Smještaj

Aktivni odmor na Jadranu | 8 najboljih kopnenih (adrenalinskih) aktivnosti

Objavljeno: 29. 6. 2018.


Većina ljudi bira aktivan način života i kad je na odmoru. Hrvatska je idealna za aktivan odmor jer je zbog svojih klimatskih i geografskih značajki pogodna za široku paletu aktivnosti među kojima možete odabrati one koje vam najviše odgovaraju. Naš odabir najboljih vodenih adrenalinskih aktivnosti pogledajte ovdje, a sad vam dajemo pregled kopnenih aktivnosti kojima se možete (za)baviti tijekom svojeg odmora na Jadranu. Garantiramo da ni trenutak neće biti dosadan!

Planinarenje

Planinarenje spada među one aktivnosti koje povezuju generacije, nadilaze razlike i zbližavaju ljude kojima je zajednički interes boravak u prirodi. Kako ste već daleko od doma, još neka nova poznanstva zasigurno neće biti naodmet. Evo naših prijedloga za vrhunsko planinarsko iskustvo.

PLANINARENJE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

VELEBIT
Južni Velebit proteže se od Oštarija do prijevoja Mali Alan, a njegova je duljina 46 km u zračnoj liniji. Tu se isprepliću strme i primorske padine s kontinentalnom, odnosno mediteranskom klimom. Iako su izložene oštrijim klimatskim uvjetima, strme su padine ugodnije za planinarenje zbog toga što obiluju hladovinom i pitkim izvorima. Najviši su vrhovi na Velebitu Vaganski vrh (1757 m) i Sveto Brdo (1753 m), a jedno od najzanimljivijih područja svakako je Nacionalni park Paklenica.
Otkrijte Velebit

MOSOR
Naporan se uspon na Mosor isplati svim planinarima zadivljujućim pogledom na kanjon rijeke Cetine, omiški dio Dinare te Biokovo. Najljepši i najviši vrh planine Mosor je Sv. Jure ili Kozik (1319 m). Svako godišnje doba ima svoje čari pa nema pogrešnog vremena za uspon na Mosor. Samo ne zaboravite ponijeti dovoljno tekućine i prikladnu odjeću i opremu.
Otkrijte Mosor

BIOKOVO
Biokovo pripada Dinaridima, a na njemu se nalazi i drugi najviši vrh u Hrvatskoj – Sveti Jure (1762 m). Planinarenje na Biokovu treba shvatiti ozbiljno jer su vrhovi Biokova teško dostupni i vremenski zahtjevni. Kako je Biokovo puno krškog krajolika s golim stijenama, nema prirodne zaštite od sunca, pa vam za uspon na ovu planinu treba dovoljno vode, najmanje 4 do 5 l. Osim Svetog Jure, vrhovi Biokova atraktivni planinarima su: Šćirovac (1619 m), Sveti Ilija (1642), Kimet (1556), Stuvid (1155 m) , Sveti Rok (1062 m) i Sokolić (788 m).
Otkrijte Biokovo

Penjanje

Penjanje po stijenama fizički je zahtjevna aktivnost za koju su potrebne snaga, izdržljivost i ravnoteža uz brzinu reagiranja i fokusiranost. Penjanje može biti i opasno pa se neiskusnima ne preporučuje bez odgovarajuće opreme, obuke i prisustva profesionalca, a onima iskusnima preporučuje se korištenje provjerenih tehnika. Najčešće je u penjanju cilj prijeći određenu dionicu stijena te svakim novim izazovom pomicati vlastite granice, podizati motivaciju i pojačati osjećaj postignuća. Zahvaljujući geografskim značajkama, Jadran ima puno lokacija na kojima penjači mogu uživati u omiljenoj aktivnosti.

