Namestitev

Kako istražiti domaću kuhinju i pritom uštedjeti

Objavljeno: 15. jan. 2019

Velike turističke destinacije svjesne su novih trendova u turističkoj industriji, stoga se nastoje prilagoditi i upotpuniti uslugu. To nerijetko iziskuje veća ulaganja, što posljedično dovodi do rasta cijena.

Ipak odlazak na putovanje često sa sobom nosi pretpostavku kako je novac posljednja stvar na koju bismo trebali obratiti pozornost upravo zbog toga što je cilj svakog putovanja iskorištavanje svakog trenutka za opuštanje. S druge strane, treba postaviti i pitanje zašto ne uštedjeti dio novca na putovanju jer s tim iznosom bi se mogle priuštiti dodatne aktivnosti.

Nadalje, nijedno putovanje nije prošlo a da se minimalno jednom ne proba specijalitet lokalne kuhinje jer postoji pretpostavka da se slično jelo neće konzumirati u skorije vrijeme.

Postoji još jedan faktor koji je vrijedan spomena. S obzirom na brzinu protoka informacija i društvenih mreža koje lako postavljaju i mijenjaju trendove, gastronomske delicije odavno nadilaze pojam „lokalno” i postaju komercijalizirane. To posljedično dovodi do povećanja potražnje među onim koji vole putovati a turistička središta iz kojeg poznato jelo vuče podrijetlo mogu to dobro financijski iskoristiti.

No ne treba brinuti. Svako turističko mjesto ima svoj skriven kutak koje nudi najbolje i svježe a da nije opterećenje za vaš novčanik. Sve se svodi na to koliko ste zapravo spremni na detaljno istraživanje u nastojanju da eksperimentirate s novim okusima.

Upravo zato ćemo vam dati nekoliko savjeta o tome kako iskusiti lokalne poslastice a pritom i uštedjeli nešto novaca koje biste mogli usmjeriti na nove aktivnosti.


Slijedite mještane


Otkrijte jedne od najpoznatijih svjetskih sireva

U špici ljetne sezone, najvjerojatnije nećete naći mještane u centru i prometnim mjestima. Obično imaju svoja mjesta, skrivena od očiju turista gdje piju kavu i jedu svoje omiljene obroke, a upravo takve skrivene kutke želite naći jer su obično jeftinija od klasičnih objekata koja se nalaze u centru grada.

Zato bi bilo dobro zamoliti mještanina za savjet ili preporuku. Uvijek će se naći susretljiva osoba koja će vam uljudno pokazati ta zavučena mjesta koja poslužuju domaću hranu i to za povoljnu cijenu.

Otok Pag je primjerice savršeno mjesto gdje možete uživati u blagodatima mediteranske gastronomije dok ste na odmoru.

Mještani su vrlo ljubazni i otvoreni za komunikaciju zbog čega ćete lako dobiti neki savjet, pogotovo ako želite pronaći jeftinije mjesto koje poslužuje domaću hranu, ili možda želite više saznati o povijesti i načinu života na otoku.

Pag je otok koji ima jedno od najposebnijih jela ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Ovčji sir i paška janjetina su najpopularniji, ne samo na području Hrvatske već i u cijelom svijetu, stoga ne možete propustiti priliku da ih isprobate.


Ako planirate kušati paške delicije ovo ljeto, pogledajte našu ponudu za privatni smještaj.


Tržnice

Tržnice su mjesta na kojima osim šopinga možete promatrati i način života lokalnog stanovništva

Ako ste gurman koji voli sam isprobavati nove recepte, tržnice su idealne lokacije na kojima možete pronaći više stvari a da vas na kraju začudi koliko ste jeftino prošli. Još jedna pogodnost tržnica je ta da možete izbliza vidjeti koje namirnice najčešće kupuje lokalno stanovništvo, kakve su potrošačke navike i naučiti nešto novo o namirnicama koje nisu specifične za vašu kuhinju itd.

U Dalmaciji je nemoguće da nemate bar pokoju domaću uzgojenu namirnicu na stolu.

Lokalne tržnice se otvaraju u ranim jutarnjim satima. Ako želite upoznati navike mještana izbliza, iskoristiti gužvu za pokoju fotografiju, najbolje bi bilo doći oko 10 sati. U suprotnom, ako je kuhanje prioritet i želite iskoristiti priliku da pronađete svježe voće ili povrće za manju cijenu, trebali biste otići oko podneva ili poslije.

Tržnice nekad zatvaraju između 13:00 i 14:00 sati. To bi čak bilo najpogodnije vrijeme za kupovinu jer su mnogi prodavači spremni prodati posljednje namirnice koje su ostale tog dana po ispodprosječnim cijenama. Koliko možete spustiti cijenu također ovisi o vašim pregovaračkim sposobnostima.

