Namestitev

Besplatne aktivnosti na Jadranu koje morate probati

Objavljeno: 25. mar. 2019

Brojne akcije kao što su loyalty programi, besplatne milje i mnoge druge, omogućuju putnicima razne prilike za uštede i samim time povoljnija putovanja, no još uvijek se vode polemike oko novca na putovanjima. Svaki financijski plan putovanja počinje s prijevozom, smještajem i hranom kao glavnim stavkama, a uz to treba razraditi i plan aktivnosti. Ako odlazite u veći grad koji je ujedno i poznata turistička destinacija sigurno je da ćete zbog popularnosti grada i velikom koncentracijom znamenitosti morati paziti kako ćete raspoređivati novac za željene aktivnosti jer su u takvim destinacijama cijene često više upravo zbog velike posjećenosti. Ipak postoje i načini u kojima možete izbjeći plaćanje, a ostatak novca potrošiti na posjećivanje znamenitosti koje se ne smiju propustiti (npr. ne možete napustiti Dubrovnik a da niste prošli kroz stare zidine) ili neke druge aktivnosti.

Gradovi i druga manja mjesta na Jadranu su idealni kao destinacije kojima možete bez problema kombinirati više različitih aktivnosti a da pritom ne morate trošiti puno novca. Razlog je taj što uspješno spajaju prirodne ljepote koje imaju u izobilju s kulturno povijesnim nasljeđem tako da uz mnoge prilike za aktivni odmor moći ćete kući ponijeti nova znanja i iskustva. Najbolji dio je da dosta toga možete iskusiti a da ne potrošite ni kune. Mislite da je nemoguće? Upravo zato vam donosimo prijedloge besplatnih aktivnosti na Jadranu koji će vam pokazati kako su najbolje stvari u životu zaista besplatne.


Dioklecijanova palača

Jedna od najbolje očuvanih spomenika Rimske kulture izvan Italije

Lokacija koju u Dalmaciji ne možete zaobići je svakako Dioklecijanova palača. Jedan od najvećih najbolje očuvanih kompleksa Rimske arhitekture pravi je mamac za sve posjetitelje. Umjesto da platite vodiča koji će vas provesti palačom, razmislite o tome da se izgubite po uskim ulicama. Naravno nećete se doslovno izgubiti jer zahvaljujući arhitektonskim rješenjima palače, ulice su uređene tako da se zapravo uvijek vrtite u krug, što je česta karakteristika većine mediteranskih gradova. U skrivenim dijelovima palače su uske ulice koju mogu kriti zanimljive kulise za vaše fotografije. Nemojte se začuditi ako vas netko bude gledao s prozora jer u Dioklecijanovoj palači živi oko 2000 ljudi. Egipatska sfinga, Peristil i mnoge druge lokacije će vas oduševiti na prvi pogled a najbolje od svega jest da ovakvu vrstu istraživanja palače neće morati platiti. Naravno treba napomenuti da postoje mnogi muzeji unutar palače kao i primjerice crkva Sv. Duje u kojima se ulaz naplaćuje.

Kalelarga

Većina gradova na Jadranu ima jednu Kalelargu tj. široku ulicu

Također ostavština rimske arhitekture koja je specifična za sve gradove na dalmatinskoj obali. To je bila važna ulica čitave gradske mreže u svim rimskim gradovima. Kroz povijest je često mijenjala imena, od Via magna, strada Grande a naziv koji se spominje od vremena Mletačke Republike i koji je ostao do danas je Calle Larga, odnosno Kalelarga na hrvatskom, što u prijevodu znači široka ulica. To su najčešće najprometnije ulice u gradovima a često možete naletjeti i na neki događaj. U mnogim gradovima se organiziraju i Noći Kalelarge koje se obilježavaju klapskom pjesmom uz bogatu gastronomsku ponudu. Ako dosad niste imali priliku posjetiti Kalelargu preporučujemo da svratite do Zadra. Kalelarga je nešto više od same ulice. To je simbol grada u kojem se odvija druženje lokalnog stanovništva i u kojem se organiziraju mnogi događaji. Savršeno mjesto za obilazak za koji nećete morati izdvojiti niti jednu kunu.