PENJANJE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

OMIŠ
Jedno od najzanimljivijih mjesta za penjanje u Hrvatskoj svakako je Omiš. Osim što ga krasi spoj mora, rijeke i planine, Omiš je penjačima atraktivan zato što je prometno povezan i dostupan iz više smjerova. Smjerovi penjanja također su dostupni na svim stranama svijeta što je važno ljeti jer je u vrijeme velikih vrućina moguće odabrati stranu, tj. smjer koji nije izložen suncu. Veliki broj penjača iz cijele Europe posjećuje Omiš i uživa u penjanju stijenama jednog od najljepših povijesnih gradova u Hrvatskoj.
Otkrijte Omiš

NOVALJA
Otok Pag iznimno je zanimljiv ljubiteljima sportskog penjanja jer su stijene na određenim dijelovima otoka visoko uzdignute i okomite, a uslijed dugogodišnjeg utjecaja bure, imaju i neobičan oblik. Strastveni će penjači zasigurno uživati u penjanju strmim dijelom vrha Sv. Vid i stijenama iznad plaže Ručica na sjeverozapadnoj strani Paške uvale gdje će pronaći i posebne oznake za sportsko penjanje.
Otkrijte Pag

ROVINJ
Najveći hrvatski poluotok – Istra – pravi je raj za one koji vole slobodno penjanje. Prekrasni Rovinj nudi različite prilike za adrenalinski doživljaj, a izdvajamo ih nekoliko. Park-šuma Zlatni rt najpopularnija je lokacija za penjanje. Okomita stijena udaljena od mora 20-ak metara gleda prema zapadu pa penjači krajem dana uživaju u nestvarno lijepim zalascima sunca i jedinstvenom pogledu na rovinjski arhipelag. Staze su prilagođene početnicima i obiteljima s djecom. Dvigrad je lokacija za penjanje udaljena 10-ak minuta vožnje od Rovinja, a svega nekoliko kilometara od Limske drage. I Limska draga ima penjalište koje se nalazi pored ceste za Poreč. Stijena je okrenuta jugu pa se za vrijeme velikih vrućina preporučuje penjanje kasnije poslijepodne. Važno je napomenuti kako je stijena za penjanje uz cestu, ali riječ je o sporednom putu pa je promet izvan sezone rijedak.
Otkrijte Rovinj


Bicikliranje

Jedno je od omiljenih gradskih prijevoznih sredstava bicikl čija popularnost raste iz godine u godinu. Osim sve veće potražnje i češće upotrebe u gradovima, bicikl se odavno koristi za rekreaciju i uživanje u prirodi – bilo u društvu ili samostalno. Kako je bicikliranje izrazito zabavna aktivnost, ali i zdrava navika, omiljena je među različitim dobnim skupinama. Najčešće ne košta ništa, a idealno je za sve koji vole i na odmoru biti aktivni. Naravno, osim rekreativne komponente, veliku popularnost uživaju i biciklističke utrke.

BICIKLIRANJE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

BIOGRAD
Bicikliranje tajnovitim uvalama i parkovima u biogradskoj rivijeri najbolji je način za upoznavanje Biograda i njegove okolice. Ako biciklom prođete borovom šumom do Pakoštana i vidikovca Kamenjak, moći ćete uživati u nevjerojatnom pogledu na Jadran. Skrivene uvale i maslinici otoka Pašmana nagradit će sve one koji do njega dođu vizurom biogradskog arhipelaga s druge strane. I, kako biste zaokružili svoje istraživanje biogradske rivijere na najbolji mogući način, preporučujemo vam stazu Vranskog jezera s mnoštvom prirodnih i povijesnih zanimljivosti.
Otkrijte Biograd

ISTRA
Bogata prirodnim i kulturnim ljepotama, sjeverozapadna je Istra prava biciklistička oaza na jadranskoj obali. Sjeverozapadna Istra krije 12 brdskih ruta i šest ruta za cikloturiste, ali i 13 staza za cestovni biciklizam. Najistaknutija je staza biciklistička staza Parenzana koja ima i istoimeni maraton MTB Parenzana. Od ostalih se utrka izdvajaju maraton Istria Granfondo, profesionalne utrke Istarsko proljeće i Trofej Umag i, konačno, MTB trening kamp.
Otkrijte Istru

