Ubytování

Jak si rozvrhnout sedmidenní dovolenou v Istrii?

Uveřejněno: 10. 6. 2017


Istrie má srdčitý tvar a je první volbou hostů, kteří se rozhodli, že léto stráví v Chorvatsku. Istrie je jedinečná svojí svůdnou směsicí dějin, zábavy, gastronomických specialit, panenské přírody a středozemního i kontinentálního podnebí. Tentokrát jsme pro Vás sepsali sedmidenní plán pobytu v Istrii – navrhujeme v něm, která města máte navštívit a jak kvalitně strávit svoji dovolenou. Rezervujte si apartmán nebo pokoj z naší nabídky v Istrii a připravte se na zcela nezapomenutelný zážitek.

1. a 2. den - Umag

Vaše istrijské dobrodružství by mělo začít návštěvou Umagu – nejzápadněji umístěného chorvatského města a střediska severozápadní Istrie. Umag se zalíbí milovníkům historie, obzvláště, když jde o jeho staré městské jádro. Tam se dodnes dochovaly zbytky šlechtických domů z antiky i renesance. Zajděte si i na městské hradby, zavítejte do Muzea města Umag kde jsou uloženy nejrůznější artefakty z římské doby svědčící o každodenním životě svých antických obyvatelů.

9 km od Umagu, v nevelkém městečku Savudrija se umístil osamělý maják. Byl postaven r. 1818 a je spjat s legendou, že jej nechal postavit hrabě Metternich na počest své zakázané lásky vůči místní dívce. Maják je otevřen pro veřejnost a můžete tedy vystoupit na jeho 36 m vysokou věž a vyfotografovat si západ slunce. Pokud by Vás zajímalo, jak se žije v majáku, to nejlépe poznáte, když si ubytování rezervujete v majáku v Savudriji.

Pokud se v letních měsících budete chtít osvěžit v moři, vyjeďte si z Umagu a prozkoumejte okolní pláže. Doporučujeme Lagunu Stellu Maris která je svojí bohatou nabídku a zařízením vhodná pro rodiny s dětmi, ale také oblázkovou pláž Kanegru obklopenou stromy, poskytujícími chládek.

Pokud se v Umagu ocitnete v polovině července, můžete navštívit Croatia Open Umag, což je světově známý tenisový turnaj, kterého se kromě nejlepších chorvatských tenistů účastní i nejlepší světoví hráči.

Dobrá rada
Okolí Umagu je pokryto sítí cyklostezek a po celý rok se tu koná velký počet cyklistických manifestací a pokud jste v Umagu s kolem, každopádně je prozkoumejte.


3. den - Rovinj, Poreč a Novigrad

Rovinj

Rovinj, Poreč a Novigrad jsou nevelká romantická městečka, která Vás nadchnou svým středomořským ovzduším. Úzké kamenné uličky, uvolněný způsob života i místní rybí speciality - to jsou jen některé z důvodů proč jsou návštěvníci zamilováni do těchto malebných městeček.

Rovinj, kdysi rybářské městečko, dnes populární turistická destinace, okouzluje svými barevnými domky, které spolu s kostelem sv. Eufémie vytvářejí dokonalý záběr patřící na pohlednici. Vydejte se na pomalou procházku starobylým městem, vystupte na zvonici tohoto kostela a pokochejte se velkolepým výhledem, který se před Vámi naskytne. Prohlídku můžete přerušit návštěvou jedné z kavárniček na mořském pobřeží anebo se posilněte v jedné z restaurací, v jednom ze sklípků nebo v pizzerii, kterých je plno roztroušených po celé Rovinji.

Pokud máte v úmyslu pobýt v Rovinji delší dobu, prohlédněte si naši nabídku apartmánů a pokojů. Prozkoumejte cyklistické stezky různých délek v okolí Rovinje anebo zavítejte do Potápěčského centra Valdaliso v kempinku Valdaliso, kde si můžete zamluvit potápěčské kurzy v různých jazycích.

Poreč patří mezi navštěvovanější městečko v Istrii. Na vrcholu sezony počet obyvatel dosáhne až 100.000. A proto nikdo z těch, kteří po dobu dovolené vyhledávají zajímavosti, nebude Porečem zklamán. Milovníci párty budou nadšeni letními hudebními festivaly Rise Up Poreč Music Festival a Club MTV Europe Summerblast na nichž vystupují největší světové hvězdy popu a elektronické hudby. Po dobu celého léta, od června až do září se v Poreči koná Open Air - Festival of life, uliční festival nabízející z nejrůznější uliční performance, cirkus, filmové projekce pod širákem a koncerty tributových kapel známých světových hudebních skupin.

