Smještaj

Gdje izbjeći gužve u Hrvatskoj?

Objavljeno: 10. 5. 2019.

Hrvatska je posljednjih nekoliko godina ostvarila brojne rekorde po pitanju turističkih posjeta i noćenja. Samo prošle godine Hrvatsku je posjetilo oko 20 milijuna turista. Hrvatska se prometnula u jednu od vodećih mediteranskih destinacija stoga se očekuje da će ovaj broj još više rasti. Ako ste osoba koja voli mala, skrivena mjesta za odmor ovi podaci vas ne bi trebali obeshrabriti u nastojanju da iz prve ruke doživite prirodne ljepote hrvatske i njenu kulturnu baštinu. Jedino što trebate učiniti je provesti detaljnije istraživanje i pronaći manje eksponirana mjesta u kojima ćete moći proći drevnim ruševinama, kupati se na rajskoj plaži ili kušati neka od najboljih jela i to sve bez nesnosnih gužvi. Kako bi vam olakšali istraživanje odlučili smo sastaviti listu alternativnih destinacija u Hrvatskoj.


Saplunara

Saplunara je strogo zaštićena plaža

Našu listu započinjemo s plažom koja se smjestila na otoku Mljetu, južnom dijelu Hrvatske. Saplunara nije obična plaža. To je ujedno i ekološki park koji je strogo zaštićen još od 1955. godine, što i ne čudi s obzirom na to da cijelo područje obiluje biljnim vrstama koje nećete pronaći nigdje drugdje u Hrvatskoj. Njeno neobično ime Saplunara zapravo potječe od latinske riječi sablunum što bi se moglo prevesti kao pijesak, a nadjenuto je upravo zbog pješčanog tla na plaži. Ako se nađete na ovoj plaži, već na prvi pogled biti će vam jasno zašto je idealna za miran odmor. Pješčana uvala skrivena je među stijenama i okružena gustom borovom šumom. S druge strane do nje nema direktne trajektne linije kojom se povezuje s kopnom. Kako bi došli do Saplunare trebali biste krenuti iz mjesta Prapratno na Pelješcu i to trajektom koji vodi do Sobre na otoku Mljetu. Iz Sobre se možete uputiti do Saplunare osobnim automobilom, taksijem ili autobusom. Na ovoj plaži ćete uživati u potpunom miru i tišini bez velikih gužvi. Nemojte zaboraviti da je ovo zaštićeno područje, stoga ćete se morati pridržavati određenih pravila koja su jasno naznačena na mnogim info pločama u blizini uvale.

Lastovo

Jeste li znali da Lastovo okružuje 46 otočića i da na otoku ima 46 brežuljaka, 46 crkvica?

Odmah do Mljeta smjestilo se i Lastovsko otočje. Mljet i Lastovsko otočje najjužniji su hrvatski naseljeni otoci. Na Lastovo možete doći iz 2 smjera, iz Vela Luke na otoku Korčuli i iz Splita. Putovati možete trajektom za što će vam trebati oko 5 sati vožnje odnosno 3 sata ako putujete katamaranom. Budući da je dosta udaljen od kopna, na otoku nećete vidjeti prizore velikih gužvi tako da ćete moći u potpunom miru uživati u obilasku plaža, prirodnih ljepota i kulturnih znamenitosti. I za sve to će vam biti potrebno dosta vremena jer na Lastovu postoje mnoga mjesta koje se ne smiju zaobići. Najpoznatije je zaštićeni Park prirode (obuvaća površinu cijelog Lastovskog otočja), jedno od najbogatijih i najočuvanijih botaničkih područja u cijelom Sredozemlju. Osim parka prirode netaknute su i poznate lastovske plaže. Pretežno su stjenovite jer na njima nije bilo nikakve intervencije odnosno uređivanja od strane čovjeka. S druge strane na otoku ćete moći pronaći brojne ostatke povijesnih građevina sa zanimljivim arhitektonskim rješenjima i saznati nešto više o kulturi kroz neke od manifestacija koje se organiziraju svakog ljeta.

Palagruža

Palagruža je najudaljeniji hrvatski otok

Želite doživjeti drugačiju stranu Mediterana? Palagruža bi mogla biti pravo mjesto za vas. Palagruža je skupina otočića koji su najudaljeniji u odnosu na ostale hrvatske otoke. Zanimljiva je činjenica da je Palagruža bliža talijanskoj obali nego hrvatskoj. Prava je destinacija za one koje traže potpuni mir i tišinu na odmoru jer je nenaseljen. Na najvećem otočiću postoji tek jedan svjetionik u kojem boravi svjetioničar. Iako je najudaljeniji i na njemu se nalazi jedan svjetionik postoje ostaci koji ukazuju na prisutnost ljudi kroz povijest. Zbog važnog položaja u Jadranskom moru otočić se najčešće koristio u vojne svrhe. Na otoku možete doživjeti pravi odmor u stilu Robinzon Crusoea pogotovo u periodu u kojem pušu jakih vjetrovi s otvorenog mora zbog kojih posjetitelji mogu ostati izolirani.