HVAR
Otok Hvar idealna je destinacija za bicikliste. Brdovit i strm teren ovog najsunčanijeg hrvatskog otoka najpogodniji je za brdske bicikle. Među biciklističkim stazama na otoku Hvaru preporučujemo stazu Purkin kuk dugu 21,5 km čija je početna točka Stari Grad. Staza vodi preko Velog Grablja do sv. Nikole – najvišeg vrha na Hvaru (626 m) – i zatim se spušta u mjesto Dol te vraća u Stari Grad. Za proći ovu stazu potrebno je nešto manje od dva sata. Na hvarskom poluotoku Kabal nalazi se biciklistička staza Kabal duga 24,7 km koja isto polazi iz Starog Grada, a prolazi brojnim skrivenim uvalama poluotoka račvajući se na dva dijela koja vode do dvaju rubova Kabla. Za vožnju ovom stazom trebat će vam nešto manje od dva sata.
Otkrijte Hvar

Pješačenje

Pješačenje je jedna od najjednostavnijih aktivnosti kojima se možete baviti na odmoru. Lagano pješačenje ne zahtijeva veliku pripremu i skupu opremu, a ima puno prednosti. Osim što ćete s jednog mjesta na drugo stići udišući svježi zrak, moći ćete i dobro promotriti sve što vas na putu okružuje, zaustaviti se po želji i zaista iskusiti puls mjesta kojim pješačite. Naravno, ovo se odnosi na pješačenje u gradu. Za pješačenje u prirodi – bilo po brdima ili unutrašnjosti otoka – ipak ćete trebati malo pripreme i prikladne opreme, ali zato će užitak vjerojatno biti još veći. Preporučuje se minimalno 30 minuta pješačenja dnevno, a ako uspijete ukrasti i malo više vremena u danima svojeg odmora, to će biti još bolje. Konačno, pješačenje je izvrsno jer nam osigurava uvjete za razbistriti um, posložiti i umiriti misli, usredotočiti se na ono što nas okružuje.

PJEŠAČENJE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

MLJET
Otok Mljet ima dugu stazu za brdsko pješačenje koja je iz godine u godinu sve posjećenija. Duga je oko 43 km, a za prijeći stazu u potpunosti potrebna su i do 23 sata. Staza na otoku Mljetu označena je cijelim putem i vodi od Pomene do Sobre preko Goveđara, Blata, Rogovića, Babinog polja i Velikog grada. Pješačenje ovom stazom nagradit će avanturiste prekrasnim vizurama Biokova, Pelješca, kao i otoka Lastova.
Otkrijte Mljet

PLITVICE
Nacionalni park Plitvička jezera nezaobilazna je destinacija u Hrvatskoj kad je riječ o pješačenju u okrilju nevjerojatne prirode. U Nacionalnom parku Plitvička jezera dočekat će vas dvije staze koje su označene i, ovisno o mjestu početka, dalje se dijele na dodatne staze. Prva kreće od parkirališta Hladovina preko ceste D1 te ide prema Oštrom Medveđaku, Tručiću, Tupom Medveđaku i opet završava kod Oštrog Medveđaka. Pješačenje ovom stazom traje oko 2,5 sata. Druga je staza nešto kraća od prve, može se prijeći za 1,5 sat. Ova staza počinje kod Turčića i završava kod parkirališta kraj glavnog ulaza u Nacionalni park Plitvička jezera.
Otkrijte Plitvice

GORSKI KOTAR I KVARNER
Pješačenje Kvarnerom nagrađuje mnoštvom prekrasnih obzora, šumskim i blagim livadama, šetnicama uz more okupanima mirisom borovine i mora. Na Kvarneru malo dulja šetnja spaja obalna područja s onima u unutrašnjosti, npr. riječka planinarska transverzala i kapelski planinarski put. Planinarski put oko riječkih baklji spaja otoke, priobalje i unutrašnjost, a svidjet će se svim ljubiteljima dugih šetnji. Zanimljive predjele Gorskog kotara vidjet ćete prošetate li goranskim planinarskim putem. Sve su staze prilagođene i onima neiskusnima, a do svake polazne točke možete doći i automobilom.
Otkrijte Kvarner

Trčanje

Za razliku od hodanja, trčanje nije jedna od najjednostavnijih aktivnosti kojima se možete baviti na odmoru, ali zasigurno je jedna od najpraktičnijih i najkvalitetnijih. Trkači će se složiti da je za trčanje potrebna samo snažna volja na samom početku jer kasnije postaje potrebom, a ne obvezom. Ako na odmor dolazite s ustaljenim navikama trčanja, onda samo ponesite opremu kako bi se ublažila mogućnost ozljeda, a mi vam donosimo prijedloge predivnih mjesta na Jadranu koja su kao stvorena za trčanje.

