Smještaj

Sinjska alka – viteško nadmetanje u zavičaju junaka

Objavljeno: 2. 8. 2011.

Dalmacija je svijet odavno osvojila svojim šarmom i kulturnim vrijednostima. Jedan od bisera koji već tri stoljeća sjaji u njezinoj kruni je viteško nadmetanje Sinjska alka, koje se svake godine, početkom kolovoza održava u Sinju.

Grad Sinj s okolicom nadaleko je poznat kao zavičaj junaka. Njima u čast organizira se Sinjska alka – sportsko natjecanje prožeto viteškim duhom. Održava se od 1715. godine, obično prve nedjelje u kolovozu, u spomen na pobjedu hrabrih Sinjana nad daleko brojnijom turskom vojskom te iste godine. Sinjska alka pobjedniku donosi bogate nagrade, a Sinjani ga slave kao najboljeg junaka.

Sinjska alka prepoznatljiva je i po natjecateljima - alkarima, koji su odjeveni u živopisne uniforme iz doba znamenite pobjede nad Turcima. Zadatak im je da, galopirajući na konju, kopljem pogode metalni obruč obješen o konop. Trebaju pogoditi u jedno od četiri polja obruča, a najspektakularniji je pogodak u srednje, koje nosi tri boda. Onaj tko iz tri utrke sakupi najviše bodova odnosi pobjedu. Sinjska alka ima i svojevrsni uvod u vidu Bare i Čoje – istovjetnih natjecanja koja se održavaju dva dana ranije, a čiji pobjednici odnose skromnije nagrade i počasti.

Sinjska alka privlači gledatelje iz svih krajeva svijeta, a zbog svoje posebnosti je 2010. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine. Ukoliko ste početkom kolovoza u Splitu, Trogiru ili Omišu, iskoristite privilegiju da Sinjska alka postane dio vaših uspomena na ljetovanje u Hrvatskoj.

#dalmacija #događaji #jadran #kultura #kulturna baština #običaji
Povratak na vrh