Smještaj

Top 5 holivudskih filmskih lokacija u Hrvatskoj za koje niste znali

Objavljeno: 23. 4. 2019.

Čak i ako niste veliki ljubitelj filmova dosad ste već nebrojeno puta čuli kako je poznati serijal HBO-a Game of Thrones sniman u Dubrovniku. Zahvaljujući toj seriji i njenoj milijunskoj publici Dubrovnik je preko noći postao popularan. I dok su fanovi diljem svijeta zahvaljujući seriji vidjeli Dubrovnik kao sljedeću destinaciju za godišnji odmor, filmski producenti su njegov položaj te jedinstveni izgled vidjeli kao savršenu kulisu za buduće projekte. Nakon Game of Thronesa Dubrovnik se postepeno razvijao u pravu filmsku zvijezdu. Producenti Star Warsa, jedne od najvećih filmskih franšiza u povijesti, odlučili su iskoristiti staru jezgru Dubrovnika i pretvoriti je u galaktički grad Canto Bight, jedno od ključnih mjesta u filmu The Last Jedi. Osim dobro očuvane povijesne arhitekture koja doprinosi realističnosti scena Dubrovnik je pogodan i zbog prirodne različitosti. Na jednom mjestu okuplja više elemenata potrebnih za snimanje filmova što u konačnici smanjuje troškove produkcije. Kao takav odlično je odglumio srednjovjekovni Nottingham u novom filmu o poznatom junaku Robinu Hoodu, a tu su također snimane scene i visokobudžetne povijesne serije „obitelj Borgia”.

Dubrovnik je zbog autentičnosti arhitekture prvi izbor redatelja koji snimaju povijesne spektakle

Osim Dubrovnika u Hrvatskoj postoji mnogo lokacija koje su se pojavile u poznatim filmskim hitovima a koje su redatelji odabrali što zbog prirodnih ljepota, što zbog autentičnosti prikaza. Vjerojatno niste znali no Hrvatska ima dugu tradiciju kao destinacija u kojoj su snimani filmovi. Naime još u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, tadašnji Jadran film, jedan od najvećih studija u Europi ugostio je mnoge poznate holivudske i europske glumce tog doba koji su rado snimali filmove u Hrvatskoj. Tradicija se uspješno nastavila i danas, a zahvaljujući sve većoj popularnosti Hrvatske kao turističke destinacije, suradnja Hollywooda i Hrvatske mogla bi postati i jača. Mnogi turisti su zahvaljujući Game of Thrones seriji te Star Warsu odlučili izabrati Dubrovnik kao sljedeću destinaciju koju će posjetiti, stoga smo vas u novom blogu odlučili provesti kroz lokacije u kojima su snimane scene nekih od najpoznatijih filmova a za koje dosad niste znali. Ako se radi o filmu kojeg obožavate, možda ćete upravo to mjesto odabrati na sljedećem godišnjem odmoru.

Mamma mia, Vis

Otok Vis je u filmu Mamma Mia prikazan kao grčko odmaralište

Here we go again, kao što kažu stihovi popularne pjesme grupe Abba „Mamma mia“ naslov je istoimenog filmskog hita koji je sniman upravo na otoku Visu. Iako dugo godina izoliran, jer je kroz povijest bio važna vojna baza, misterioznost i ljepote Visa nisu mogli dugo ostati skriveni, a te prednosti su prepoznali i redatelji nezaboravnog filmskog hita te ga pretvorili u grčko odmaralište Kalokairi, koje je i središnje mjesto filma. Vis je dugo vremena slovio kao mirna destinacija u kojoj ste mogli osjetiti dašak „starog Mediterana“, bez velikih gužvi, stoga se javio strah da će, zahvaljujući dolasku velikih zvijezda kao što su Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth i mnogih drugih, Vis doživjeti sudbinu grčkog otoka na kojem je sniman prvi dio, zbog čega je postao središte masovnog turizma. Vis je srećom još uvijek ostao destinacija u kojoj na miru možete uživati u prirodnim ljepotama, a koliko je otok čaroban govori činjenica da je filmska ekipa odlučila produžiti boravak.

