Smještaj

Top 6 manje poznatih hrvatskih otoka

Objavljeno: 26. 5. 2017.


Kada nekoga upitate koje hrvatske otoke poznaje, u trenu će odgovoriti Brač, Hvar, Pag ili Rab. Ovi su otoci svjetski poznati po svojoj ljepoti, mediteranskom ugođaju i bogatoj turističkoj ponudi.
Ali, Hrvatska kao zemlja s više od tisuću otoka, skriva poslastice za one koji žude za idealnim odmorom daleko od turističke vreve.


1. Iž

Ovaj otočić kratkog i neobičnog imena smjestio se između Dugog Otoka i Ugljana u zadarskom arhipelagu. Do Iža možete doći iz Zadra trajektom, katamaranom i brodicom. Najbrže se dođe katamaranom (za 50 minuta), a najsporije brodicom kojoj treba 1h i 30 minuta. Bogat je plažama koje su rasprostranjene duž obale i blizu smještajnih objekata.

Ima sadržaja i za avanturiste kao što su: pješačke i biciklističke staze, teniski tereni ili 168 metara visoko brdo Korinjak idealno za penjače.
Najnaseljeniji je Veli Iž, pitoreskno naselje u samom središtu otoka smješten u uvali. Tamo svakako posjetite Područnu etnografsku zbirku u ljetnikovcu obitelji Fanfogna iz 18.stoljeća ili obnovljenu crkvu sv. Petra i Pavla.
Kao svaki otok, i Iž ima svoju feštu, takozvanu Išku feštu kada krajem srpnja ili početkom kolovoza možete vidjeti mještane u tradicionalnim nošnjama kako plešu stare plesove i pripremaju domaću hranu. Ne propustite ni prastari otočki običaj – biranje Iškog kralja. Da vaše iskustvo boravka na Ižu bude što autentičnije, otiđite u zoru u samo središte mjesta gdje možete kupiti svježe ulovljenu ribu od lokalnih ribara.

2. Lastovo

Iako jedan od udaljenijih otoka, do Lastova se može doći redovnim katamaranskim i trajektnim linijama iz Splita i Vela Luke na Korčuli,
a ljeti do Lastova vozi katamaran iz Dubrovnika. Upravo zbog svoje udaljenosti, ali i zbog utjecaja mora, ljeta na Lastovu znaju biti manje vruća nego u ostalim dijelovima Jadrana, a i zime su znatno blaže od prosjeka.
Približite li se središtu otoka, tamo ćete naći skriveni srednjovjekovni gradić Lastovo u kojem možete razgledati crkvu sv. Kuzme i Damjana i mnoštvo raštrkanih kuća koje pojačavaju mediteranski ugođaj.
Izaberite neki od apartmana ili soba iz naše ponude smještaja na Lastovu i u potpunosti iskoristite najbolje od ovog otoka.
Istražujte isprepletene biciklističke i pješačke staze od kojih mnoge vode do plaža i uvala, ronite oko otočića Bijelac ili naprosto upijajte mir i tišinu ovog neotkrivenog otoka dok čitate svoju omiljenu knjigu.

3. Susak

Sjeverni Jadran također skriva mnoge neotkrivene otoke. Jedan od njih je Susak, poseban po svojoj pješčanoj strukturi, arhaičnom govoru i neobičnoj šarenoj narodnoj nošnji.

Katamaranom iz Rijeke možete stići na Susak za 4 sata, a možete doći i lokalnom linijom iz Malog Lošinja.
Vrhunac vašeg posjeta će definitivno biti pješčana plaža u Donjem Selu (Spjaža) na kojoj možete iznajmiti ležaljke i uživati u raznim sportovima na vodi.
Zbog dugog plićaka, idealna je za obitelji s djecom i starije osobe. Pripremite se na pješačenje jer je Susak otok bez cesta i automobila.
Stubama se popnite do susjednog mjesta, Gornjeg Sela koje će se sa svojim kamenim crkvicama svidjeti ljubiteljima povijesne baštine.

Ako se želite prepustiti čaroliji ovog pješčanog otoka, rezervirajte smještaj na obližnjem otoku Lošinju.

Savjet

Preporučujemo da Susak posjetite u popodnevnim satima s obzirom na to da je Susak pješčani otok bez stabla, nema hlada. No, ako ga ipak namjeravate posjetiti u jutarnjim satima dobro se namažite kremom visokog zaštitnog faktora, ponesite bocu vode i pokrijte glavu šeširom!

4. Šipan

17 kilometara od grada Dubrovnika smjestio se otok Šipan. Stare plemićke obitelji kojima je Šipan bio ljetovalište ostavile su neizbrisiv trag – na ovom otočiću je raštrkano čak 42 ljetnikovca dok srednjovjekovnih, renesansnih i baroknih crkvica ima 34. No, toliko je slabo nastanjen da je ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao otok na kojem ima više maslina nego ljudi.
Rezervirajte smještaj u Dubrovniku i na svom odmoru iskoristite jedan dan za izlet na Šipan - ukrcajte se na trajekt i otplovite na ovu oazu mira. Vozeći se biciklom ili pješke, otkrivajte bogatu povijesnu baštinu, osamljene plaže i skrivene uvale.

5. Šolta

Ovaj nepravedno zapostavljeni otok smješten je u blizini daleko posjećenijih Brača i Hvara. Do Šolte možete doći iz Splita katamaranom za 30 minuta, a trajektom za sat vremena.
Šoltine šljunčane plaže u skrivenim uvalama sa južne i sjeverne strane pozivaju ronioce na istraživanje morskih dubina. S druge strane su pogodne i za obitelji koje traže mirno mjesto za uživanje na suncu dok gusta borova šuma poziva na njeno istraživanje pješačenjem ili bicikliranjem. Gurmani će uživati u crnom vinu šoltanske autohtone sorte dobričić,maslinovom ulju ili medu od ružmarina zvanom Olintio.

Šolta ljeti ima bogat ljetni kulturni program. Družite se sa Šoltanima na pučkoj svečanosti Užežin sv. Ivana Krstitelja, gledajte kazališne predstave, poslušajte lokalne jazz i blues bendove, a krajem srpnja svjedočite i nesvakidašnjem događaju – Potezanju Mrduje, kada brodice sa šoltanske i bračke strane konopima potežu otočić Mrduju. Ova simpatična manifestacija ima svoje uporište u legendi prema kojoj su se Bračani i Šoltani svađali oko toga kome od njih pripada Mrduja, pa su je vezali konopom i potezali svatko na svoju stranu.
Ako želite provesti miran godišnji odmor, ali ispunjen različitim sadržajem, rezervirajte apartman ili sobu na Šolti.


6. Zlarin

Rezervirajte smještaj u Šibeniku i na svom odmoru ne propustite istražiti otoke šibenskog arhipelaga, pogotovo otok Zlarin, zvan još i biser Jadranskog mora. Zlarin se ponosi najduljom otočnom rivom u Hrvatskoj koja je duga čak 130 metara. Bez uobičajenog automobilskog smoga (automobilima je zabranjen promet), Zlarin je savršen za obilazak pješke. Obiđite crkvicu sv. Roka i crkvu sv. Šime pretvorenu u muzej,
a šetnjom šljunčanim plažama s lijeve strane mola otkrivajte stare vile bogatih starosjedioca. Krajem srpnja, otiđite do uvale Fingac gdje se tradicionalno održava Večer otočnih nota Bodulska balada, večer posvećena pjesmama koje govore o Zlarinu.

#adriatic #kulturna baština #odmor #otok #priroda
Povratak na vrh