Smještaj

Ronjenje u Hrvatskoj | 4 najbolje lokacije za ronjenje na otocima

Objavljeno: 8. 6. 2018.

Ljubitelj ste ronjenja, a više ne znate gdje biste našli nove ronilačke lokacije? Možda ste početnik koji traži zanimljive, ali nezahtjevne lokacije za ronjenje? Kristalno čisto Jadransko more, sa bogatim i šarenim morskim životom, brojnim arheološkim nalazištima i olupinama brodova, te toplim temperaturama, san je svakog ronioca.
Pročitajte koje smo 4 lokacije izdvojili kao najbolje lokacije za ronjenje na hrvatskim otocima.


Otok Hvar


Jedan od najljepših otoka u Hrvatskoj, ali i u Europi, popularna je destinacija i za ljubitelje ronjenja sa svih strana svijeta. Nekoliko podvodnih lokacija uživa svjetski ugled.
Uvala Vela Grčka, skriva u svom podmorju špilju u kojoj obitava bogati životinjski i biljni svijet. Ulaz u špilju se nalazi na 10 metara dubine. Ova je ronilačka lokacija pogodna za početnike u ronjenju.

Paklinski otoci također imaju zanimljive ronilačke lokacije. Najpoznatija je ona kod otočića Vodnjaka. U moru oko Vodnjaka se nalazi potopljen kameni obelisk koji podsjeća na zvonik i zato su mu lokalni stanovnici nadjenuli ime Kampanel. Vrh obeliska se nalazi na 10 metara dubine. Zaronite još dublje i vidjet ćete kanjon s crvenim gorgonijama i 5 metara dugi tunel.
Ova ronilačka lokacija obiluje raznovrsnim biljnim i ribljim vrstama.


Otok Korčula


Otok Korčula također čuva u svojim dubinama impresivne prirodne fenomene i ostatke potopljenih brodova.
Tako se u uvali Pudarica, u blizini Lumbarde mogu naći ostaci talijanskog parobroda Garda, koji je potonuo 1938. za vrijeme izrazito olujnog juga. Na pješčanom dnu se nalaze razbacani dijelovi broda.
U podmorju otočića Majsana, koji je nekoć bio važno sidrište na Jadranskom moru, nalazi se bogato arheološko nalazište. Tragovi Rimljana su ostali u obliku amfora i sidra koji se nalaze na dubini od 35 metara. Zbog pijeska i kamenja, sama vidljivost nije naročita, ali zbog malih dubina, ovu lokaciju mogu istraživati i početnici u ronjenju. Ova je lokacija također bogata morskim životom, tu se mogu naći škarpine, listovi, drhtulje i druge ribe.
Ljubitelji špilja svakako moraju posjetiti špilju u uvali Orlanduša gdje će vas zadiviti impresivna igra sunčevog svjetla. Pod špiljom se nalazi zid koji se spušta sve do 40 metara dubine i koji je bogat ribom, rakovima, puževima i hobotnicama.


Otok Mljet


Podmorje otoka Mljeta posebno je iskustvo za svakog ronioca. Poznato je da je legendarni oceanolog Jacques Cousteau bio tako očaran otokom da je izjavio da je jedna od najljepših ronilačkih lokacija u svijetu!
Odisejeva špilja jedna je od najzanimljivijih ronilačkih lokacija na Mljetu, nazvana po grčkom junaku Odiseju koji je prema legendi na Mljetu živio 7 godina s nimfom Kirkom. U podmorju špilje obitava raznolik životinjski svijet – južni vjetrovi donose meduze, dok u špilji i oko nje žive gavuni i hobotnice.
Zaronite u špilju za vrijeme dana i svjedočit ćete impresivnoj igri svjetla koja nastaje udaranjem sunca u bočne otvore špilje.

Još jedna zanimljiva lokacija je rt Goli Rat. Ova je lokacija atraktivna zbog ostataka antičkog broda i ostataka amfora koje je brod nosio. Manje iskusni ronioci se mogu zadržati kod ostataka brodoloma, dok oni iskusniji mogu roniti uz zid dubine 40 metara, na čijem se kraju nalazi dno s velikim kamenjima.


Otok Lastovo


Susjed otoka Mljeta, otok Lastovo koje je s okolnim otocima i Park prirode, također ima nekoliko impresivnih ronilačkih lokacija. Imajte na umu da je na Lastovu ronjenje dopušteno samo uz pratnju stručnog osoblja iz ronilačkih centara Ankora u mjestu Zaklopatica te Ronilački raj-Lastovo u Pasaduru.
Najpoznatija ronilačka lokacija Lastova, ali i jedna od najljepših u Europi, je otočić Bijelac. Ono što na površini izgleda kao otok, u dubinama se cijepa na dva dijela koja sežu do 60 metara dubine. Tu svoje stanište imaju gorgonije, morske zvjezdače, koralji ukrašavaju zidove, a od ribljeg svijeta se tu mogu naći murine, jastozi ili tabinje.

#adriatic #aktivni odmor #lokalno iskustvo #putovanje #savjeti
Povratak na vrh