Smještaj

Aktivni odmor na Jadranu | 7 vodenih aktivnosti u Hrvatskoj

Objavljeno: 30. 5. 2018.


Hrvatska je izrazito raznolika zemlja kad je riječ o klimi i o geografskim značajkama. Na relativno maloj površini može se pronaći sve od veličanstvenih planinskih vrhova i mističnih močvarnih predjela do uzbudljivih valova i divljih rijeka. Zato je prava šteta ne iskoristiti predivne kontraste i različite mogućnosti koje pruža geografski položaj Hrvatske te svoj odmor provesti na aktivan način. Donosimo vam popis adrenalinskih aktivnosti dostupnih na Jadranu koje su vezane uz more zajedno s informacijama o tome kada i gdje ih je najbolje isprobati te okvirnim cijenama koje su podložne promjenama.

1. Ronjenje
Cijene osnovnih zarona od 40 €


Ronjenje je uvijek primamljivo, pogotovo kad uzmemo u obzir da se pod morem nalazi cijeli jedan svijet na koji nerijetko zaboravimo. U posljednje vrijeme ronjenje u Hrvatskoj uživa sve veću popularnost i među lokalnim stanovništvom i među brojnim posjetiteljima. Zavirite u jadransko podmorje u društvu profesionalaca ili se jednostavno sami prepustite plavetnilu iz nesvakidašnje perspektive. Najbolje vrijeme za ronjenje s ciljem hvatanja ribe jest polovica ljeta i rana jesen, no za zarone za gušt ne postoje nikakva ograničenja.

Ronjenje U Hrvatskoj – Top mjesta

Rovinj - Baron Gautch
Možda je najveća nesreća na Jadranu potonuće broda Baron GAUTSCH davne 1914. U istraživanje olupine broda kreće se prema otvorenom moru gdje je vidljivost promjenjiva i morske struje mogu biti jake, a obilazak broda najbolje je započeti od krme preko gornje palube prema pramcu. Nakon vanjskog obilaska broda, ulaskom u gornju palubu dobije se dojam nekadašnje unutrašnjosti. Trup olupine dobro je očuvan, a nasred lijeve strane vidi se rupa nastala u eksploziji. Kako je olupina dobro očuvana, zaron je izrazito zanimljiv. Vidljivost je promjenjiva, kao i morske struje koje mogu biti i vrlo jake. Brod je pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i dopušteno je roniti samo u pratnji autoriziranog ronilačkog centra.
Otkrijte Rovinj

Mali Lošinj - Katedrala
Otok Premuda najzapadniji je otok zadarskog arhipelaga smješten između otoka Silba i Škarda. U svojem podmorju skriva sustav špilja nazvan Katedralom. Mnogobrojni otvori propuštaju svjetlost u prostor pa je unutrašnjost špilja osvijetljena i tirkizno plava.
Lokaciji se pristupa brodom koji se veže na unaprijed postavljenu bovu. Zaron započinje spuštanjem na plato praćenim ulaskom u katedralu. Osim u katedralu, zaroniti se može i u tunel pored glavnog ulaza te izaći na dubinu od 16 m.
Otkrijte Mali Lošinj

Sali - Kampanel
Jadransko more u svojem podmorju skriva nezamislive ljepote. Jedan od primjera svakako je Kampanel – jedna od najljepših ronilačkih lokacija na Jadranu. Impresivan prizor njegova vrha u modrom beskraju najava je ljepote ostatka Kampanela. Lokaciji se pristupa brodom i nije je lako pronaći pa je tamo moguće zaroniti samo s iskusnim roniocima. Lokacijom prolaze snažne struje pa je potrebno biti jako oprezan, pogotovo pri vrhu Kampanela.
Otkrijte Sali



2. Jedrenje
Cijene osnovnih aranžmana od 500 € po osobi


I u samom srcu Europe moguće je uživati u osunčanoj i netaknutoj prirodi, ali i apsolutnoj tišini pod zvjezdanim nebom. To je dobro poznato svima onima koji su barem jednom zaplovili Jadranom na bilo kojoj vrsti broda. Obala Jadranskog mora s preko 1000 otoka, hridi i grebena i najčešće blagim vjetrovima osigurava nezaboravan doživljaj najboljeg ugođaja na Mediteranu.

