Smještaj

Kako do Jadrana ovog ljeta? Brzo i jeftino - top hrvatskim cestama!

Objavljeno: 13. 7. 2021.

Priprema ljetovanja podrazumijeva uzimanje u obzir svih elemenata koji čine jedan odmor prije svega odmorom u punom smislu te riječi. Destinacija, smještaj, lokacija, aktivnosti neki su od najbitnijih elemenata, a među njima je i kako doći do željenog odredišta. Mnogi se zbog toga odlučuju na put osobnim vozilom jer dopušta organiziranje putovanja po vlastitim željama, a pruža i opušteno zabavno iskustvo za cijelo društvo ili obitelj. Također, riječ je o najsigurnijem načinu planiranja putovanja koji je usklađen s regulacijama i restrikcijama COVID-19- putovanja što ga čini ove sezone prvim izborom za mnoge turiste!

Nakon što ste odabrali automobil kao prijevozno sredstvo, iduće se pitate kako do vašeg smještaja i omiljene plaže. U Hrvatskoj je to pitanje odabira državne ceste ili autoputa. Ako vam se ne žuri, želite uživati u predivnom pogledu i laganoj vožnji, onda su državne ceste odličan način upoznavanja i besplatnog "sightseeing-a" na Jadranskoj obali. No, zadnja stvar koju si želite dopustiti je zapeti u gužvi na 40 stupnjeva u višesatnoj koloni s djecom na zadnjem sjedalu.

S druge strane, ako ste u žurbi, želite obići što više mjesta ili imate vremena za kraći izlet, onda je autoput sigurna, brža i bezbrižna opcija. S 1306 kilometara autoceste dovršene u posljednja 2 desetljeća, Hrvatska je prometno premrežena i odlično povezana zemlja sa svim svojim dijelovima, ali i prema vani u sklopu Europske centralne prometne mreže! Zbog navedene komparativne prednosti, Hrvatska je izbor za milijune u odnosu na druge mediteranske zemlje u okruženju!

Plaćaju li se ceste u Hrvatskoj?


Za razliku od državnih cesta koje su besplatne, upotreba autoputa se naplaćuje. Cijene su prosječne ili ispodprosječne u odnosu na ostatak Europe, konkurentske mediteranske zemlje i to turističke destinacije. Plaćanje se vrši na tri načina: direktno na naplatnoj kućici, putem ENC uređaja ili prepaid kuponom s popustima za stalne korisnike. Sama cijena ovisi o kategoriji vozila, udaljenosti koju ste prešli i mjesecu u kojem dolazite.

Sami popust ovisi o tome koliko često koristite autoput i načinu plaćanja. Za vozila iznad 3,5 tone možete dobiti 30% popusta, 33% u post-sezoni, 21% za prepaid plaćanje i 13% za dodatnu naplatu. ENC uređaj se može napuniti i kupiti na više prodajnih mjesta te im cijena varira između 380 i 880 kuna, odnosno 50 i 120 eura. Nadoplata se vrši putem Aircash aplikacije, internet bankarstva, SMS-om ili kupnjom bonova. Za osobe s invaliditetom može se nabaviti Smart kartica s refundacijom i do 100%!

S obzirom na plaćanje postoji otvoreni i zatvoreni sustav naplate cestarine koji započinje na točki ulaska za putnike. Otvoreni sustav podrazumijeva kako je naplatna kućica istovremeno i ulazni i izlazni sustav naplate. Zatvoreni sustav podrazumijeva plaćanje ovisno o pređenoj udaljenosti, odnosno naplata se vrši ovisno o tome gdje ste napravili ulaz, a gdje izlaz s autoputa.

Vozila su podijeljena u 4 kategorije po kojima se određuje cijena autoputa. Tako uz motocikle koji spadaju u prvu kategoriju, osobna vozila se dijele u dvije skupine ovisno o visini vozila (iznad i ispod 130 cm) , a za teretna vozila se cijena određuje ovisno o tome ide li njihova težina iznad 3,5 tone ili ne.


Naplata cestarine – troškovi i način plaćanja


Kao što je rečeno, cestarina se naplaćuje na naplatnim kućicama na izlazu s autoceste. Cijena mora biti prikazana na virtualnom elektroničkom displayu,kao i na računu koju ćete dobiti nakon plaćanja. Cestarina se može platiti gotovinom i to dvjema valutama: kunama i eurima ili debitnom, odnosno kreditnom karticom. Od kartica se koriste Visa, Masters, Diners, Maestro, Mastercard ili INA kartica koje su navedene kao legitimni oblik plaćanja na lokaciji naplatnih kućica.

