Smještaj

Makarska rivijera - hrvatska "Azurna obala"

Objavljeno: 4. 6. 2021.

Spoj prirode, mora i planina - romantična razglednica Srednje Dalmacije

Na području između Splita i Dubrovnika skrila se 60 kilometara duga i svega nekoliko kilometara široka Makarska rivijera. Ovo predivno priobalno područje nosi s ponosom titulu „dalmatinske Azurne obale” jer ne ostavlja ravnodušnim niti jednog gosta koji je upozna.

Sami pogled na rivijeru šalje najljepšu razglednicu ovog pitoresknog dragulja u srcu Dalmacije u čitav svijet. Kontrast sunca, mora, planina i mediteranske vegetacije ostavljaju bez daha i stvaraju najromantičnije uspomene savršeno uklopljenje u intiman krajolik ovog kraja. Od skrivenih i netaknutih plaža do neistraženih mjesta, svaki od tih malenih naselja priča svoju priču koju ljubomorno čuva za sebe stoljećima, ali rado prenosi svim onima koji su zaljubljenici u povijest, kulturu i hedonizam.Svojom širokom ponudom smještajnih kapaciteta, smještajnih kategorija, vila za odmor i dodatnih usluga za ugodni odmor iz snova dizajniran posebno za strane goste, ali i domaće goste također, neovisno koju vrstu odmora tražili i čemu težili.Osobito je prilagođena obiteljima s djecom jer s bogatastvom ponude i raznovrsnim aktivnostima nudi zabavu za čitavu obitelj!

Osim toga, na Makarskoj rivijeri možete uživati u najfinijoj hrani uhvaćenoj svega par trenutaka prije nego završi na vašem tanjuru, najboljem vinu, maslinovom ulju i nezaboravnom domaćem ambijentu u tavernama i konobama diljem obale jer se u ovom kraju njeguje stoljetna tradicija najbolje gastronomske ponude!

A u idućim paragrafima otkrijte zašto je to tako!


Romantični prirodni akvarel


Mjesto Brela na Rivijeri jedni su od najpopularnijih turističkih odredišta ljeti



Ako želite bijeg od stresne svakodnevnice onda se intimni i tihi doživljaj srednje Dalmacije savršeno uklapa u tu sliku. Za poseban ugođaj otiđite na Jadransku magistralu te prije izlaska ili zalaska sunca postanite dijelom prirodnog akvarela koje ovo područje stvara na početku i na kraju dana. More, planine i sunce zajedno s vama kreiraju nevjerojatnu scenu kakva se uistinu viđa jednom pružajući unikatno i neponovljivo vizualno iskustvo.

Odmor iz snova nadohvat ruke


Do Makarske rivijere možete stići cestovnim ili zračnim putem, dok je morskim putem povezana sa Splitom i Dubrovnikom

Makarska rivijera je kao vrhunska turistička destinacija odlično povezana s ostatkom Hrvatske i svijeta. Do nje možete doći autocestom ili magistralom (D8), zračnom linijom ili pak brodom kojim je povezana sa Splitom i Bračom što je čini idealnom za kratke jednodnevne izlete na jug ili sjever Dalmacije.


Znamenitosti Makarske rivijere


Ono što najviše privlači strane, ali i domaće goste iz godine u godinu je bogatstvo sadržaja i znamenitosti koje ovaj kraj nudi. Čak i da cijeli odmor ostanete na Rivijeri, ostat će vam makar jedna do dvije stvari za koje jednostavno niste imali vremena. Stoga, ako želite dinamičan odmor ispunjen aktivnostima različitog karaktera što će uključivati edukativni, sportski ali i relaksirajući dio, jedno je sigurno po tom pitanju – Rivijera vam može ponuditi sve navedeno!

