Smještaj

Split kroz godinu 2. dio | Jesen i zima

Objavljeno: 28. 4. 2017.


Želite doći u Split, ali ne znate koje biste godišnje doba odabrali za svoj posjet ovom gradu? Zato smo za vas pripremili kratki vodič što možete vidjeti i raditi u Splitu kroz godinu. Nakon prvog dijela, sada možete saznati što se sve događa u Splitu tijekom jeseni i zime.

Jesen
Topla splitska jesen je rezervirana za kulturne događaje. Početkom rujna se održava Split Film festival. Ponosi se činjenicom da je najstariji međunarodni filmski medijski festival u Republici Hrvatskoj. Program se sastoji od izbora iz recentne svjetske filmske produkcije, filmova koji su prikazivani i nagrađivani na mnogim svjetskim filmskim festivalima. Jedriličari jedva čekaju prvi vikend u listopadu jer se tada održava Mrdujska regata, jedna od najstarijih jedriličarskih regata u Europi. Za vas željne likovne i grafičke umjetnosti, listopad sprema Međunarodni grafički bijenale Splitgraphic 8 čiji se program sastoji od tri međunarodne izložbe.

Ovo je samo izbor najzanimljivih godišnjih događaja u gradu pod Marjanom. Svjestan svoje atraktivne geografske pozicije i sve većeg broja posjetitelja, Split stalno osluškuje potrebe i zahtjeve svojih gostiju i tako osvježava i obogaćuje svoju zabavnu, kulturnu i gastronomsku ponudu. Koje god godišnje doba odaberete za svoj posjet Splitu, nećete pogriješiti!
Pogledajte našu ponudu povoljnog privatnog smještaja u Splitu.

Savjet
Bablje ljeto u Splitu traje sve do sredine listopada, a uz to su i plaže puste jer se lokalci vraćaju na posao, a djeca u školu. Zato nemojte žaliti ako se niste stigli okupati u Jadranskom moru ljeti, jer jesensko kupanje može biti daleko intimniji i pamtljiviji doživljaj.

Zima
Zimi je grad mirniji, bez prevelikih gužvi posjetitelja iz cijelog svijeta. Osim toga, cijene su puno niže nego u sezoni. Možete naći smještaj, jesti u restoranima, putovati po okolnim mjestima i sve to za jako malo novca. Stoga, ako želite doživjeti čari mediteranskih uličica, spori životni ritam, uživati u toplim sunčanim danima (prosječna temperatura zraka je 10 °C ) i pritom želite uštedjeti, zima je savršeno razdoblje za posjetiti Split. Ako vam ovakav način života dosadi, postoji niz događaja u gradu koji razbijaju monotoniju zimskih dana.

Četiri nedjelje prije Božića je tradicionalno doba pripreme za Božić. Tada se u Splitu održava manifestacija "Advent u Splitu". Traje od prve adventske nedjelje (kraj studenog) do početka siječnja. Najfrekventnije lokacije u centru – Riva, Pjaca i Prokurative su bogato ukrašene i pojačavaju bajkoviti zimski ugođaj. Najpopularniji dio Adventa su kućice postavljene uzduž Rive, na Pjaci i Prokurativama.

Možete sjesti na piće u kafić i naručiti veliku kavu s hladnim mlijekom – tradicionalnu narudžbu Splićana, uživati u prekrasnom pogledu na more, ili se zagrijati kuhanim vinom i domaćim rakijama. Uz piće možete prigristi tradicionalne hrvatske slastice, kupiti suvenire za svoju obitelj i prijatelje. Advent uključuje i tradicionalni božićni koncert u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i potpuno besplatne na ulici organizirane koncerte, DJ nastupe i dječji program. Vrhunac predstavlja novogodišnji koncert na Rivi na kojem sa Splićanima i odličnim hrvatskim glazbenicima možete dočekati Novu godinu.

Za ljubitelje kulture koji se nađu u Splitu krajem siječnja, preporučujemo Noć muzeja, jedinstveni kulturni događaj na razini države kada je ulaz u sve muzeje besplatan. Možete istražiti postave čak 15 muzeja i ostalih izložbenih prostora, a nakon kulturnog uzdizanja zabavite se u nekom od splitskih noćnih klubova.

Blage splitske zime su odličan razlog za različite aktivnosti na otvorenom, poput bicikliranja, penjanja i trčanja. Ljubiteljima penjanja preporučujemo odlazak na Marjan, brdo iznad Splita okruženo morem. Na njegovim južnim padinama se i usred zime možete skinuti u kratke rukave! Ukoliko želite posjetiti Split u veljači, nikako ne propustite Spli'ski krnjeval, višednevni festival maškara i pokladnog veselja. Nakon što gradonačelnik maškarama svečano preda ključeve grada, zabava i ples mogu početi! Posebnost ove manifestacije je u tome što je svake godine drugačija i obogaćena novim sadržajima.

Savjet
Iskoristite sunčane dane božićnih praznika šetnjom na marjanskim stazama ili u razgledavanju gradskih znamenitosti, a večer provedite degustirajući pića i slastice na kućicama na Rivi i trgovima Pjaci i Prokurativama.

#adriatic #događaji #kulturna baština #priroda #savjeti #split
Povratak na vrh