Jedrenje u Hrvatskoj iznimno je popularno među mladima kojima je to nezaobilazna aktivnost za vrijeme posjeta Jadranu. Neke od najljepših plaža na svijetu i prekrasni otoci zahvaljujući jedrenju udaljeni su tek nekoliko sati i, na taj način, doslovno nadohvat ruke. Potrebno je samo odabrati neku od već predloženih opcija sedmodnevnih krstarenja ili, još bolje, odabrati najam jedrilice sa skiperom ili bez njega i uživati u kreiranju vlastitog plana puta. Idealno vrijeme za jedrenje ovisi o vašim interesima – dok neki preferiraju rano proljeće i kasnu jesen, drugi obožavaju krstariti zimi, a još je uvijek najviše onih kojima je ljeto ipak omiljena opcija.

Krstarenje u Hrvatskoj - Top mjesta

Zaklopatica
Lastovo je šumoviti jadranski otok koji još uvijek čuva svoju netaknutu prirodu i izvorni izgled s mnoštvom skrivenih uvala. Jedna je od takvih skrivenih i sigurnih uvala Zaklopatica koja je smještena na njegovoj sjevernoj strani. Od centra je udaljena 2,5 km, a omiljena je nautičarima zahvaljujući svojem položaju, ponudi i okruženju. Od ostalih lastovskih uvala svakako preporučujemo uvale Portorosso, Jurjeva luka, Korita i Davjenica.
Otkrijte Lastovo

Maslinica
Maslinica je smještena na zapadnoj strani otoka Šolte. Područje karakterizira gusta šuma u kombinaciji s prekrasnim uvalama. Tu se nalazi i hotel i restoran Marchi u dvorcu koji je istoimena venecijanska obitelj sagradila 1703. godine, a pred njim je novo pristanište za 30-ak brodova. U blizini Maslinice smještena je sigurna uvala Šešula sa sedam malih otoka.
Otkrijte Šoltu

Marina Kremik
Primošten je jedna od omiljenih destinacija u središtu Dalmacije. Najbliža je marina Marina Kremik udaljena tek dva kilometra od samog mjesta. Uvučena i zaklonjena, zbog svojeg se položaja smatra najsigurnijom i prirodno najljepšom jadranskom marinom.
Otkrijte Primošten


3. Kiteboarding – daskanje s padobranom
Cijene osnovnih aranžmana od 85 €


Kiteboarding je vodeni sport koji, zapravo, spaja wakeboarding, snowboarding, windsurfing, surfing, paragliding, skateboarding i sailing u jednom ekstremnom sportu. Ubraja se među brzorastuće sportove, a privlači pripadnike svih dobnih skupina. Za svladavanje ključne vještine u ovom sportu nije potrebna snaga koliko shvaćanje principa upravljanja zmajem te volja za učenjem i usvajanjem novih vještina i tehnika. Ovisno o lokaciji, najbolje vrijeme za kiteboarding za one naprednije su poslijepodnevni ljetni sati, a za početnike ranojutarnji sati.

Kiteboarding u Hrvatskoj - top mjesta

Viganj
Viganj je jedna od omiljenih kitesurferskih lokacija zaljubljenicima u ovaj sport iz cijelog svijeta. Morski kanal između Pelješca i Korčule te vjetar koji u njemu puše čine savršenu kombinaciju za ovu aktivnost. Idealni su uvjeti rezultat položaja na najužem dijelu pelješkog kanala u kojem vjetar dobiva veliko ubrzanje. Maestral, s konstantnim malim valovima koji omogućuju postizanje adrenalinskih brzina, ljeti osigurava uživanje u ovom sportu. Obično počne puhati oko podneva i postupno se pojačava pa su poslijepodnevni sati idealni za kiteboarding, a uvjeti su odlični i za razna natjecanja. Ljeti su tu i mnoge škole koje iznajmljuju opremu. Kako ujutro nema vjetra, kanal izgleda poput jezera pa pruža osjećaj sigurnosti početnicima i djeci.
Otkrijte Viganj

Ušće Neretve
Pješčana plaža s prostranim plićakom na ušću rijeke Neretve u Jadransko more gdje puše stalni maestral savršeno je mjesto za početnike u kitesurfingu. Do plaže je moguće doći iz dvaju smjerova – iz pravca Splita koji nakon Ploča i Rogotina dovodi do mosta na Neretvi, a nakon 1 km potrebno skrenuti lijevo i nastaviti cestom pravo te iz pravca Dubrovnika koji vodi do Opuzena gdje je potrebno skrenuti prema Blacama i nakon 8 km stiže se na obalu.
Otkrijte Opuzen

