Smještaj

Parkovi prirode na Jadranu

Objavljeno: 10. 8. 2018.


Parkovi prirode u Hrvatskoj su posebna zaštićena područja izvanredne prirodne ljepote, a od njih 11, čak ih se 5 nalazi na Jadranu. Nastavite čitati i saznajte po čemu je svaki od njih poseban!

Park prirode Učka


Park prirode Učka jedini je park prirode u Istri. Nazvan je po najvišoj istarskoj planini, Učki.
Park prirode Učka je popularan među ljubiteljima planinarenja i slobodnog penjanja, ali i ljubiteljima biciklizma i pješačenja. U parku se nalaze lijepo uređene biciklističke staze i edukativne pješačke staze kao što je poučna staza Vela draga koja prolazi kroz istoimeni kanjon, geomorfološki fenomen koji se nikako ne smije propustiti. Ako se popnete na najviši vrh planine Učka, vrh Vojak, na kojem se nalazi i stara kula vidikovac, ostavit će vas bez daha pogled koji se pruža na Istru, kvarnersko otočje i grad Rijeku.

Park prirode Telašćica


Park prirode Telašćica obuhvaća južni dio Dugog Otoka, okolnih otočića i dio Zadarskog akvatorija. Telašćicu krasi divlja priroda – visoke klisure, bujne šume alepskog bora i hrasta crnike, više od 400 biljnih i 300 životinjskih podmorskih vrsta, geomorfološki neobični otočići (kao što je otočić Taljurić). Zaštitni znak parka prirode je zaljev Telašćica, po kojemu je park dobio ime. Ovaj zaljev je okružen sa 6 otoka i hridi i može se pohvaliti s više od 69 kilometara razvedene obale. Unutar parka prirode se nalazi zanimljiv i neobičan prirodni fenomen, slano jezero Mir u kojem se nalazi ljekoviti mulj i čija temperatura ljeti zna doseći do 33 °C.
Park nudi i razne sportske i rekreativne aktivnosti kao što su sportovi na vodi, ribolov, bicikliranje. Možete se okrijepiti u nekom od ugostiteljskih objekata u blizini..

Park prirode Vransko jezero


Park prirode Vransko jezero se nalazi u Zadarskoj i Šibensko-kninskoj županiji i obuhvaća najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, po kojem je i dobilo ime. Ovo je područje proglašeno parkom prirode 1999. godine. Park je ujedno i posebni ornitološki rezervat - stanište je za 11 ugroženih vrsta ptica koje tu imaju svoja gnjezdilišta.
Ovo je mjesto lokacija koja će se svidjeti promatračima ptica i ljubiteljima sportskog ribolova, a ni poklonici aktivnog odmora neće ostati zanemareni – jezero je okruženo sa 40 kilometara biciklističkih staza i poučnih pješačkih staza. Vrhunac posjeta će svakako biti posjet vidikovcu Kamenjaku s kojeg se vidi cijelo Kornatsko otočje, otok Murter i samo Vransko jezero.

Park prirode Biokovo


Planina Biokovo, druga najveća u Hrvatskoj, je Park prirode koji se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Park prirode Biokovo je područje izrazite geomorfološke, biljne i životinjske raznolikosti.
Na Biokovu se nalazi treći najviši planinski vrh Hrvatske i najviši vrh planine - Sveti Jure (1762 m), i popularno je planinarsko odredište, pogotovo među jako iskusnim planinarima.
U sklopu parka prirode se nalazi i Botanički vrt Kotišina, smješten iznad sela Kotišina na nadmorskoj visini od 350 do 500 metara. Ovaj maleni i lijepo uređeni botanički vrt krasi bujna endemična vegetacija i geomorfološka raznolikost. Mogao bi biti zanimljiv i ljubiteljima botanike. Biokovo je popularno planinarsko odredište, krasi ga čak 19 planinarskih staza različitih duljina i razina zahtjevnosti.

Park prirode Lastovsko otočje


Park prirode Lastovsko otočje čine 44 otoka, otočića i hridi razvedene obale. Ovdje se mogu naći raznolike biljne i životinjske morske vrste.
Kao jedno od posljednjih destinacija netaknutih masovnim turizmom, Lastovo je idealno za sve koji su u potrazi za mirnim odmorom na otoku. Njegovoj netaknutoj prirodi i nedostatku turističkog interesa je doprinijela činjenica da je gotovo pedeset godina otok bio baza Jugoslavenske narodne armije (JNA), ali i velika udaljenost. Naime, Lastovo je udaljeno od Dubrovnika i Splita četiri, odnosno pet i pol sati. Srećom, Lastovo se zadnjih godina polako otvara turizmu i ulaže u svoju infrastrukturu u cilju pružanja svojim gostima što bolje iskustvo boravka.
Lastovo će oduševiti nautičare, ljubitelje aktivnosti kao što su biciklizam, pješačenje i ronjenje, ali i sve koji na svom odmoru traže dozu povijesti i kulture – na Lastovu su raštrkane brojne barokne i renesansne crkvice (njih čak 31!), a zanimljivi su i takozvani fumari, specifični dimnjaci na kućama u naselju Lastovo, u unutrašnjosti otoka.

#adriatichr #aktivni odmor #dalmacija #odmor #park prirode #zaštićena područja
Povratak na vrh