Prema izračunatim tarifama, u prosjeku se cestarina plaća oko 120 kuna u jednom smjeru. Od Splita do Zagreba ćete platiti 181 kunu, do Ploča (grad najbliže Dubrovniku) 220 kuna, do Rijeke 70 kuna, a do Pule 140 kuna. Cijene ostalih relacija i destinacija možete vidjeti na službenim stranicama Hrvatskog autokluba.

Valja napomenuti kako se u Hrvatskoj, za razliku od drugih europskih zemalja, ne koriste vinjete kao način plaćanja cestarine. U većini slučajeva, potvrda o ulazu se uzima na naplatnoj kućici koja se vraća na izlazu i tada se cestarina naplaćuje. Tako da se u Hrvatskoj koriste dva od tri načina plaćanja cestarine: plaćanje na kućicama nakon putovanja te bežično putem ENC sistema koji naplaćuje cestarinu automatski prolaskom kontrolne točke ili naplatne kućice. Valja napomenuti kako gotovina i dalje dominira kao način plaćanja. Tako je u 2016. naplaćeno više od 700 milijuna kuna u gotovini u odnosu na kartično (200 milijuna) i putem ENC-a (196 milijuna). Od kartica se najviše pak koristio Mastercard i Visa kartice.

Osim udaljenosti, na cestarinu utječe i kategorija vozila. Tako će motociklisti od Zagreba do Splita platiti 94 kune, a do Rijeke 36 kuna. Za kategoriju tipa II (osobna vozila) vrijede već spomenute cijene. U treću kategoriju spadaju vozila tipa II s prikolicama, vozila s dvije ili tri osovine, težinom do 3,5 tone i visinom iznad 1,30 metara. U četvrtu kategoriju spadaju vozila s četiri osovine, visinom iznad 130 centimetara i maksimalnom težinom iznad 3,5 tone! Što se povećava visina vozila ili težina tereta, to je, naravno, i veća cijena cestarine. Kamperi su dozvoljeni na autoputu, no ne smiju biti dulji od 12 metara, viši od 4 metra i širi od 2,55 metra.


Maslenički most jedan je od najprepoznatljivijih simbola prilikom vožnje kroz Hrvatsku

Isplati li mi se plaćati za ceste u Hrvatskoj?

Mreža hrvatskih cesta među najnovijima je i najopremljenijima u cijeloj Europi te se redovito nalazi na listama top 15 cesta na svijetu! Riječ je o ekstenzivnoj mreži koja pokriva sve regije, gradove i popularna turistička središta. S više od 1300 kilometara ceste ćete bez problema u 2 do 5 sati stići s istoka prema zapadu ili sjevera prema jugu. Autocestom su povezani Zagreb, Split, Rijeka, Pula, Istra i ostale regije te najudaljenija mjesta u Hrvatskoj.

Zbog stalnog ulaganja, autocesta je u odličnom stanju te je cesta redovno održavana, glatka i lagana za voziti te odlično prometno signalizirana i pokrivena. Tako su svaka 2 kilometra postavljene posebne SOS mreže, dok naravno u slučaju potrebe možete uvijek nazvati međunarodni broj za pomoć, 112. Osim toga, svakih nekoliko kilometara možete pronaći odmorišta i benzinske crpke koje variraju opremljenošću i funkcionalnošću. Kao što je navedeno, na nekim odmorištima ćete samo protegnuti noge i natočiti gorivo, dok neki nude potpunu all-inclusive uslugu te mogu pomoći u slučaju nužde! A neka mjesta poput Macole ili Zira su danas dio nezaobilazne turističke rute prema Jadranu!

Na svim benzinskim crpkama možete uliti benzin, dizel, plin ili lož ulje. Naplata je u kunama,a kako bi vam bilo lakše evo brzog izračuna. Puni rezervoar je oko 100 Eura, te je vrijednost jednog Eura 7.5 kuna, a jednog dolara oko 6 kuna. Cijena benzina je između 11i 12kuna, autoplina oko 5 kuna, loživo ulje je 5 kuna, kao i Plavi dizel, dok je cijena Eurodizela između 10 i 10,5 kuna. Za lakšu pretragu, skinite kartu svih crpki sa službenih stranica INA-e čijih je postaja na autoputu – najviše! Benzinske crpke rade ili cijelu noć ili između 6 i 22 sata te osoblje većinom priča engleskim jezikom. No, pripazite jer u manjim mjestima i otocima iste neće raditi cijelu noć!

Zanimljivo je napomenuti kako u Hrvatskoj postoji i više od 200 stanica za punjenje električnih automobila te se dvije nalaze na autocesti. Od Zagreba do Splita i Rijeke ste sigurni, a za ostale pogledajte popis mjesta električnog punjenja automobila!