Sabunike
Plaža Sabunike nalazi se svega 20-ak km od Zadra, poznate turističke destinacije. Kitesurferi je posebno vole zbog bure koja puše s Velebita i osigurava idealne uvjete, a svi ostali zato što je pješčana, prostrana i lijepo uređena. Uz Bol na otoku Braču, plaža Sabunike najpopularnija je destinacija za surfere.
Otkrijte Sabunike

4. Windsurfing – jedrenje na dasci
Cijene od 40 € po satu


Jedrenje na dasci – windsurfing – još je uvijek jedan od najpopularnijih ljetnih vodenih sportova, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Na Jadranu su uvjeti za bavljenje jedrenjem na dasci izrazito povoljni zahvaljujući vjetrovima koji na tom području pušu – bura, jugo, maestral, tramontana i levant – a najbolje vrijeme ovisi o lokaciji i o stupnju razvijenosti vještine surfera.

Windsurfing u Hrvatskoj - top mjesta

Zlatni Rat
Bol na otoku Braču najpoznatija je i najatraktivnija surferska destinacija u Hrvatskoj. Tome ponajviše pridonosi svjetski poznata plaža Zlatni rat koja je uvrštena među najljepše plaže na svijetu. Ujutro puše blagi levant pa je prvi dio dana idealan za početnike, a poslijepodne ga zamijeni maestral koji vole iskusni i profesionalni surferi.
Otkrijte Bol

Preluka
U akvatoriju Preluka između Voloskog i Opatije surferi su pronašli svoj komadić raja zahvaljujući vjetrovima koji pušu u tome prirodno zaštićenom zaljevu. Ovdje surferi kreću surfati noću i čekaju zoru i valove koje ujutro stvara sjeverni vjetar – tramontana. Početak jeseni optimalno je vrijeme za surfanje u akvatoriju Preluka.
Otkrijte Volosko

Jadrija
Jadrija, kupalište u blizini Šibenika, surferima je jedna od omiljenih jadranskih destinacija. Zahvaljujući umjerenom maestralu i tramontani, ovdje ljeti uživaju početnici i srednje iskusni surferi, a jaka bura i srednje jako jugo u proljeće i jesen zaslužni su za gušte profesionalnih surfera.
Otkrijte Šibenik


5. Wakeboarding – kabelsko daskanje na vodi
Cijene od 35 € po osobi


Wakeboarding, vodeni sport manje poznat široj populaciji, uključuje surfanje na wakeboardu po vodi. Wakeboard je surferska daska, obično pravokutna, tanka i mala, s utorima za cipele. Sport je razvijen kao kombinacija skijanja i jedrenja na vodi te daskanja na snijegu. Wakeboard obično pokreće motor s brzinama od 30 do 40 km/h. Wakeboard je moguće pokretati i drugim mehanizmima, uključujući zatvoreni kabelski sustav. Kabelski parkovi najčešće se otvaraju u travnju, a zatvaraju u listopadu. Svakako preporučujemo provjeriti radno vrijeme kabelskog parka u odabranoj destinaciji.

Wakeboarding u Hrvatskoj - top mjesta

Krk
Kabelski park na Krku ima osam nosača i radi na električni pogon. Duljina je kabelskog parka 650 m, a brzina koja se postiže u rasponu je od 30 do 32 km/h. Takvi su uvjeti pogodni i za početnike i za profesionalce. Korištenje opreme, kao i savjetovanje instruktora, uključeno je u cijenu karte.
Otkrijte Krk

Pag
Kabelski park u Novalji na Pagu jedan je od najmodernijih takvih sustava u Europskoj uniji. Dug je 600 m, a prosječna mu je visina 10 m što doprinosi uzbudljivosti ovoga sporta. U sklopu kompleksa nalaze se restoran i trgovina u kojoj je moguće nabaviti opremu.
Otkrijte Pag

Kaštela
Kabelski park u Kaštelima sagrađen je 2016., dug je 500 m i smješten na plaži Divulje koja se nalazi ispod splitske zračne luke. U sklopu kabelskog parka nalazi se kafić gdje je moguće i prizalogajiti.
Otkrijte Kaštela


6. Rafting
Cijene od 30 € po osobi


Rafting je zanimljiva rekreacijska aktivnost pogodna za grupe čija je okosnica splavarenje rijekama planinskog toka, odnosno onim rijekama koje imaju povišene vodostaje, mnoštvo slapova i brzaca. Obično se kreće u grupama od 6 do 10 ljudi s najmanje jednim iskusnim navigatorom koji dobro poznaje rijeku na kojoj se splavari, a potrebna je i adekvatna oprema. Na nekim se dijelovima rijeka rafting smatra ekstremnim sportom i može imati ozbiljne posljedice, ali ne mora biti tako opasan i zahtjevan. Najuzbudljiviji je u proljeće i jesen. Zbog specifičnosti krajolika i geografskog položaja, Hrvatska ima divne lokacije za rafting. Donosimo vam tri koje svakako preporučujemo iskusiti.