TRČANJE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

MARJAN
Park-šuma Marjan u gradu Splitu idealna je za trčanje. Od centra grada udaljena je 20-ak minuta laganog hoda. Na Marjanu će trkači pronaći trim staze s planom vježbanja u debeloj hladovini drveća što je idealno za vruće ljetne dane. No, Marjan ima i sjenovitu asfaltiranu stazu s pogledom na more koji uvelike pridonosi ukupnom doživljaju mirnoće i dodatno umiruje sve koji odaberu trčati njome. Ukupna je duljina svih staza na Marjanu oko 40 km pa će i najzahtjevniji trkači biti zadovoljni mogućnostima odabira.
Otkrijte Split


STON
Ston, malo mjesto na poluotoku Pelješcu, diči se velikom znamenitošću – stonskim zidinama. Upravo se na njima trči jedna od zanimljivijih utrka u Hrvatskoj. Jasno je kako za trčanje strmim zidinama trkači moraju biti u dobroj formi, ali isto je tako garantiran nezaboravan pogled sa zidina prema moru. Nakon strmog dijela staze, slijedi onaj ravni uz more. Stonska je utrka zasigurno jedna od onih koje se dugo pamte, pa je nemojte propustiti ako ste u blizini u rujnu.
Otkrijte Ston


MURTER
Otok Murter krije iznimno zanimljivu stazu dugu nešto malo više od 2 km koja počinje u uvali Podvrška, a završava u ulici Pod Raduč. Zaklonjena je gustom borovinom pa je idealna za one koji se žele skriti od sunca. Kad je vedro vrijeme, sa staze se pruža pogled na predivne Kornate, pa je šteta propustiti priliku i ne iskoristiti barem jedan dan odmora za ovu aktivnost.
Otkrijte Murter

Paragliding

Paragliding ili padobransko jedrenje rekreacijski je i natjecateljski sport koji omogućuje letenje zrakom uz minimalnu razinu napora i stresa s uzvišene početne točke do koje se najčešće stiže automobilom ili penjanjem po planini. Ljubitelji ovog sporta kažu kako oslobađanje adrenalina i umirujući element letenja osiguravaju maksimalno opuštanje i duboko proživljavanje svih segmenata leta – od okruženja do samog kretanja koje pročišćuje organizam na specifičan način i doprinosi psihičkom i fizičkom dobrostanju. Ovaj je sport popularan i u Hrvatskoj pa vam svakako preporučujemo nezaboravno razgledavanje Jadrana iz malo drugačije perspektive.


PARAGLIDING U HRVATSKOJ – TOP MJESTA


TRIBALJ
Tribalj pored Crikvenice jedno je od letjelišta prilagođenih i neiskusnim i iskusnim letačima. Tu se nalaze Veliki i Mali start – prvi popularan ljeti, a drugi zimi. Duljina je grebena 20-ak km, a visinska razlika osigurava izuzetno lijep pogled na more i okolna brda. Opuštanje je zajamčeno, a Tribalj je idealan za sve vrste letača.
Otkrijte Tribalj

BIOKOVO
Planina Biokovo iznimno je popularna među obožavateljima paraglidinga, a slovi i za jednu od najuzbudljivijih početnih točaka u Europi. Tu je titulu dobila zato što se u trenutku polijetanja paraglideri nalaze više od 1000 m iznad tla i imaju prekrasan pogled na okolna mjesta i zemlje – od Makarske do Hercegovine. Kako je riječ o većim visinama, Biokovo se ne preporučuje neiskusnim padobranskim jedriličarima.
Otkrijte Biokovo

BUZET
Buzet je paragliderima omiljeno istarsko mjesto za bavljenje omiljenom aktivnošću. Zahvaljujući cjelogodišnjoj blagoj klimi, idealnom vjetru i prekrasnim krajolicima, Istra je u cijelosti paragliderima poželjna lokacija kad je u pitanju ovaj sport. Dobra prometna povezanost i ponuda smještajnih kapaciteta garancija su ugodnog slijetanja bez obzira na točno mjesto.
Otkrijte Središnju Istru