Šolta

Otok Šolta omiljeno je odredište za ljubitelje aktivnog turizma

Mali otok u Srednjoj Dalmaciji kojeg u potpunosti možete istražiti pješice. Ovo je destinacija u kojoj ćete u potpunom miru moći uživati u gastronomskim delicijama pogotovo specijalitetima od maslina. Zašto baš maslina? Na Šolti ima oko 100.000 stabala maslina, kultiviranih i nekultiviranih a najzastupljenije sorte su Oblica i Levantika. Osim u delicijama pripravljenim od masline možete probati i med koji se pravi od divljeg ružmarina i naravno vino od autohtone šoltanske sorte Dobričić. Vino se i danas proizvodi na tradicionalan način. Osim u gastronomiji na Šolti možete uživati i u aktivnom odmoru. Šolta je poznato središte za mnoge ronioce i jedriličare.

Biševo

Modra špilja na Biševu jedan je od najljepših prirodnih fenomena na svijetu

Otok koji broji oko deset stanovnika pripada viškom arhipelagu, području s najvećim brojem prirodnih spomenika u Hrvatskoj. Kako doći do Biševa? Postoji redovna trajektna linija koja Komižu (Vis) povezuje s Biševom. Osim trajekta postoje i privatni putnički brodovi koji vas mogu prevesti do Biševa. Ovo je otok koji je najpoznatiji po Modroj špilji, prirodnoj znamenitosti do koje je moguće doći jedino brodom. Špilja je dobila naziv „modra” zbog mora koje zahvaljujući jakom suncu koje prodire kroz podvodni otvor i reflektira svjetlost zbog čega more dobije kristalno plavu nijansu. Inače ovo je jedna od sveukupno 11 špilja koje se nalaze na ovom otoku.

Blaca

Blaca je danas pretvorena u muzej s impresivnom zbirkom

Ako vam Bol ili neko od drugih poznatijih mjesta naBračunisu poželjna zbog velikih gužvi mogli biste razmisliti o tome da posjetite pustinju Blacu. Ovdje nije riječ o pravoj pustinji punoj nepreglednog pijeska. Riječ pustinja je ostala u upotrebi zbog skupine stanovnika - redovnika koji su živjeli u Blaci u potpunoj izoliranosti te su svoj život posvetili molitvi i duhovnosti. Blaca je nastala još u 15. st. kada su mnogi svećenici bježali pred Osmanlijama koji su osvajali Dalmaciju. Smrću posljednjeg pustinjaka 1963. godine pustinja je izgubila prvotnu funkciju i pretvorena je u muzej čiju zbirku čine razna oružja, astronomske sprave i bogata knjižnica. Najjednostavniji način da dođete do Blace jest da se uputite brodom do Popove vale (na južnoj strani otoka) nakon čega do Blace možete doći automobilom ili pješke za što će vam trebati oko 45 minuta.

NP Brijuni

Na Brijunima se nalazi i poznata crkva sv. Marije za koju se pretpostavlja da su je izgradili Templari

Skupina od 14 otoka i otočića (površina 2700 hektara) koja je status Nacionalnog parka dobila 1983. godine. U prošlom stoljeću služila je kao predsjednička rezidencija koju su posjećivali važni svjetski državnici ali i najpoznatije holivudske zvijezde. Brijuni su oaza mira u kojoj obitava oko 700 biljnih i 250 ptičjih vrsta. Još u vrijeme Austro-Ugarske Monarhije Brijuni su bili na glasu kao poznata destinacija zdravstvenog turizma. Turističkim vlakom koji obilazi sve važnije lokacije na Brijunima možete vidjeti tragove dinosaura, ostatke antičkih i srednjovjekovnih građevina kao i prirodne ljepote kroz safari – park. Kako najbrže doći do Brijuna? Najbolje je uputiti se iz mjesta Fažana, gradića na obali udaljenog 8 kilometara od Pule. Postoje trajektne linije koje svakodnevno povezuju Fažana direktno s Brijunima.

Ogulin

Ogulin se nalazi na pola puta između Zagreba i Rijeke

I za kraj odlazimo u područje Gorskog kotara. Iako je Jadranska obala najprivlačnije mjesto za odmor tijekom ljeta, ako tražite mjesta s manjim gužvama, svoju oazu mira mogli biste pronaći u Ogulinu. Osim manjih gužvi, područje Gorskog kotara ljeti je dosta svježije s obzirom na to da se nalazi na većoj nadmorskoj visini. Ogulin je grad u kojem je rođena Ivana Brlić Mažuranić, poznata hrvatska i svjetska spisateljica za djecu, zbog kojeg je i dobila nadimak hrvatski Hans Christian Andersen. Inače grad je nastao u 15. st., a bio je središte poznate srednjovjekovne hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Zahvaljujući iznimnoj povijesnoj važnosti danas u Ogulinu postoji mnoštvo znamenitosti koje vrijedi posjetiti a u gradu se održavaju i mnogi festivali koji su inspirirani autohtonom gastronomijom i bogatom poviješću grada.

#adriatichr #destinacija #savjeti #zanimljivosti
Povratak na vrh