Pravila ponašanja na autocesti

Pravila vožnje na autocesti slična su ili ista kao i svugdje u svijetu. Vozi se na desnoj strani, a pretječe na lijevoj. Isprekidana crta označava dozvolu pretjecanja, a puna zabranu istog. Na autoputu je ograničenje brzine 130 km/h, u naseljenim područjima 50 km/h, a van naseljenih područja je 80 km/h, kao i na lokalnim brzim cestama. Za vrijeme sezone nisu obavezna dnevna svijetla ni zimska oprema, a vezivanje je obavezno.

Zabranjeno je korištenje mobitela, djecu do 5 godina je potrebno staviti u sjedalicu, a do 12 godina na stražnje sjedalo i vezati. Kazne za prometne prekršaje se kreću od 300 do 15 000 kuna, a ne korištenje pojasa plaća se500 kuna. Policajac vam ima pravo oduzeti dozvolu do naplate kazne, te vas u slučaju neplaćanja, ista kazna čeka u matičnoj zemlji. Imajte kraj sebe putovnicu, registraciju, osiguranje, e-mail adresu i ostale kontakt podatke zapisane pored sebe u slučaju nužde.

Prometni znakovi su jako jednostavni i slični kao bilo gdje, no iste možete provjeriti na brošuri Ministarstva Unutarnjih poslova radi lakše pripreme. Vozite po propisima i prije svega vozite defenzivno te uživajte u putu! Osim toga, pazite na gorivo jer u manjim mjestima benzinske crpke ne rade 24 sata u danu. U Hrvatskoj je vožnja jako sigurna i ugodna te zbog toga ako se pridržavate pravila i vozite u skladu s pravilima nećete imati nikakvih problema s vožnjom.

Voziti je dozvoljeno svakoj osobi iznad 18 godinate ima pravo upotrebu autoceste ako joj dozvola nije oduzeta. Preporučujemo i uplatu osiguranja te prijavu za međunarodnu vozačku dozvolu ako vam je dozvola na pismu koje nije latinično! Ceste su jako dobro signalizirane i označene stoga ne biste trebali imati problema s navigacijom i orijentacijom.



Ceste u Hrvatskoj su među najmodernijima na svijetu te predstavljaju siguran, ugodan i bezbrižan put do omiljene destinacije

Koje ceste bi trebali koristiti kako bi došli do najpopularnijih destinacija?

Kako biste znali da se nalazite na autocesti ili idete put nje morate znati kako svaka autocesta ima oznaku A te nakon nje ide broj koji označava dionicu puta. A1 je Zagreb-Split-Dubrovnik, A2 je za Varaždin, A3 za Slavonski Brod, A4 za Rijeku, A5 za Osijek i A6 za Istru.

Autocesta A1 povezuje Zagreb s Pločama i smatra se jednom od najljepših cesta u svijetu! Duga je 456 kilometara nakon čega vas očekuje oko 100 kilometara puta prema Dubrovniku državnom cestom D8. Put ćete platiti 220 kuna, za Split oko 180 kuna i za Zadar oko 150 kuna. Prilikom silaska s A1 u Zagrebu možete s A3 produžiti prema Ljubljani, s A5 put Osijeka ili na A2 put Varaždina.

Za odlazak na Kvarner, možete ići dionicom A1 ili direktno na A6 Zagreb-Rijeka. Za svega 10 Eura ćete u svega sat vremena doći do mora i perjanica turizma te omiljenih destinacija za odmor poputOpatije, Rijeke ili Crikvenice. Za odlazak put Istre, sići ćete s autoputa i spojiti te se na predivni istarski Ipsilon. On ima posebne naplatne kućice i vožnja se naplaćuje oko 40 kuna prema Puli, 50 kuna prema Umagu, te oko 60 prema Poreču ili Rovinju.

Ako idete u posjet Plitvičkim jezerima, vozite se preko A1 i izađite u Karlovcu ili Gornjoj Ploči što će vas doći između 20 i 60 kuna. Iz Splita ćete cestarinu platiti oko 80 kuna, a iz Istre oko 150 kuna. U Posedarju možete izaći ako idete na Pag što ćete platiti oko 120 kuna iz Zagreba, te u Žutoj Lokvi za Rab za 60 kuna. Na A6 siđite na izlaz Vrata za Krk i Crikvenicu što ćete iz Zagreba platiti oko 50 kuna.