Skydiving

Skakanje padobranom mnogima je sinonim za adrenalinsku aktivnost i prvo na što pomisle kad im zatreba adrenalin. Obožavaju ga sve dobne skupine i ljudi različitih interesa. Svim početnicima preporučujemo skakanje u tandemu s profesionalnim instruktorima nakon odgovarajuće pripreme i obuke, a iskusnima preporučujemo neke od najboljih lokacija za skakanje padobranom na Jadranu.

SKYDIVING U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

ZADAR
Skakanje padobranom iznad Zadra, predivnog dalmatinskog grada s najljepšim zalaskom sunca na svijetu, iskustvo je koje će vam omogućiti pogled na veličanstveni Velebit, predivni Nacionalni park Kornati i fantastičnu Paklenicu. Naravno, tu je i pogled na cijelu zadarsku obalu i manje otoke. Ako se odlučite za dozu adrenalina na svojem odmoru u prekrasnom Zadru, odaberite skakanje u suton i provjerite je li zadarski zalazak doista najljepši.
Otkrijte Zadar

HVAR
Najsunčaniji hrvatski otok pruža izuzetno iskustvo skakanja padobranom zahvaljujući iznimno lijepim pogledima na okolne otoke koji se tako vide samo iz zraka. Na Hvaru je skakanje padobranom moguće ponajviše u sezoni, ali ponekad i izvan nje, a najbolje je uvijek provjeriti s organizatorima skakanja.
Otkrijte Hvar

MALI LOŠINJ
Otok vitalnosti koji je dom Apoksiomena zajedno s kvarnerskim otocima savršena je pozadina za fantastične fotografije vašeg nezaboravnog skoka padobranom. Kao i na drugim lokacijama, skokovi se redovito organiziraju od proljeća do jeseni, dok zimi skokovi ovise o vremenskim prilikama.
Otkrijte Mali Lošinj

Zip line

Zip line je zabavna adrenalinska aktivnost klizanja žicom koja spaja dvije točke na udobnoj sjedalici. Osim na dječjim igralištima u znatno manjim dimenzijama, zip line se može pronaći u kanjonima i drugim atraktivnim lokacijama na kojima pruža nezaboravno adrenalinsko iskustvo.

ZIP LINE U HRVATSKOJ – TOP MJESTA

PLITVICE
Nacionalni park Plitvička jezera ne prestaje oduševljavati svojom ljepotom posjetitelje iz cijelog svijeta, a zip line iznad kanjona rijeke Korane na samom izlasku iz nacionalnog parka pruža jedinstveni pogled na to područje nestvarne ljepote. Zip line iznad kanjona rijeke Korane dug je 300 m te može dostići brzinu od 60 km/h, a leti se na paragliding sjedalu koje osigurava iznimnu udobnost.
Otkrijte Plitvice

OMIŠ
Najveći i najsloženiji zip line na Jadranu nalazi se na kanjonu rijeke Cetine, a čini ga osam žica ukupne duljine 2,1 km. Zip line se nalazi 150 m iznad zemlje pa je zapanjujući pogled na kanjon i njegovu okolicu zajamčen. Ovaj je zip line nezaobilazna postaja onima koji za svoj odmor odaberu Omiš i vole aktivniji odmor. Spuštanje zip lineom iznad kanjona rijeke Cetine sigurno je jer je tim HGSS-a uvijek u pripravnosti.
Otkrijte Omiš

RUDOPOLJE
Rudopolje u Lici dom je najduljeg jednožičnog zip linea u Europi. Njegova je ukupna duljina 1,7 km, a brzina koju je moguće dosegnuti na njemu iznosi nevjerojatnih 120 km/h. Jasno, za postizanje te brzine potreban je kvalitetan vjetar u leđa. Platforma na kojoj let zip lineom završava prekrasan je vidikovac s kojeg se pruža pogled na tri doline kojima je okružen.
Otkrijte Rudopolje

#aktivni odmor #destinacija #jadran #lokalno iskustvo #odmor
Povratak na vrh