Smještaj

Savjeti | Prvi put u Hrvatskoj – 2. dio

Objavljeno: 15. 4. 2016.

Dolazite prvi put u Hrvatsku? Saznajte najpotrebnije savjete i preporuke za što ugodniji godišnji odmor. No, prije nego krenete, pročitajte i prvi dio savjeta za prvi put u Hrvatskoj koji smo vam pripremili.

1. Slobodno ronjenje – čarobni podvodni svijet Jadranskog mora čuva mnoge skrivene ljepote. Ukoliko ljetujete u Hrvatskoj, svakako ponesite sa sobom masku za ronjenje s dihalicom i uživajte u ljepoti morskog svijeta. Izolirani od buke, gledajući podvodni morski svijet, odmorite dušu i tijelo. Pripazite samo na sunčeve zrake koje dopiru do kože i kada ste u moru.

2. Kava – ispijanje kave u gradu ili na plaži ritual je kojega njeguje većina stanovnika Hrvatske. Odlazak na kavu u najdraži kafić je društveni događaj poznat kao "vrijeme za sebe". Tokom ljetnih mjeseci, ritual se ne mijenja, ali ga se obogaćuje ispijanjem kave u kafiću na plaži, gdje u pauzama možete skoknuti u more po dozu osvježenja.

3. Mediteranske delicije – kušajte zdrave namirnice dozrele pod mediteranskim suncem, iz kojih su nastali proizvodi vrhunske kvalitete. Maslinovo ulje s otoka Hvara, crno vino s poluotoka Pelješca ili tvrdi pikantni sir s otoka Paga samo su neki od proizvoda koji će razveseliti svačije nepce.

4. Antički spomenici – ruševine iz antičkog doba u Hrvatskoj su prekrasna slika povijesti i zadivljujuć dokaz čovjekova stvaranja. Amfiteatar u Puli ili razne amfore na otoku Hvaru samo su neke od spomenika bogate kulturne baštine Hrvatske.

5. Marjan – grad Split, osim što je centar Dalmacije, poznat je i po brdu Marjanu podno kojeg se udobno smjestio. Marjan je idealan za sve ljubitelje prirode. Uređene šume i parkovi na Marjanu, kao i dijelovi sa spravama poput tobogana, ljuljački i klackalica za djecu, uređene staze za trčanje i tjelovježbu, panoramski pogled s Vidilice i prekrasne plaže koje ga obrubljuju, nećete moći razgledati u samo jednom danu.

6. Slušaj klapu – glazba stvorena od samo nekoliko boja glasova u popularnom domaćem tonu unikatna je i prepoznatljiva. Sve više gradova u svom zabavnom ljetnom programu ima i nastup neke od hrvatskih klapa koje će zaokružiti ukupni doživljaj ljetovanja na Jadranu.

7. Kućni ljubimci – mnogi posjetitelji ne znaju da je dozvoljeno povesti svog kućng ljubimca u obilazak Plitvičkih jezera. Najčešće posjetitelji imaju dileme oko dovođenja svoga psa. Sada se ne trebate brinuti! Povedite svoga psa u prirodu s vama. Sve što trebate napraviti jest odgovorno ga držati na vodilici za pse.

8. Pizza – premda je tradicionalna hrana iz hrvatske kuhinje definitivno vrijedna kušanja i ostat će vam u sjećanju njeni unikatni okusi, Hrvati su talentirani i u pripremanju svjetski poznatog jela – pizze! Kušajte sve vrste pizza iz ponuda koje ćete pronaći u restoranima ili ugostiteljskim objektima brze hrane.

9. SIM kartica – kako biste mogli komunicirati sa svojim bližnjima u zemlji iz koje dolazite, ali i među svojim suputnicima, preporučamo kupnju SIM kartice iz neke od mreža u Hrvatskoj, koje su zaista povoljne i za SMS poruke, pozive i podatkovni promet, tj. internet. Već na obližnjem kiosku možete kupiti SIM karticu, uz uvjet da je vaš mobilni uređaj otvoren za sve mreže.

10. Valuta – u Hrvatskoj je valjana valuta kao sredstvo plaćanja hrvatska kuna (HRK). Ukoliko želite biti sigurni, ponesite sa sobom nešto eura (EUR) koje kasnije možete mijenjati za kune u obližnjoj mjenjačnici. Dodatno, sva mjesta u Hrvatskoj imaju mnogo bankomata putem kojih možete povlačiti novac, a trgovine i restorani često primaju kreditne kartice pa nećete ni morati nositi sa sobom gotovinu, ukoliko ćete se tako osjećati sigurnije.

#aktivni odmor #događaji #gastronomija #kultura #savjeti #zanimljivosti
Povratak na vrh