Planina Biokovo

Prva prirodna znamenitost koja se nameće čim stignete na rivijeru je planina i park prirode Biokovo. Riječ je o planini koja razdvaja obalni dio od Dalmatinske zagore te je jedan od razloga zašto je sama rivijera „zbijena” uz more. Biokovo je dio planinskog masiva Dinaridi, te je njegov vrh,Sveti Jure, sa svojih 1762 metra visine jedan od najvećih u Hrvatskoj. Ono što je posebno zanimljivo jest što se do vrha može doći automobilom pomoću najviše asflatirane planinske ceste u Hrvatskoj ili pak biciklom u sklopu posebnih ruta koje se organiziraju iz Makarske. S Biokova se pruža predivan pogled na Brački kanal, mjesta Makarske rivijere te okolne planine što je jedinstven prirodni doživljaj.

Skywalk Biokovo

Jedna od najvećih turističkih senzacija prošle 2020. je i nebeska šetnica na Biokovu. Ako ste dovoljno hrabri, uspet ćete se na Skywalk ispod čijeg se staklenog dna krije 300 metara duga provalija. Do ulaza možete doći automobilom te se nakon prolaska nekoliko kontrolnih točaka u pratnji vodiča stiže na vrh u roku sat vremena.

Plaže stvorene za relaksaciju, no i za rekreaciju

No, dobro, dosta je bilo istraživanja i sad je vrijeme za odmor i uživanje u svemu onome što rivijeru čini – rivijerom. Na njoj se može pronaći niz poznatih plaža poput onih u Brelima, Tučepima i Baškoj vodi, no i u samoj Makarskoj postoji niz netaknutih i svjetski poznatih plaža. Neke od njih su plaža Buba i Nugal koja je 2019. proglašena za jednu od najljepših plaža na svijetu. Plaža se nalazi u sklopu park-šume Osejave, koja povezuje Makarsku i Tučepe gdje se možete okupati, biciklirati, rekreirati te uživati u kristalno čistom zraku, predivnom pogledu te prije svega miru i relaksaciji.

Ako ste pak avanturist, uvijek možete otići na rafting na rijeku Cetinu koja je pravi adrenalinski užitak za sve uzraste, a nalazi se nedaleko od Makarske. No, prije odlaska ne smijete ne vidjeti kamen Brela na plaži Punta Ranta u istoimenom mjestu. Riječ je o kamenu koji izranja iz mora, a na kojem raste drveće zbog čega je dominantni simbol Makarske rivijere te nezaobilazan check-point svakog pravog putnika. Jednom kad ste u Brelima, posjetite i druga mjesta u Podbiokovlju poput Tučepa ili Baške vode koji pričaju priču o nekim davnim, romantičnim vremenima. Ako i gdje zapnete imate aplikaciju, "Makarska rivijera All In"sa svim potrebnim informacijama i pomoći u organiziranju putovanja!

Kraj vina, masline i pjesme

Ovaj je kraj u Hrvatskoj nadaleko poznat po vrhunskim restoranima, konobama i tavernama koje se pružaju diljem 60 kilometara duge rivijere. To ni ne čudi s obzirom na stoljetnu ribarsku i poljoprivrednu tradiciju koja je danas postala glavni turistički brend. Domaće prvoklasno vino, pršut, sir, riba te maslinovo ulje već su godinama pri samom svjetskom vrhu te pružaju poseban gastronomski doživljaj ovog predivnog kraja. Uz to, obavezno isprobajte nadaleko poznati "crni rižoto", hobotnicu ili meso "ispod peke" te neki od drugih nadaleko poznatih lokalnih specijaliteta poput pršuta, sira i maslinovog ulja.


Ovo je područje poznato po vrhunskom vinu "Pošip", ekstra djevičanskom maslinovom ulju te pršutu i siru

Mjesta Makarske rivijere - dragulji hrvatskog turizma

Makarska

Naravno, centralno mjesto na rivijeri je Makarska. A s obzirom na zeleno-plave nijanse koje isijavaju plaže, parkovi i okolne park-šume, taj je epitet ovaj predio itekako zaslužio. Prilikom posjeta Makarskoj, preporučujemo posjet glavnom trgu s crkvom svetog Marka i kipom Andriji Kačiću Miošiću te šetnjuRivom i nekadašnjom najduljom ulicom, Kalalargom,koji su pravi turistički raj na kojem možete isprobati domaće delicije i vino, kupiti najljepši suvenir te se upoznati s načinom života iz starih vremena s obzirom kako su već antički Grci boravili na ovim područjima.

