Smještaj

Putuj Hrvatskom | Nacionalni park Paklenica

Objavljeno: 22. 7. 2016.


Putuješ Hrvatskom i tražiš avanturu? Želiš iskusiti sve ljepote hrvatskog krajolika? Uživaš u prirodi i aktivnom godišnjem odmoru? Dođi u Paklenicu – spoj netaknute prirode i kulturno-povijesne baštine. Rezerviraj smještaj u apartmanu ili sobi u Paklenici i započni svoju avanturu života!

Nacionalni park Paklenica dio je najveće hrvatske planine Velebit te je uvršten na UNESCO-vu svjetsku mrežu rezervata biosfere. U Paklenici se može uživati danima! Svi posjetitelji mogu provesti dan u šetnji kroz kanjon Velike Paklenice do planinarskog doma (otprilike 2h u jednom smjeru), posjetiti špilju Manita peć i šetati kroz kanjon Male Paklenice.

Za iskusne planinare preporučamo nekoliko vrhova koji se mogu obići u jednom danu ili s jednim noćenjem u planinarskom domu (Vaganski vrh, Crni vrh, Sveto brdo), a za ljubitelje sporta tu je slobodno penjanje u kanjonu Velike Paklenice ili vožnja biciklom. Zvukovi prirode koji se mogu čuti iz vaše sobe ili apartmana koji će biti polazna točka novim pohodima na Paklenicu i Velebit dio su doživljaja divne Paklenice. Jefitni smještaj u blizini pronađite u našoj bogatoj ponudi apartmana.

Penjanje u Paklenici
Za alpiniste i slobodne penjače Paklenica je raj na zemlji. Bilo da ste ljubitelj kratkih sportskih smjerova (u Paklenici ih ima stotine raznih težina od 3 do 8b+) ili višedužinaca, na pravom ste mjestu! Najlakši kratki smjerovi u samom kanjonu poprilično su izlizani od brojnih posjetitelja-penjača, tako da i smjerovi ocijenjeni laganijim ocjenama postaju izazovni. Anića kuk - najpoznatija monolitna stijena u Hrvatskoj nudi do 350m duge sportski opremljene smjerove. O tome koliko je neki smjer dobro opremljen i što od opreme ponijeti sa sobom - pročitajte u penjačkom vodiču kojeg možete kupiti na licu mjesta u suvenirnici.

Ako svoj dolazak u Hrvatsku planirate isključivo zbog penjanja, preporučamo jesen/proljeće/ljeto jer kanjon pruža dosta sjene za penjače, a tijekom proljeća prekrasan ugođaj pruža i šum potoka Velike Paklenice s mnoštvom slapića. Početkom svibnja svake godine tu se održava i međunarodno natjecanje u brzom penjanju na velikoj stijeni.


Savjeti za sve penjače i posjetitelje Paklenice:

  1. Provjerite vremensku prognozu i pripremite odjeću i obuću za predviđene uvjete (japanke ni u kom slučaju - niti za šetnju - jer je staza iznad kanjona strma i popločana izlizanim kamenjem)
  2. Obavijestite nekoga (prijatelja ili obitelj) da krećete na Paklenicu i držite se označenih ruta (crveni krugovi sa bijelom točkom u sredini)
  3. Ponesite opremu za planinarenje u što uključujemo hranu i obilje vode, mapu i ostalu opremu po potrebi
  4. Ukoliko procijenite da je potrebno, ponesite vreću za spavanje
  5. Poštujte prirodu!

#aktivni odmor #kulturna baština #nacionalni park #priroda #zaštićena područja
Povratak na vrh