Smještaj

4 razloga za posjetiti otok Krk

Objavljeno: 17. 6. 2017.


Najveći hrvatski otok, zbog svoje ljepote već u antičko doba prozvan i zlatnim otokom (insula aurea), sve koji ga odluče posjetiti neće ostaviti ravnodušnima. Blaga mediteranska klima, azurno Jadransko more te impozantna povijesna i kulturna baština čine Krk jednim od najljepših hrvatskih otoka. Samo za vas smo dodali još četiri razloga zbog kojih ne smijete zaobići ovaj šarmantan otok na svom odmoru u Hrvatskoj.
Odaberite jednu od soba ili apartmana iz naše ponude na otoku Krku.


1. Odlična prometna povezanost


Krk je, za razliku od nekih drugih otoka, izrazito dobro prometno povezan s kopnom cestovnim, zračnim i morskim prometom. Od 1980. godine Krk je s 1430 metara dugim krčkim mostom povezan s kopnom. Najbliži veći grad je Rijeka. Mostarina se plaća samo pri prijelazu s kopna na Krk. Na Krk je moguće doći i zrakoplovom koji slijeće u Zračnoj luci Rijeka nedaleko od grada Omišlja. Krk je povezan trajektnim linijama i s drugim otocima: s otokom Rabom trajektnom linijom Valbiska – Lopar i s otokom Cresom Valbiska – Merag.

2. Raznolika turistička ponuda


Titulu jedne od najpopularnijih turističkih destinacija Krk može, među ostalim, zahvaliti i svojoj raznolikoj turističkoj ponudi. Krk je poželjna destinacija za obitelji s djecom, romantične parove ili avanturiste u potrazi za injekcijom adrenalina.

Obiteljima s djecom preporučujemo da posjete Akvarij u Baškoj u samom središtu grada. Ovdje možete posjetiti morske stanovnike hrvatskog dijela Jadranskog mora koji su smješteni u 20 akvarija na više od 200 m2. U baškom Akvariju se ujedno nalazi i jedna od najvećih zbirki jadranskih školjki i puževa. Ulaz za djecu do 5 godina se ne naplaćuje.

Grad Krk je također ponosan vlasnik Akvarija u sklopu kojeg se nalazi Terarij. U Terariju možete vidjeti veličanstvene, ali i opasne životinje kao što su kraljevski piton ili kajman, ali i one bezazlenije kao što su jemenski kameleon ili leopard gekon, nazvan tako zbog šara na svom tijelu koje podsjećaju na leopardove.

Ako sami želite zaviriti u plavo Jadransko more i više se približiti njegovim šarenim stanovnicima, ponesite svoju ronilačku opremu jer je Krk prepun prekrasnih i atraktivnih ronilačkih lokacija:
od Plića Tenki, grebenu kojem vrh počinje na 3 metra, a najdublja točka je na 40 m dubine sa bogatim životinjskim svijetom (hobotnice, rakovice, spužve, orade), do Peltastisa kraj Šila gdje možete organizirano obići grčki brod Peltastis koji je potonuo 60ih godina dvadesetog stoljeća.
Od ostalih sportskih aktivnosti izdvajamo wakeboarding u Punatu, na jugozapadnom dijelu Krka. Za ovaj adrenalinski sport jedino što vam treba su dobra volja i dobre plivačke vještine.

Nakon morskih avantura, vratite se na kopno i provirite u impresivnu špilju Biserujka u neposrednoj blizini mjesta Rudine. Špilju čine tri dvorane: Velika dvorana, Dvorana mostova i Cimpresna dvorana.
Tople ljetne večeri na otoku Krku su također pune različitih i zanimljvih manifestacija. Sredinom srpnja u Omišlju, na rimskom lokalitetu Mirine – Fulfinum ponovno oživljava doba rimskih careva. Poslušajte kako je glasila ondašnja glazba, posjetite rimski logor, rimske frizerske salone. Obucite se u togu i na nekoliko večeri postanite stanovnik legendarnog Rimskog Carstva.
Ljubitelji smokvi će krajem kolovoza uživati u Danima smokava koji se održavaju u Krku. U te dane je moguće u svim ugostiteljskim objektima degustirati različita jela napravljena od ovog slatkog mediteranskog voća.

3. Predivne plaže


I na Krku možete uživati u blagodatima čistog i ljekovitog Jadranskog mora. Osim toga, krčke plaže su popularne jer zadovoljavaju preferencije gostiju različitih profila. Čak 15 plaža nosi Plavu zastavu, a u mnoštvu ostalih krčkih plaža ćete definitivno pronaći svoje idealno mjesto pod suncem. Ako vas zanima više informacija o krčkim plažama, kao i koju možete odabrati, pročitajte naš članak o 5 najboljih plaža otoka Krka.

Savjet za putovanje
Djeca i mladi će se oduševiti plažom u uvali Klimno koja je poznata i po svom ljekovitom blatu. More je plitko i toplo stoga je plaža idealna za maštovite igre s vašom djecom i sportove. Svakako posjetite i istoimeno mjesto koje posjetiteljima nudi privezište za brod, kafić te restorane specijalizirane za morsku hranu.

4. Vino žlahtina


Vrbnik na Krku nadaleko je poznat po svome vinu žlahtini. Ovo vino zlatnožute boje i laganog okusa, savršeno je osvježenje u vrućim ljetnim danima. Krk se tako ponosi svojim vinom da mu je posvetio trodnevni festival žlahtine koji se održava u srpnju. To su zapravo Dani otvorenih podruma kada imate priliku obići vrbničke podrume vinskim vlakićem.

Ne brinite ako ste propustili Festival žlahtine, imate ponovnu priliku zadnjeg vikenda u kolovozu kada se održavaju Dani vina otoka Krka. Osim žlahtine, na ovoj manifestaciji možete degustirati i vina iz drugih krajeva Hrvatske.

#adriatic #dalmacija #krk #otok #plaža #savjeti
Povratak na vrh