Arhitektura je mješavina mletačko-osmanskog stila te ga karakteriziraju klasične dalmatinske kuće izgrađene od kamena kako bi bile otporne na buru, te malene pastirske kuće, tzv. kažuni, na koje možete naletjeti prilikom prolaska Biokovom. U nekima od njih možete i odsjesti ako poželite bijeg od gužve, stresa i svakodnevnice. Uz to, preporuča se posjet predivnom izoliranom poluotoku svetog Petra na kojem se nalazi istoimeno šetalište, crkvica i svjetionik što ga čini idealnim za kratki jednodnevni izlet u prirodu.

O tome koliko su mu turisti važni, dovoljno govori činjenica kako se na samoj rivi nalazi spomenik turistima izgrađen 2004. kao rezultat zajedničke odluke koje su donijeli sami mještani i lokalna zajednica. Stoga, jednom kad stignete nemojte zaboraviti napraviti nezaboravni selfie koji ćete rado dijeliti sa svojim prijateljima i poznanicima!

Brela

Brela se, uz Makarsku, smatraju možda i najprepoznatljivijim dijelom Makarske rivijere. Ono što čini ovo mjesto toliko omiljenim među putnicima su kombinacija predivnog okruženja, kristalno čistnih plaža raspoređenih u 6 kilometara dugoj promenadi te romantični ambijent kojeg čitavo mjesto stvara tijekom boravka. Uz već spomenuti Kamen Brela, najprepoznatljiviji simbol ovog mjesta je plaža Punta Rata, koja je svake godine rangirana među najljepšima na svijetu te čitavo desetljeće nosi "Plavu zastavu" zbog posebno čistog mora i okoliša. Stoga, ako ste u Brelima u lipnju ne propustite manifestaciju podizanja plave zastave ili dođite početkom kolovoza kad se obilježava dan općine i blagdan svetog Stjepana. Osim plaža, prilikom posjeta Brela obavezno se upoznajte sa stoljetnom gastronomijom utemeljenoj na agrikulturi te povijesnim znamenitostima poput sela Škrabići koji sadrži ostatke iz Iliriskog doba.

Baška Voda

S okusom mora, s okusom planine moto je svakog stanovnika Baške Vode što savršeno opisuje geografski, klimatski, pa čak i kulturološki položaj ovog turističkog bisera smještenog u samom srcu Jadrana i Makarske rivijere. Od ruralnog poljoprivrednog mjesta u prošlosti, danas je Baška Voda jedno od top turističkih destinacija i primjer kako se tradicija može spojiti s modernim, poljoprivreda s gastronomijom, predivno more s turističkom ponudom ne bi li se stvorila prava turistička priča koja će privući putnike različitih afiniteta i interesa.

Glavna atrakcija ovog mjesta je plaža Nikolina, dok se u neposrednoj blizini nalazi kip svetog Nikole, zaštitnika mjesta. Riječ je o jednoj od najljepših plaža Mediterana koja je osvojila i "Plavu zastavu" ali i "Plavi cvijet" – nagradu za najljepše uređenu plažu u Hrvatskoj!

Od ostalih znamenitosti koje možete vidjeti u Baškoj Vodi preporučujemo arheološki lokalitet Gradina pored izvora pitke vode odakle je krenulo naseljevanje ovog područja, fontanu i trg dr. Fra Gabre Cvitanovića, Veliki Mul i Ključ Kuk – prirodnu znamenitost smještenu uz plažu Krvavica koji su zaštitni znak ovog pitoresknog mjesta!