Rafting u Hrvatskoj - top mjesta

Kanjon rijeke Zrmanje
Zrmanja, jedna od najljepših rijeka u Europi, prekrasan je djelić netaknute prirode u Hrvatskoj. Izvire kraj južnog dijela planine Plješevice, a najbliži joj je veći grad Zadar. Ljeti je rijeka Zrmanja mirna i laganim tokom vodi predivnim krajolicima i prizorima, dok je za visokog vodostaja u proljeće i jesen među najuzbudljivijim rijekama ovog dijela Europe. Duljina rijeke pogodna za rafting: 12 km.
Otkrijte Zadar

Kanjon rijeke Cetine
Cetina, samo par kilometara udaljena od mora, jamči nevjerojatno iskustvo u gradiću Omišu u srednjoj Dalmaciji, a uzbudljiv i opuštajući rafting u zaštićenom dijelu kanjona rijeke Cetine svako ljeto privlači brojne turiste. Omiš je savršena destinacija za avanturiste i ljubitelje adrenalina zahvaljujući kombinaciji veličanstvene ljepote rijeka i planine te njihova kontrasta i odnosa s morem. Duljina rijeke pogodna za rafting: 11 km.
Otkrijte Omiš

Rijeka Mrežnica
Uživanje u mirnom odmoru u Novom Vinodolskom možete zaokružiti izletom do obližnje rijeke Mrežnice udaljene oko dva sata vožnje. Rafting na Mrežnici odlična je opcija za kvalitetno provođenje vremena obitelji s djecom jer je rijeka bistra i topla, ali i idealna za svladavanje slapova. Idealno vrijeme za rafting na Mrežnici upravo je vrijeme višeg vodostaja rijeke u proljeće i jesen. Ljeti je pogodnija za kajaking i kanuing. Duljina rijeke pogodna za rafting: 15 km.
Otkrijte Novi Vinodolski

7. Kajaking
Cijene od 30 € po osobi


Kajakiranje je u posljednje vrijeme jedan od najpopularnijih načina istraživanja jadranske obale uključujući njezine otoke. U ovom niskom brodiću nalik kanuu, veslač okrenut prema naprijed vesla dvostranim veslom ritmom koji njemu odgovara. Naravno, kako je i kajakiranje zanimljivije u većem broju, ritam veslanja nerijetko definira grupa. Najbolje vrijeme za kajakiranje uključuje razdoblje od kasnog proljeća do rane jeseni. U Hrvatskoj je dostupno na raznim lokacijama, ali ovdje smo izdvojili tri najzanimljivije.

Kajaking u Hrvatskoj - top mjesta

Trogir
Kajakiranje će vašem odmoru u Trogiru dati potpuno novu dimenziju. Aktivni je odmor idealan način za maksimalno opuštanje i punjenje baterija. Put započinje kod starog mlina na Pantani i uključuje razgledavanje Trogira doslovno iz mora. Napravi se i pauza za kupanje te ručak, ovisno o željama i potrebama. Duljina puta: 6 km.
Otkrijte Trogir

Prvić
Prvić je jadranski otočić smješten u šibenskom arhipelagu u blizini Vodica. Kako se smatra kulturnim naslijeđem, tako je cijeli otok pod zaštitom Ministarstva kulture. Izlet kajacima na Prvić započinje na plaži u Vodicama, a zatim se vesla uz otoke Logrun i Tijat. Putem se nekoliko puta staje kako bi se kajakaši okupali u bistrom moru. Duljina puta: 5 – 10 km.
Otkrijte Vodice

Zelena i Plava Špilja
Netaknuta priroda na samom jugu Hrvatske nevjerojatnim prizorima nagradit će sve one koji se iz Komiže kajacima otisnu prema viškoj Zelenoj špilji i uvali Stiniva, ali i Fratrovoj i Plavoj špilji na Biševu. Prizori su to koji gotovo nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Izolirane lagune i plaže u blizini viškog grada Komiža zaista se isplati vidjeti s morske strane. Duljina puta: 10 – 15 km.
Otkrijte Vis

#adriatic #aktivni odmor #destinacija #jadran #savjeti
Povratak na vrh