Smještaj

Solo putovanje u Hrvatsku | Najbolja mjesta u Hrvatskoj za solo putnike

Objavljeno: 2. 3. 2018.

Neka vam ova godina bude posebna. Izađite iz svoje zone udobnosti i otputujte sami... u Hrvatsku! Hrvatska je idealna destinacija jer je sasvim sigurna za solo putnike. Prometna povezanost je izvrsna, udaljenost među mjestima je relativno mala, cijene su povoljne, a lokalni stanovnici će vas vam poželjeti velikodušnu dobrodošlicu i biti vam na raspolaganju za sve savjete i informacije o mjestu u kojem se nalazite.
Spakirajte svoje kovčege i uputite se na vaše prvo solo putovanje u Hrvatsku. Ali, prije toga, pročitajte koja su najbolja mjesta u Hrvatskoj za solo putnike.



1. Zadar


Grad Zadar u sjevernoj Dalmaciji destinacija je koja će se svidjeti solo putnicima. Turisti obožavaju Zadar zbog njegove raznolike povijesne i kulturne baštine koja krasi sami centar grada (neizbježne su lokacije rimski Forum i srednjovjekovna crkva sv. Donata), ali i zbog popularnih instalacija Morske orgulje i Pozdrav suncu koje se nalaze na zadarskoj rivi.
Udahnite lokalni način opuštenog života šećući i razgledavajući popularnu ulicu Kalelargu. U Zadru ima nekoliko predivnih perivoja gdje se možete odmoriti od razgledavanja uz svoju najdražu knjigu. Najveći gradski park u Zadru je Perivoj Vladimira Nazora koji se nalazi svega nekoliko minuta od centra grada. U Perivoju kraljice Jelene se nalazi lounge bar Ledena gdje se možete opustiti uz piće. Od ostalih zanimljivosti preporučujemo da posjetite novootvoreni Muzej iluzija napravljen po uzoru na istoimeni muzej u Zagrebu.

Gdje odsjesti u Zadru?
jeftini apartmani u Zadru
apartmani s WiFi-jem


2. NP Krka


Sjedinite se s prirodom u Nacionalnom Parku Krka. Na ovom bajkovitom mjestu se možete potpuno opustiti i uživati u fenomenu sedam sedrenih slapova rijeke Krke. Osim što se nalazi blizu većih gradova kao što su Šibenik, Zadar i Split, NP Krka ima dovoljno povijesnih, kulturnih i prirodnih zanimljivosti koje će vas zasigurno očarati, a samim time i zadržati tamo cijeli dan.
Uskočite na brod i posjetite otočić Visovac, u samom srcu NP Krka, gdje se nalazi franjevački samostan Majke od Milosti i crkva Gospe Visovačke. Za dašak prapovijesti posjetite arheološko nalazište Burnum ili takozvanu Oziđanu pećinu sa zbirkom izložaka iz neolitičkog, eneolitičkog te ranog i srednjeg brončanog doba.
Na najljepši slap, Skradinski buk, možete doći brodićem koji isplovljava svako sat vremena iz Skradina.
U pauzama od razgledavanja, odmorite se u jednom od rustikalnih restorana ili popijte kavu u nekom od kafića i uživajte u prekrasnoj atmosferi pojačanom šumom obližnjih slapova.


3. Split


Drugi najveći grad u Hrvatskoj ima dovoljno zanimljivog sadržaja da zadrži solo putnika više dana.
Sunce gotovo svakodnevno izmamljuje ljude iz svojih domova na sunce, pogotovo na splitsku Rivu, nezaobilazno mjesto za višesatno ispijanje kave. Uputite se sa svojom najdražom knjigom u jedan od mnogobrojnih kafića naredanih na Rivi i uživajte u svom godišnjem odmoru ispijajući kavu ili neko drugo piće vašeg izbora. Nemojte se ustručavati zapodjenuti razgovor s nekim od lokalaca.

Istražite podrume Dioklecijanove palače gdje možete kupiti suvenire iz kućne radinosti za svoju obitelj i prijatelje; zavucite se iza crkve sv. Duje i promatrajte Rivu odozgo; s dolaskom večeri sjednite na kamene stepenice (skaline) na Peristilu i slušajte kako zvuče svjetski popularni klasici u hrvatskim interpretacijama.
Izgubite li se u šetnji gradom, upitajte za smjernice nekog prolaznika ali isto tako uvijek imajte uz sebe mobitel s uključenim internetom i GPS-om.

Za vikend sjednite na trajekt ili katamaran i posjetite neki od obližnjih otoka. Preporučujemo da posjetite otok Šoltu – savršeno mjesto za odmor i opuštanje. Iznajmite bicikl na trajektnom pristaništu u Rogaču i istražujte šoltanske uvale, šume i maslinike.
No, ako ste raspoloženi za još avantura, gradić Omiš na rijeci Cetini je idealno mjesto za sve aktivnosti koje će vam povećati razinu adrenalina. Obucite se prikladno, uzmite sa sobom bocu vode i iskusite rafting u divljim vodama rijeke Cetine ili sve popularniji zipline nad nestvarno lijepim cetinskim kanjonom.

Gdje odsjesti u Splitu?
apartmani s pogledom na more
pet friendly apartmani
apartmani udaljeni 100 metara od plaže


4. Dubrovnik


Dubrovnik je svakako top destinacija u Hrvatskoj za solo putnike koju nikako ne smijete propustiti na svom putovanju.
Ako ste fan serije Game of Thrones znate da je grad Dubrovnik služio kao scenografija za King's Landing. Mnogo gradskih turističkih agencija nudi obilazak dubrovačkih gradskih zidina. Odaberite opciju koja vam najviše odgovara. Otiđite žičarom, autobusom ili pješice do brda Srđ gdje će vas dočekati predivan pogled na Dubrovnik, upravo onaj koji se nalazi na toliko mnogo fotografija i razglednica iz cijelog svijeta. Na samom vrhu se nalazi utvrda gdje morate platiti ulaz, restoran, kafić i muzej s tematikom Domovinskog rata. Ako namjeravate posjetiti Srđ u sezoni (pogotovo kroz srpanj i kolovoz), svakako dođite što ranije ujutro!

Preporučujemo jednodnevni izlet s nekim od turističkih brodova na tri otočića ispred Dubrovnika - Lopud, Koločep i Šipan, ali i na otoke Korčulu i Mljet.
Posjetite i otočić Lokrum, posebni rezervat šumske vegetacije, koji se nalazi samo desetak minuta vožnje brodom od dubrovačke gradske luke. Lokrum se može posjetiti od travnja do studenog.

Želite li saznati više o plažama otoka Korčule, pročitajte naš blog o top 6 plaža otoka Korčule.

Gdje odsjesti u Dubrovniku?
apartmani s pogledom na more
jeftini apartmani s pogledom na more
apartmani s klimom i WiFi-jem

#adriatichr #dalmacija #destinacija #dubrovnik #kulturna baština #nacionalni park
Povratak na vrh