Hitman's Bodyguard, Rovinj

Ulice Rovinja trenutno su pretvorene u filmski set zbog snimanja nastavka akcijskog hita Hitman's Bodyguard

Istra je omiljeno mjesto mnogih redatelja jer svojom arhitekturom pa i prirodnim predjelima u mnogočemu podsjeća na talijanske krajeve. Upravo je Istra, točnije njeni mali gradovi kao npr. Rovinj, poslužila George Lucasu, redatelju poznatom po Star Wars serijalu, da snimi povijesni spektakl „Red Tails“. Rovinj je ponovo dobio na važnosti posljednjih dana jer su u tijeku snimanja za nastavak akcijskog hita iz 2018. Hitmans' bodyguard. Glumačka postava koju čine Salma Hayek, Ryan Reynolds te Samuel L. Jackson sljedećih mjesec dana provest će snimajući scene za nastavak ovog akcijskog hita, pa ako se nađete u Rovinju na proljetnom odmoru velika je vjerojatnost da ćete i naići na nekoga od ovih zvijezda.

Dnevnici princeze Diane, Opatija

Većina scena filma Uhvaćeni u letu snimane su u poznatim opatijskim hotelima

Iz Istre dolazimo do područja Kvarnera, točnije Opatije u kojoj je sniman biografski film o neprežaljenoj britanskoj princezi Diani „Uhvaćeni u letu“. Film sniman u Opatiji baziran je na posljednje dvije godine života princeze Diane koju je utjelovila poznata glumica Naomi Watts. Opatija je jedna od omiljenijih turističkih destinacija u Hrvatskoj a ovaj film je dodatno poboljšao turističku ponudu ovog kvarnerskog grada i promovirao ga na sjajan način. Ovo nije prvi put da se Opatija pojavila na velikom platnu. Neki od najpoznatijih projekata koji su se snimali u Opatiji su i „Move on“ s Madsom Mikkelsenom u glavnoj ulozi, film „No, thank you“ te njemačka drama „Na putu s Elzom“.

The White Crow, Rijeka

Rijeka je čest izbor redatelja koji snimaju dokumentarne filmove

Grad koji će 2020. godine postati Europska prijestolnica kulture poslužio je kao odlična kulisa za snimanje mnogih filmova među kojima svakako treba izdvojiti biografski film britanskog oskarovca Ralpha Fiennesa „The White Crow“ o poznatom baletanu Rudolfu Nurejevu. Osim toga u Rijeci su snimane i poznate televizijske serije kao što je američko –britanska akcijska pustolovina Strikeback. Rijeka je inače grad koji je većinom središte snimanja dokumentarnih filmova povezanih s morem zahvaljujući bogatoj povijesti i dugoj tradiciji u brodogradnji i pomorstvu.

Ibiza, Split

Poznati splitski lokaliteti pojavili su se u hitu iz Netflix produkcije

Netflix nas posljednjih nekoliko godina oduševljava filmovima iz vlastite produkcije no malo je poznato da je jedan takav film snimljen upravo u Hrvatskoj. Romantična komedija „Ibiza“ iz 2018., koja prati avanture tri djevojke u ovoj party destinaciji, snimana je i u Splitu a u njoj su glumila poznata imena kao što su Richard Madden (poznat po ulozi u seriji Game of Thrones), Gillian Jacobs kao i Danny Molder. Nije čudo što je baš Split odabran kao mjesto koje će glumiti poznatu party destinaciju s obzirom na to da se u Splitu održavaju neki od najvećih svjetskih festivala elektronske glazbe kao što je Ultra Europe. S druge strane redatelji osim na brojne događaje, među kojima su i glazbeni festivali, sigurno nisu mogli ostati ravnodušni i na ljepote koje Split krije.

#dubrovnik #rijeka #rovinj #split #vis #zanimljivosti
Povratak na vrh