Smještaj

Top 5 antičkih destinacija na Jadranu

Objavljeno: 1. 4. 2019.

Jeste li znali da je većina gradova na jadranskoj obali izgrađena na temeljima nekadašnjih rimskih naselja? Rimska naselja na Jadranu imala su razne uloge od važnih trgovačkih luka do privatnih odmarališta, a način njihove gradnje koji se sastoji u ovalnom tlocrtu s pravokutnim ulicama još uvijek je uočljiv. Antička kultura zbog svog utjecaja i danas oduševljava veliki broj ljudi zbog čega su dobro očuvani antički spomenici među najposjećenijim turističkim znamenitostima. Koje su to antičke znamenitosti koje morate posjetiti ako ćete provesti odmor na jadranskoj obali saznajte u našoj listi od pet prijedloga.


Dioklecijanova palača


Dioklecijanova palača jedan je od najočuvanijih spomenika rimske arhitekture u svijetu, a nalazi se u samom srcu Splita. Izgrađena je 300. g. prema želji samog Dioklecijana koji je u njoj živio od dana svoje abdikacije s prijestolja (305. god.) do svoje smrti (316. g.). Izgrađena je kao kombinacija luksuzne palače i kampa rimske vojske (castrum), a podijeljena je dvjema glavnim ulicama koje prolaze kroz središte palače. Južni dio palače bio je namijenjen caru i njegovim osobnim potrebama, a sjeverni dio bio je namijenjen njegovoj vojsci, slugama i stočarstvu. Život u palači nije prestao s Dioklecijanovom smrću, jer je palača bila u vlasništvu rimskog dvora, a kasnije je bila i dom za rimske elitne obitelji. Prekretnica za palaču bila je naseljavanje Salonaca nakon što su barbari u 7. stoljeću opljačkali grad. Otada je palača postala srce urbanog rasta iz kojeg se rodio grad Split (Spalato). Većina dijelova palače kasnije je prilagođena zbog aktivnosti stanovništva i načina života u palači, no većina izvornog oblika palače uspješno je sačuvana. Dioklecijanova palača nije samo izvanredan antički spomenik, ona je također važan dio nacionalne i svjetske arhitekture. Uz srednjovjekovne i renesansne nadogradnje, palača se smatra važnim povijesnim i arheološkim nalazištem, a to je glavni razlog za njegovo uključivanje u popis svjetske baštine UNESCO-a.

Salona


Rimski ostaci Salone nalaze se u blizini grada Solina, nekoliko kilometara sjeverno od Splita i Dioklecijanove palače. Smatra se izuzetnim arheološkim draguljem i fantastičnim mjestom za posjetitelje svih ljubitelja drevne rimske povijesti. Izvorno je bila luka lokalnog ilirskog plemena Dalmati i glavni grad rimske provincije Dalmacije. U to vrijeme bio je to uglavnom naseljen grad s procijenjenom populacijom od 60.000 stanovnika, a kasnije u doba tetrarhije (vladavine 4 careva) bio je poznat kao odmaralište za bogate rimske građane. U Solinu se nalaze i ostaci amfiteatra za koji se pretpostavlja da je izgrađen oko 2. stoljeća, a unatoč malim dimenzijama mogla je zauzeti oko 18.000 gledatelja. Tu se nalazi i ruševina Velike terme, koja je jedna od značajnih termalnih kupališta sagrađenih u Saloni negdje oko 3. stoljeća. Važno je napomenuti da se u neposrednoj okolici nalaze 2 glavna akvadukta, gdje je jedan izgrađen za Salonu u prvom stoljeću, a drugi za potrebe Dioklecijanove palače u 4. stoljeću, a oba su prenosila vodu iz izvora rijeka Jadro.

Pula


Pula (antička Pola) je uglavnom poznata po veličanstvenoj Areni, koja je šesta po veličini i jedna od najočuvanijih rimskih amfiteatara na svijetu. Značajna je jer je to jedini rimski amfiteatar koji ima 4 bočne kule i 3 potpuno očuvana arhitektonska reda. Izgrađena je u 1. stoljeću za vrijeme dinastije Flavija izvan starih gradskih zidina, a danas ugošćuje brojne događaje kao što su filmski festival, operna sezona i još mnogo toga. Želite li doživjeti puni doživljaj „kruha i igara“, posjetite Spectacvlu Anticvu, događaj koji rekreira povijesne rimske borbe gladijatora. Arena se također koristila za simulacije pomorskih bitaka, što dokazuju velike podzemne prostorije koje su bile napunjene vodom iz vodovoda. U Puli možete posjetiti i Augustov hram, izgrađen između 2.st. prije Krista i 14. godine, a zanimljiv je zbog toga što se tijekom prošlosti njegova funkcija mijenjala nekoliko puta, primjerice za poganske obrede, a kasnije za vrijeme mletačke vladavine reorganizirana je u crkvu, a početkom 19. stoljeća je postao muzej. Ako hodate u Puli, ne zaboravite prošetati kroz Arco dei Sergi, trijumfalni luk koji je izvorno izgrađen kao glavna gradska vrata 27 godine prije Krista, ali je kasnije obnovljen u čast pobjede na Actiumu po nalogu Lucija Sergija Lepida, rimskog tribuna koji je također sudjelovao u bitkama.

Burnum


Burnum je bio rimski vojni logor, a nalazi se 2,5 km sjeverno od Kistanja. Izgradnju objekta inicirao je guverner Dalmacije Publius Cornelius Dolabella za vrijeme vladavine cara Klaudija u drugoj polovici prvog stoljeća. Na lokalitetu se nalaze ostaci obiteljskog kompleksa i malog amfiteatra, no građevina je uglavnom poznata po svom 32 km dugom podzemnom akvaduktu. Područje je još uvijek u procesu arheološkog istraživanja i rekonstrukcije. Za posjetitelje postoji i mogućnost posjeta muzeju Burnum gdje se mogu vidjeti eksponati iz amfiteatra i drugih dijelova arheološkog nalazišta.

Zadar


U gradu Zadru (Iadera), u obližnjem dijelu crkve sv. Donata nalaze se ostaci rimskog foruma, čija je gradnja započela za vrijeme vladavine cara Augusta, a dovršen je stoljeće kasnije. Forum se sastojao od visokih kaptola, hramova posvećenih Jupiteru, Juno i Minervi s mnogim stupovima i kamenom rezbarijom posvećenom rimskim bogovima. Jedan od stupova korišten je u srednjem vijeku kao "stup srama", gdje su osuđenici bili vezani lancima i ponižavani od strane građana koji su prolazili.

#destinacija #pula #split #zadar #dalmacija #jadran #kultura #kulturna baština
Povratak na vrh