Smještaj

5 razloga zašto ljetovati u Sjevernoj Dalmaciji

Objavljeno: 18. 6. 2012.

Zadar, Vodice, prekrasna Krka, UNESCO-ov Šibenik, kraljevski Biograd, čak 3 nacionalna parka i 3 parka prirode, preko 500 otoka, otočića, hridi i grebena, desetak marina, kilometri plaža, vrhunski glazbeni festivali, aktivni odmor i adrenalinski užici na samo stotinjak kilometara obale, i posljednje, ali ne i manje važno, mogućnost izbora iz bogate ponude smještaja – Sjeverna Dalmacija oduševljava na svakom koraku. Je li potrebno išta više?

1. Bogata povijesna i kulturna baština


Antički Zadar, UNESCO-ov Šibenik s kamenom katedralom Sv. Jakova te kraljevska prijestolnica Biograd jedan drugom konkuriraju bogatstvom kulturne baštine i povijesnim znamenitostima, a tome se pridružuju i suvremene instalacije: zadarski Pozdrav Suncu i Morske orgulje koji će vas osvojiti svjetlosnim i zvučnim efektima.

2. Prekrasne plaže


Nin, Zaton, Biograd na Moru već imaju plaže uvrštene među najboljih 10 na Jadranu, dok im Vodice, Rogoznica i sve ljepši Primošten vrlo nalikuju. Uređene šljunčane i betonske plaže s brojnim kafićima su sve što je potrebno za odmor uz mreškavo more, lagani povjetarac te miris soli i borova.

3. Aktivni odmor


Preko 500 otoka i otočića zadarskog i šibenskog arhipelaga te deseci marina garancija su za pravu nautičku pustolovinu. Uvala Božava na Dugom otoku okupat će vas u tirkiznom moru, dok u Pašmanskom kanalu, u najčišćem moru na ovom dijelu Jadrana, uživaju ronioci, kupači i windsurferi.
40-tak kilometara biciklističkih staza oko Vranskog jezera s pogledom na otoke, uspon na brdo Okit u zaleđu Vodica te planinski putovi Parka prirode Velebit obećavaju savršeni provod i na kopnu.

4. Nacionalni parkovi i Parkovi prirode


Labirint otoka i mora Kornati, s 89 otoka, sinonim su za nautički raj. Opustite se uz zaglušujuće slapove rijeke Krke. Staze stjenovite i planinske Paklenice uz gorostasni Velebit omogućit će vam povratak u iskonsku prirodu, dok u Telašćici možete upoznati fascinantne geomorfološke oblike.

5. Zabava i koncerti


Ne propustite šibenski Terraneo, glazbeni spektakl koji s najboljim svjetskim glazbenicima današnjice okuplja 20-ak tisuća ljudi. Moderne ritmove možete poslušati i u Vodicama na Jazz festivalu, kao i na nadaleko poznatoj Vodičkoj fešti. U Tisnom na otoku Murteru uživajte u zvucima festivala Electric Elephant, dok će vas Šibenik zabaviti domaćom pjesmom na Večerima dalmatinske šansone.

#događaji #aktivni odmor #glazba #jadran #plaža #šljunčana plaža #zabavne aktivnosti
Povratak na vrh