No, u Poreču nije sve samo u partijanju. Grad se diči i bogatom kulturnom baštinom. Posjetite Eufrazijevu baziliku, sagrađenu u 6.stoljeću, specifičnu po svojim bizantskim karakteristikama. Vrijednost Eufrazijeve bazilike je prepoznao i UNESCO 1997. kada ju je proglasio Svjetskom kulturnom baštinom. Uz baziliku, u šetnji centrom grada razgledajte fragmente Neptunovog i Velikog hrama; Marafor – rimski forum i srednjovjekovne zidine kojima je grad opasan.

Ukoliko želite odsjesti u Poreču pogledajte našu ponudu smještaja u tom gradu.

Za razliku od Poreča, Novigrad je uspio sačuvati svoju mirnu mediteransku atmosferu zbog koje je idealan za sve one koji se žele odmoriti na svom ljetnom putovanju.

Ipak, to što je miran gradić, nikako ne znači da mu manjka sadržaja, pogotovo ljeti. Krajem lipnja ili početkom srpnja održava se Parkfest, glazbeni festival koji se održava u nekoliko novigradskih parkova. Za okus lokalnog života posjetite Novigrad sredinom kolovoza kada se tri dana održava gradska fešta, Fešta svetog Pelagija, zaštitnika grada. Slušajte koncerte na otvorenom, sudjelujte u lokalnim igrama, jedite lokalne riblje specijalitete.

Zanimljive su i neobične manifestacije Večer uličnih čarobnjaka, odnosno uličnih umjetnika koji prolaznicima na Velikom trgu pokazuju svoje vještine, i Astro party Lunasa koji se održava 1. kolovoza, kada su nekoć Kelti slavili Lunasu – prvi dan ljeta. Te se večeri gasi ulična rasvjeta, projektiraju se fotografije nebeskih tijela na gradski zvonik, može se kupiti astrološki suvenir ili motriti nebo sa teleskopom.


4. dan – Pula

Ovaj 3 000 godina star grad najveći je u Istri i najpoznatiji po svojoj areni. Najočuvaniji primjer antičkog graditeljstva, Pulska Arena, odnosno amfiteatar, još se koristi za velike ljetne koncerte hrvatskih, ali i svjetskih zvijezda. Osim ove impozantne građevine šetnjom kroz centar grada ćete susresti još spomenika iz rimskog doba kao što su Herkulova vrata, Dvojna vrata, Augustov hram ili Slavoluk Sergijevaca koji Puli pridaju jedinstveni antički šarm.

Djeca, ali i odrasli će uživati u pulskom Akvariju, 3 kilometra udaljenom od samog centra, na austrougarskoj utvrdi Verudela u istoimenoj uvali. Osim što možete vidjeti više od 200 vrsta različitih morskih životinja (od vrsta koje nastanjuju Jadran do onih tropskih) i naučiti ponešto o njima svakako posjetite i Centar za oporavak morskih kornjača koji se nalazi u sklopu Akvarija čiji se djelatnici brinu o tim izrazito ugroženim životinjama. Ako želite naučiti više o moru i morskom svijetu, možete se prijaviti na brojne radionice koje Centar organizira.

Nakon druženja s morskim životinjama, vrijeme je za osvježavanje na Havajskoj plaži nedaleko od samog Centra. Plaža je zbog kratkog plićaka idealna za obitelji s malom djecom. U blizini je i plaža Histria, nagrađena Plavom zastavom. Također je pogodna za obitelji s malom djecom zbog velikog hlada i različitih sadržaja.

Rezervirajte apartman ili sobu u Puli
i istražujte bogatu antičku baštinu ovog grada.


5. dan - Nacionalni Park Brijuni

Samo 8 kilometara od Pule smjestili su se veličanstveni Brijuni, skupina od 14 otoka i otočića koja je 1983. proglašena nacionalnim parkom. Ukrcajte se na brod u Fažani i stići ćete za samo 15 minuta na Brijune. Nacionalni park Brijuni nudi pregršt sadržaja za posjetitelje svih profila. Na Brijunima se nalazi Safari park u kojem uz egzotične ljame, zebre i nojeve možete vidjeti indijskog slona, kojeg je indijska državnica Indira Ghandi poklonila jugoslavenskom državniku Titu.

Brijune premrežavaju biciklističke i pješačke staze koje uz stručno vodstvo možete istraživati od listopada do svibnja dok oni koji žele samostalno istraživati mogu pješačiti ili biciklirati Stazom pozitivnih vibracija uz zvukove gitare i klavira. Ljubitelji arheologije u formi se mogu prijaviti na četverosatni obilazak povijesnih znamenitosti. Od bizantskog kastruma do crkve sv. Germana iz 15.stoljeća upoznavati ćete bogatu prošlost ovih otoka.