Tučepi

Ako tražite mjesto na kojem ćete u potpunosti napuniti baterije i odmoriti dušu i tijelo, onda su Tučepi u srcu same Makarske rivijere odličan izbor za svakog tko traži kristalno čisto more, predivne plaže te prije svega opušteni dalmatinski ambijent s kojim ćete sve brige staviti po strani. Tučepi se nalaze svega nekoliko kilometara od Makarske te su svakodnevnim linijama povezani sa Splitom, Omišom i Dubrovnikom što ga čini destinacijom idealnom za jednodnevne izlete. Naravno, osim automobilom i javnim prijevozom, dostupne su vam trajektne, katamaranske i charter linije s kojima možete doći gdje želite u tren oka!

Najprepoznatljiviji dio Tučepa je plaža koja je s 3 kilometra duljine jedna od najduljih plaža na obali.Turizam te bogata ponuda smještajnih jedinica, gastronomskih delikatesa, kombinacija adrenalinske i obiteljske ponude, stvorili su ovo mjesto jednim od najpopularnijih odredišta u Hrvatskoj. U suncu i plažama možete uživati cijeli dan, za noćni život imate Makarsku nadomak ruke, dok se u aktivnostima poput Zip Line-a, Jet Skija, Paraglidinga ili planinarenja na Biokovu mogu podjednako uključiti sportski zaljubljenici, ali i obitelji s djecom.

Tučepi imaju dugu povijest koja datira još od vremena Ilira stoga postoje lokaliteti koje možete posjetiti. To su crkva svetog Jurja podignuta prije 700 godina, srednjovjekovna crkva svetog Ante Padovanskog te ostaci tvrđave u Gornjim Tučepima koja je štitila stanovništvo od napadača.

Za ljubitelje bogate ponude, ekskluzivnog sadržaja te prije svega provjerene turističke ponude, provjerite ponudu privatnog smještaja uTučepima!

Podgora

Podgora je mjesto koja već dugo godina nosi titulu najljepšeg mjesta Makarske rivijere. A kako i ne bi, s obzirom na ekološki čiste plaže, predivno more te blizini Omiša, Splita i otoka Brača te Hvara što ga čini idealnim mjestom za jednodnevne izlete, ekskurzije ili pak iznajmljivanje glisera i uživanje na valovima Jadranskog mora. Ona je raj za obitelji i rekreativce: od različitih vodenih aktivnosti, do teniskih terena, sportskih igrališta, kajakinga i podvodnog ronjenja, prilikom boravka u Podgori možete odmor u potpunosti prilagoditi svojim željama i interesima.

Ova predivna destinacija u svojoj ponudi ima više od 5 kilometara kristalno čistih plaža od kojih su najpoznatije plaža Plišivac i Garma smještene u skrivenoj uvali u kojoj možete uživati u miru, tišini daleko od gužve i stresa. No, priroda nije sve što Podgora ima za ponuditi: više od 20 crkava uključujući predivan svjetionik s kapelicom Iljak koji je jedan od najstarijih na Mediteranu, srednjovjekovna crkva svete Tekle te povijesna jezgra Gornje i Donje Podgore koje pričaju priču o prvim doseljenicima te načinu života, mentalitetu i arhitekturi koja je oblikovala i stvorila današnju Podgoru samo su neki od znamenitosti.

Ako namjeravate na odmor u kolovozu, onda preporučujemo posjet ovom mjestu koji tada slavi blagdan svog nebeskog zaštitnika, Svetog Vicenca i dan općine u drugoj polovici mjeseca što je idealno ukoliko želite izbjeći gužvu i uživati u potpunom miru i tišini. Od outdoor aktivnosti, preko gastronomskih i nadaleko poznatih vinskih tura, povijesnih obilazaka kojim ćete upoznati mentalitet domaćih ljudi te naučiti lokalne anegdote poput one o Tekli koje čine Podgoru uistinu jedinstvenim mjestom, odabir dragulja Makarske rivijere će vam se definitivno isplatiti!