Za posjet nacionalnim parkovima, siđite s A1 u Otočcu za posjet Sjevernom Velebitu (66 kuna iz Zagreba), u Maslenici za Paklenicu (116 kuna), u Skradinu za posjet Krki (svega 33 kn iz Splita) ili pak s A6 u Delnicama za Risnjak (50 kuna iz Zagreba). Zanimljivo je još spomenuti kako Zadar ima čak 2 izlaza s autoceste! Od ostalih bitnih lokacija, u Dugopolju silazite za dolazak u Split, s A6 stižete u Rijeku odakle se možete spojiti na spomenuti istarski Ipsilon. Za detaljnije informacije, uvijek možete provjeriti s vašom putničkom agencijom ili putničkom kompanijom preko koje ste rezervirali smještaj gdje ćete dobiti korisne savjete kako doći brzo i ekonomično do određene destinacije.



Autoceste su ponos Hrvatske i jedan od glavnih turističkih brendova!

Autoceste u Hrvatskoj su prilagođene i namijenjene svakom tipu vozača i vrsti vozila. Za poseban ugođaj preporučuje se i korištenje državnih cesta poput Jadranske magistrale od Rijeke do Dubrovnika, s D1 možete s Plitvičkih Jezera prema Jadranu ili pak D66 za put prema Sjevernom Jadranu gdje ćete upoznati dijelove unutrašnje dijelove Hrvatske poput Gorskog kotara na putu prema Kvarneru i Istri za ljeto iz snova! Osim što su besplatne, iste su za avanturiste, ljubitelje vožnje i one koji žele u miru uživati u najljepšem što Jadran ima za ponuditi!

Ako idete prema otocima i manjim mjestima, iznajmite manji automobil radi lakšeg parkinga i manevriranja. Zato rezervirajte rent-a-car opcije na vrijeme. Osim toga, opremite se kartama, putokazima i skinite Google Maps karte ili pak pitajte za pomoć agente turističke kompanije preko koje imate dogovoren aranžman. No, za svaki slučaj, kupite i običnu kartu koja može pomoći ako ostanete bez interneta ili baterije. Osim toga, iste mogu poslužiti kao vrhunski suvenir jednom kada se vratite.

U slučaju bilo kakvih problema, postoji dežurna linija Hrvatskog Autokluba na broj 987! Osim toga, imaju korisnu aplikaciju sa svim potrebnim informacijama te mapu s naplatnim kućicama, trajektnim pristaništima, naplatnim postajama i turističkim središtima za dobru pripremu pred odlazak! Sretan put!


Uz jednu od najvećih turističkih agencija do bezbrižnog i jeftinog putovanja!

Kako bi vam olakšali putovanje i smanjili troškove za uživanje na Jadranu, u Adriatic.hr-u smo pripremili posebne pogodnosti. Tako u našoj ponudi nudimo refundaciju troškova autoceste za one koji su u prethodnoj godini napravili rezervaciju te isto planiraju napraviti i dogodine. Za rezervaciju do 31.12. refundiramo čitav iznos, a rezervacijom do 31.03. vraćamo polovinu cijene troškova autoceste! Pravo na ovu pogodnost imaju svi s računom od minimalno 500 eura. Refundacija se ostvaruje odbijanjem iznosa od cijene nove rezervacije.

S druge strane, nudimo i opcije refundacije troškova goriva te kišnih dana kao oblik naknade svim vjernim i stalnim gostima. Na ovaj način nagrađujemo sve klijente koji su u prethodnoj i ovoj godini napravili rezervaciju s troškom iznad 900 eura. Na ovaj način želimo pokazati naše poštovanje te zahvalu za vjernost svim gostima koji su odabrali jednu od najboljih turističkih agencija kao svog idealnog suputnika više godina u nizu!Refundacija se ostvaruje smanjenjem troškova za iduću godinu i to tako da se puni iznos rezervoara (100€) vraća za rezervacije do 31.12., odnosno 50% za rezervacije do 31.03. Ova se vrsta akcije koristi isključivo uz akciju besplatne autoceste!

Kako bi lakše pratili sve tekuće akcije za stalne goste, postanite dio programa vjernosti gdje ćete ostvariti dodatne popuste koji se povećavaju što veći broj ljetovanja ostvarite kod nas. Tako za treću godinu vjernosti, uz spomenute pogodnosti možete ostvariti i do 10% popusta na rezervaciju smještaja! Stoga odabirom nas među svim turističkim kompanijama definitivno ima svoje prednosti!

Uz refundaciju kišnih dana, last minute akcije, popuste za dulji boravak, program preporuke i niske cijene, ovu i iduću ljetnu sezonu možete do odmora iz snova za malu cijenu! A uz hrvatske ceste i Adriatic.hr, do Jadrana ćete stići brzo, sigurno i bezbolno!


#adriatic #adriatichr #destinacija #jadran #mediteran #odmor #pogodnosti #putovanje #savjeti #zanimljivosti
Povratak na vrh