma, a navodno je u blizini izvučeno i najveće koraljno stablo u Jadranu od 45 kilograma.
Rezervirajte svoj apartman u svjetioniku Struga.


Palagruža
Palagruža je najudaljeniji otok, smješten u sredini Jadranskog mora.
Na strmom i pitoresknom brežuljku od 90 metara visine se nalazi istoimeni svjetionik koji se sastoji od dva apartmana s po 4 ležaja. Opskrbljen je pitkom vodom, električnom i mobilnom mrežom. U blizini se nalazi lijepa šljunčana plaža kratkog plićaka.

Iz Splita se trajektom vozi do Vele Luke na otoku Korčula (tri i pol sata), nakon toga 46 km automobilom do mjesta Korčula. Prijevoz iz mjesta Korčula gliserom do svjetionika traje 3 sata.
Ovaj svjetionik, izgrađen davne 1875. idealan je za sve avanturiste spremne na preobrazbu u modernog Robinson Crusoea.
Rezervirajte smještaj u svjetioniku Palagruža.

#adriatichr #destinacija #odmor #priroda #smještaj #svjetionik
Povratak na vrh