Podaca

Podaca je mjesto na rivijeri idealno za jednodnevne izlete, te uživanju u cjelodnevnom kupanju i vrhunskim domaćim autohotnim delicijama i vinu. Kao i svako priobalno mjesto, i Podaca je podijeljena na stari, gornji dio na kojem se nalaze ostaci iz rimskog i ilirskog doba te donji dio, u kojem živi lokalno stanovništvo u trima zaseocima te se pretežno bave turizmom. Upravo ćete tu domaćinsku atmosferu u predivnom povijesnom ambijentu stare Dalmacije i sami osjetiti ako posjetite neke od lokalnih taverni ili konoba.

Na ovom se prostoru nalazi niz manjih arheoloških nalazišta koji vuku korijene iz kamenog doba, antike, te srednjeg vijeka poput kule u starom selu koja je služila za obranu od osmanskih napada. Iz Gornje Podace se stanovništvo preselilo u priobalne dijelove nakon potresa 1962. koji je pogodio sva mjesta na Rivijeri.

U Podaci je očuvana i starohrvatska crkva svetog Ivana s grobovima Kačića, plemićke obitelji iz srednjeg vijeka, dok su ipak glavne znamenitosti u ovom malenom naselju šljunčane plaže u okruženju stoljetnih borovih šuma. Samo neke od njih su Ravanje, plaža Podaca, Kapeć, Lučica te Podkapeć. Za poseban ugođaj preporučamo odabir smještaja u tradicionalnim dalmatinskim kućama radi autenitčnog doživljaja.


Po svačijem ukusu


Na Makarskoj rivijeri ćete ove godine naći nešto za sebe, svoje najbliže, ali i djecu

Još od antičkog doba ova su područja bila naseljena čemu svjedoče brojni spomenici te kulturni i vjerski objekti koji pričaju priču o vremenu u kojem su bili izgrađeni. Od starih Grka i Rimljanja preko srednjog vijeka te današnjeg doba, kroz upoznavanje Makarske rivijere upoznat ćete kulturu, mentalitet i način života ljudi ovog kraja. Ljeto na Rivijeri jedno je od najbogatijih i najživljih u cijeloj Hrvatskoj po pitanju količine događanja i manifestacija te kvalitete događaja. Od biciklizma po obroncima Biokova ili uz obalu, preko "Makarskog kulturnog ljeta", "Craft Beer Festivala", "Jazz Festivala" ili tulumarenja u nekom od poznatih noćnih klubova kao što su "Deep" ili "Petar Pan", zabava je u Srednjoj Dalmaciji zagarantirana! Dakle, jednom kad stignete, provjerite što se događa u mjestu i okolicu, postanite dio neke od mnogobrojnih kulturnih, glazbenih i sportskih manifestacija koje ljetni program u Makarskoj rivijeri čine nezaboravnim i prilagođenim svakom afinitetu, želji i interesu!

Izaberi između bogate ponude smještajnih kapaciteta dizajniranih za svake želje i zahtjeve

Ako ste zainteresirani bacite oko na našu ponudu privatnih apartmanai opcija za iznajmljivanjekoji uključuju obiteljske kuće, apartmane za odmor i druge bogate vrste smještaja koje možete rezervirati online po najnižim cijenama u skladu s vašim financijskim mogućnostima i budžetu za smještaj!

Za bilo kakve zahtjeve poput besplatnog parkinga, klima uređaja, besplatnih dana boravka u smještaju, bike-friendly smještaja, jedinica s bazenom do predivnih luksuznih smještajnih jedinica ili transfer usluge do nekih od predivnih otoka u okruženju, samo nas kontaktirajte, doznajte točne cijene i rezervirajte direktno! Jer smo mi tu da vaše želje postanu realnost!

#adriatic #adriatichr #brela #dalmacija #destinacija #događaji #jadran #makarska #mediteranska kuhinja #obiteljski odmor #odmor #putovanje #savjeti #zanimljivosti
Povratak na vrh