Savjet
Možete se okupati u uvali Verige gdje se nekoć nalazila rimska vila, čiji se ostaci još uvijek mogu vidjeti i posjetiti.


6. i 7. dan - središnja Istra: Pazin, Motovun i Hum

Motovun

Pomalo vam dosađuju ljetne gužve i vrućine? Istra vas poziva u svoju unutrašnjost koja zadivljuje posjetitelje zelenim brdima sa starim utvrdama, malenim gradićima (Hum – najmanji grad na svijetu se nalazi tamo) i šarmantnim vinogradima. Uz to, Središnja Istra je pravi raj za gurmane – tamo se proizvodi vino momjanski muškat, a u šumama rastu tartufi svjetske reputacije.

Ljubiteljima sporta i avanturistima preporučujemo Pazin i njegovu okolicu. Ispod Pazinskog kaštela iz 10. stoljeća se nalazi Pazinska jama koja u svojoj ponudi sadrži čak 3 zip line-a. Možete se spustiti i na dno jame koju možete razgledati uz stručnog vodiča. Ponesite duge rukave jer je temperatura u jami znatno niža od one vanjske (oko 15 stupnjeva) i sportsku obuću. Pazinska jama je otvorena za posjetitelje od 01.svibnja do 30. rujna.

Još jedna jama koju možete posjetiti je jama Baredine, 6 kilometara udaljena od Poreča. Ukoliko želite razgledavati unutrašnjost jame, pripremite se na više od 200 stepenica za koje će vam trebati prikladna obuća. Samo razgledavanje traje oko 40 minuta.

Prije ili poslije obilaska jame razgledajte maleni muzej u kojem se nalazi izložba raznih arheoloških nalaza i u kojem možete saznati zanimljive činjenice iz povijesti speleologije.

Nakon puno razgledavanja, vrijeme je za predah. Upravo se zato oko same jame nalazi restoran, prostor za piknik, a najmlađi (i oni koji se tako osjećaju) mogu posjetiti farmu životinja gdje mogu vidjeti magarce, ponije, purane, guske i patke.

200 metara od same jame se nalazi zanimljiva izložba dvadesetak starih traktora i poljoprivrednih strojeva (Tractor Story). Napravljena je da se ukaže na važnost koju su ovi strojevi imali na početku 20.stoljeća za ovo područje čiji su se stanovnici isključivo bavili poljoprivredom. Izložba će biti zanimljiva i djeci.

Još dalje u unutrašnjosti se nalaze gradići Motovun i Hum.

Pitoreskni Motovun je postao svjetski poznat po Motovun film festivalu koji se održava svakog ljeta i predstavlja izbor iz najbolje svjetske kinematografije. Ovaj se gradić sa svega petstotinjak stanovnika nalazi na brdu stoga se pripremite na puno pješačenja. Ako ste s autom, možete se parkirati na besplatnom parkingu ispod grada (treba šetati cca 1 km do grada uzbrdo) ili na parkingu na ulazu u grad koji se plaća.

Iako mali, Motovun, osim filmskog festivala, nudi mnogo sadržaja, pogotovo za one sklone avanturama. Jedinstvena se prilika pruža onima koji se odluče na paragliding na obroncima Motovuna, dok oni skloniji avanturama na tlu, mogu istraživati dvije pješačke (Motovun – Zamask i Zamask - Motovun) i tri biciklističke staze (Voćni put, Stara ferata, Veli Jože) oko Motovuna. Boravak u Motovunu neće biti potpun bez penjanja na gradski bedem i svjedočenju jednom od ljepših zalazaka sunca u Hrvatskoj.

Odvojite jedan dio dana za izlet u Hum, najmanji grad na svijetu sa svega 21 stanovnikom, dvije male ulice i nekoliko kuća. Boravak u Humu će vas u potpunosti vratiti u hrvatski srednji vijek kada je ovaj gradić bio središte glagoljaške kulture. O tom dijelu povijesti govore spomenici pisani na glagoljici koje možete pronaći u crkvi Marijinog Uznesenja i gradskom muzeju.

Osim titulom najmanjeg grada na svijetu, Hum se ponosi i svojim alkoholnim pićem – humskom biskom, koja se radi od bijele imele, komorice i četiri vrste trava.

Savjet
Blizu Huma se nalazi gradić Buzet, poznat i kao grad tartufa. Ukoliko ste ljubitelj ove slasne delicije ili je naprosto želite napokon okusiti, svratite u rujnu u Buzet kada se održavaju Dani Tartufa. Osim tartufa, Buzet je zanimljiv i po svojim srednjovjekovnim utvrdama.

#pula #rovinj #umag #aktivní dovolená #destinace #istrie #kulturní dědičství #příroda #rady
Na vrch stránky