Split je dobar primjer grada koji ima prostranu tržnicu s velikom ponudom domaćih namirnica. Ne samo da možete pronaći svježu hranu i povrće, već i mjesta na kojem možete kupiti svježe cvijeće a moguće je i pojesti nešto na brzinu.

Nemojte zanemariti i lokalnu ribarnicu, poznatu po raznolikom izboru svježe ribe.
Sada, ključ da dođete kući sa šarenim namirnicama i uštedite nešto novca na strani je da budete strpljivi.

Ako je Split vaša idealna ljetna destinacije, ne propustite pogledati ponudu smještaja.


Kiosci imaju mnoga iznenađenja

Ako ste u žurbi uvijek možete posegnuti za street food opcijama

Ako vas umara izbor klasičnih restorana, ulična hrana bi vam mogla biti prikladnija alternativa. Ovdje se ne misli samo o brzoj hrani kao što su hamburgeri ili sendviči. Lako je pronaći male kioske ili male objekte koji poslužuju specijalitete s lokalnim namirnicama.

Mjesto koje se turisti smatraju rajem što se tiče street food prehrane je Makarska. Doslovno svaki kutak tog malog grada ima mjesto koje osim klasičnih nudi i domaće poslastice.

Mali savjet. Posjetite njihov tradicionalni sajam poznat kao ribarske noći. Zašto? To je prilika za isprobavanje lokalnih delicija a imat ćete i bolji uvid odnosno doživljaj lokalnog života i tradicije.

Ovakvi lokalni sajmovi najčešće skrivaju prave poslastice koje nećete moći pronaći nigdje u svijetu, a nude se po malim cijenama. Osim ribljih specijaliteta ne želite propustiti poslasticu kao što je torta Makarana ili lokalnu verziju sushija napravljenu isključivo od svježe ribe i namirnica iz domaćeg uzgoja.

Ako želite saznati više o načinu života ili gurmanskoj tradiciji u Makarskoj požurite i rezervirajte svoj smještaj.


Dobri stari restorani

Mnogi restorani na Jadranu služe domaće specijalitete

Za one koji preferiraju restorane, ali ne žele platiti malo bogatstvo na odabrana jela trebali biste prethodno provjeriti nude li neki restorani specijalizirane dnevne ponude. Nije teško pronaći menu u kojem se nudi barem 3 obroka za manju cijenu. Naravno sve ovisi od vaše volje za istraživanjem, ali na kraju bi se isplatilo pojesti ili večeru pripremljenu po domaćem receptu, a da ne naštetite vlastitom novčaniku.

Da ne trošite previše vremena na istraživanje evo jednog zgodnog savjeta.
Posjetite mala mjesta na dalmatinskoj obali, čak i ona izolirana. Ona su manje naseljena i nemaju mnogo znamenitosti kao npr. u velikom gradu, zbog čega ćete imati više vremena za eksperimentiranje s različitim okusima.

Jedan od najboljih primjera je otok Murter. Mjesto gdje se poštuje privatnost svakog gosta, što ujedno ne sprječava lokalno stanovništvo da bude toplo i prijateljski nastrojeno prema vama.

Murter je grad s dugom ribarskom tradicijom, tako da možete očekivati isključivo svježu ribu ili druge plodova mora. Manja mjesta poput Murtera nemaju veliku koncentraciju ljudi čak i u špici sezone, što je dobra vijest jer to znači da su cijene dosta povoljnije u odnosu na velike gradove, i zato možete imati pristojan obrok i uštedjeti nešto novca. Idealna prilika pogotovo ako putujete s obitelji ili u grupi s više prijatelja.

Ako ste tip osobe koja želi pobjeći od užurbanosti gradskih sredina Murter je idealno mjesto za vas.

Kušanje recepata domaće kuhinje jedna je od neizostavnih dijelova svakog putovanja, pogotovo za one koji tragaju za doživljajima i običajima novih kultura, jer može se reći da novim okusi upotpunjuju cijeli doživljaj mjesta koje se posjećuje. Iako se na prvu može činiti da gastronomske delicije uključuju visoku cijenu, postoje mjesta koje mogu vam mogu ponuditi nezaboravno iskustvo, iako na prvu nisu laka za pronaći.
Sve se zapravo svodi na to koliko ste spremni "izgubiti se" i pritom istraživati, a najbolje uspomene se najčešće i događaju spontano.

#nasveti #mediteranska kuhinja #dogodki #gastronomija #lokalne izkušnje #specijalitete #vino
Vrni na vrh