Rezervirajte smještaj na Adriatic.hr i otkrijte skrivene ljepote Zadra.


Glavni trgovi

Gradski trgovi su središta brojnih događaja tijekom ljeta

Svaki grad i većina manjih mjesta imaju trgove koji kriju veliki broj kulturnih i povijesnih znamenitosti. Osim što možete saznati više o kulturi i povijesti mjesta iz prve ruke možete također pobliže upoznati navike lokalnog stanovništva. Prednost trgova je ta što su to središnji dijelovi a ujedno i najprometniji dijelovi grada i zbog toga se na ovakvim mjestima najčešće organiziraju razne priredbe od kojih je većina i besplatna za posjetitelje. Za jedno takvo neponovljivo iskustvo predlažemo vam da posjetite Trogir. Sama činjenica da je većina znamenitosti u Trogiru na popisu UNESCO svjetske baštine trebala bi biti dovoljna. Brojne crkve i zgrade izgledom podsjećaju na one koje se nalaze u Veneciji što vas ne treba čuditi jer je Mletačka Republika dugo vladala ovim prostorima.

Besplatni festivali

Na Jadranu se krihje veliki broj glazbenih festivala koji su besplatni za posjetitelje

TeKada vam netko spomene festival vjerojatno pomislite na to da morate mjesecima unaprijed rezervirati kartu za glazbeni spektakl koji će trajati nekoliko dana. Ovdje se ne radi o takvim festivalima. Donekle. Naime na Jadranu je moguće pronaći festivale koji također traju nekoliko dana s tim da za njih ne morati izdvojiti novac. Mislite da je nemoguće? Glazbeni Jazz festival u Makarskoj je spektakl koji okuplja veliki broj poznatih, domaćih i stranih jazz glazbenika koji izvode svoje skladbe na glavnom gradskom trgu. Svakako najveća imena ove vrste glazbe nastupaju na ljetnoj pozornici i za te koncerte je predviđeno plaćanje karata. Festival traje tri dana a budući da se održava na otvorenom moći ćete besplatno uživati u ovom glazbenom spektaklu.


MaFest

Festival stripa u Makarskoj privlači veliki broj posjetitelja

Jedan od kulturnih događaja koji se isplati posjetiti također se nalazi u Makarskoj a posvećen je umjetnosti stripa. Događaj okuplja poznate svjetske autore stripova pri čemu se održavaju razne radionice kako za odrasle tako i za najmlađe. Festival također traje nekoliko dana a popraćen je i bogatim glazbenim programom.

Međunarodni festival alternativnih kazališta

Jedan od najpoznatijih kazališnih festivala u ovom dijelu Europe

Jedan od događaja za koji nećete moći vjerovati da je zaista besplatan je i PUF- međunarodni festival alternativnih kazališta koji se održava u Puli i jedan je od najpoznatijih europskih festivala ovakve vrste. Osnovan još 1994. godine PUF je specifičan po tome što se na raznim gradskim lokacijama u Puli okupljaju razni umjetnici iz cijeloga svijeta koji izlažu svoja djela ili izvode određeni performans. Posebnost ovog festivala je u tome što se sve predstave koje se odvijaju potpuno besplatne. Ove godine festival će se održati od 1.-7- srpnja.

Grafiti na gradele festival

Street art festivali su odlična alternativa umjetničkim galerijama

Glazbeni i umjetnički festival koji se svake godine održava na otoku Braču doslovno će unijeti boje u vaš život. Ako ne želite izdvojiti novce za posjet muzeju umjetnosti trebate znati da postoje mnoge besplatne alternative. Jedna takva je i ovaj street art festival zahvaljujući kojem Bol na Braču na nekoliko dana mijenja svoje boje i ujedno postaje centar graffiti i hip hop kulture.

#brezplačne izkušnje #brezplačni dogodki #destinacija #festivali #kulturna dediščina #zabavne aktivnosti
Vrni na vrh