Namestitev

Kako odabrati hit ljetovanje 2022.? Otkrivamo vam top 10 destinacija u Hrvatskoj!

Objavljeno: 23. jun. 2021

Ljetovanje je najbolji lijek za dušu i tijelo. Osim što širi horizonte kroz nova iskustva i znanja, posjet neotkrivenoj atraktivnoj destinaciji služi za bijeg od stresa, punjenje baterija i upoznavanje samog sebe. Jer nema ljepše stvari od ugodnog ljetnog povjetarca u popodnevnim satima na plaži te koktela u ruci s prirodnom panoramom ispred sebe.

Ako ste već sada nervozni jer niste isplanirali putovanje, na pravom ste mjestu. Najbitnija stvar svakog putovanja je odabir destinacije i smještaja za ljetovanje.

Hrvatska se 2022., kao i svake ljetne sezone, pokazuje za većinu stranih, ali i domaćih gostiju kao provjerena, sigurna i ugodna destinacija za ljeto i ljetni odmor. Komparativnih prednosti je uistinu mnogo: netaknuta priroda, kristalno čisto more, plaže, ugodni domaćini, priroda, kultura, povijest i gastronomija uklopljena u mediteransko-balkanski štih koji odiše hedonizmom, veseljem i društvom, pozivnica su svakom avanturistu.

Zbog sigurnosti i komfora, Hrvatska je odavno zapisana u biješkama svjetskih putnika. Zašto? Zato što je lako dostupna, prometno povezana zemlja bogate povijesti i turističke ponude, aktivnosti i sadržaja. Do nje se može doći automobilom, avionom ili brodom, povezana je s ostatkom svijeta i prema unutrašnjosti i jedna je od najmirnijih turističkih destinacija. To je čini idealnom za svaki tip odmora i svaku vrstu gosta koji planira ljetovanje i miran odmor na Jadranu.


Što Hrvatska nudi putnicima kao destinacija za odmor i ljetovanje?


Sam popis od 10 destinacija za ljetovanje premali je za opisati sve najljepše što ova zemlja ima za ponuditi. Na listi se nalaze mjesta koja su sama po sebi vrelo povijesti, kulture i znanja, no ni ona nisu poredana po nekom specifičnom redoslijedu. Jer koju god destinaciju odabrali, garantirano nećete požaliti!

Hrvatska je prije svega s više od 1200 otoka, otočića, grebena, hridi, uvala i zaljeva, zemlja s najrasprostranjenijom obalom na Jadranu zbog čega je idealna za ljetni odmor. To znači kako možete birati "najvruće" destinacije i najbolje aktivnosti svake godine i otkrivati dio po dio našu hrvatsku obalu na Jadranu.

Ovo je područje zbog povoljne klime i vegetacije naseljeno još od doba antike. Brojni su gradovi nastali kao grčke kolonije kao što su Vis, Hvar i Trogir, ili na temeljima starog Rimskog carstva poput Zadra, Pule, Siska i Vinkovaca. Upravo su Vinkovci najstarije naseljeno mjesto u Europi, dok je Zadar 13. najstariji grad!

U Hrvatskoj se nalazi 7 nacionalnih parkova s europskom „Amazonom”, Plitvičkim jezerima, kao glavnom turističkom atrakcijom. Nadalje,13 parkova-prirode te 8 spomenika-lokaliteta pod zaštitom UNESCO-ve kulturne baštine. A čak više od 15 manifestacija, običaja i tradicija je zaštićeno kao nematerijalna kulturna baština!


Destinacija za ljetni odmor koja nudi više od mora, sunca i plaža


Također, Hrvatska je zemlja koja je mnogo više od sunca, mora i plaža iako ima destinacija s više od 180 sunčanih dana i preko 2000 sati sunca u godini zbog čega je idealna za ljetovanje i godišnji odmor! Hrvatska je podijeljena na 6 regija od kojih svaka predstavlja poseban kulturološki, povijesni, vegetacijski, pa čak i jezični krug. Stoga, što više istražujete, upoznat ćete heterogenost ovog područja nastalu kao posljedicu miješanja različitih kulturnih te klimatskih utjecaja kroz povijest.

Svaki kraj sa sobom nudi bogatstvo flore i faune, bioraznolikost, umjetnost pa čak i dijalekt i mentalitet ljudi zbog čega se putnici u Hrvatsku vraćaju svake godine. Zbog svega navedenog, putnici kroz cijelu godinu dolaze u različite dijelove zemlje. Osim toga, prilagođena je svakom gostu, bilo da traže obiteljski odmor, smještaj uz plažu s koktelom u ruci ili su željni adrenalinskog provoda te mira u robinzonskom odmaralištu.

Hrvatska je mjesto dobre hrane, vina i uživanja. Upravo se mješavina raznih kultura ističe u ukusnoj lokalnoj kuhinji kao spoju talijanske kuhinje na jugu i njemačko-austrijske na sjeveru. Osim ribe i mesa, svaki kraj ima svoje domaće delicije i autohtone proizvode koje morate probati kad dođete!

A kao i svaka turistička destinacija, Hrvatska jako drži do svoje tradicije. Stoga, za vrijeme ljeta neće manjkati kulturnih, društvenih, sportskih i drugih aktivnosti koje će zabaviti baš sve koji dođu!

Tulumarenje u tisućljetnom ambijentu ili obiteljski odmor na osami? Hrvatska kao destinacija za ljetovanje - ima sve!

Od kontinentalnih dijelova netaknute prirode do predivnog nizinskog zelenila, naići ćete na spoj Balkana, Mediterana i Srednje Europe što čini Hrvatsku specifičnom i jedinstvenom destinacijom za posjetiti. Kako bi vam ipak pokušali olakšati posao, napravili smo listu 10 lokacija koje će vas oboriti s nogu i ispuniti sve ono što smatrate da bi vaše ljetovanje trebalo imati. Jer tko ne bi htio odsjesti u smještaju do plaže, u okruženju tisućljetne povijesne znamenitosti i uživati u odličnoj lokalnoj gastronomskoj ponudi i domaćinskoj atmosferi? Zato – zavežite se, polijećemo!


Plava špilja u Biševu jedna je od mnogih prirodnih fenomena i atrakcija u Hrvatskoj

Top 10 destinacija za ljeto u Hrvatskoj

1. Makarska


Makarska rivijera nosi titulu hrvatske "Azurne obale".

Jedna od najljepših rivijera na Mediteranu smještena između top turističkih odredišta, Splita i Dubrovnika, 60 je kilometara duga Makarska rivijera. Zbog spoja mora i planina, povijesnih nalazišta te netaknute prirode, ovaj predio Dalmacije često nosi titulu hrvatske "Azurne obale". Srce same rivijere njen je najveći grad – Makarska.

Makarska se uzBrela, Bašku Vodu, Podgoru i Tučepe smatra top turističkom destinacijom u Hrvatskoj. Tradicija turizma se ovdje njeguje skoro cijelo stoljeće. O važnosti turizma dovoljno govori kip posvećen putnicima izgrađen 2004. na inicijativu samih mještana. Taj se duh posebno osjeti u dalmatinskim konobama, gdje ćete se okrijepiti svjetskim vinima, sokovima te mesnim i ribljim delikatesama. Obavezno isprobajte tortu Makaranu koja je u svakom smislu riječi, okus Dalmacije i ljeta!

Makarska je smještena između poluotoka Sv. Petra i rta Osejava te obiluje povijesnim i kulturnim spomenicima. Neki od njih su 500 godina star franjevački samostan, crkva svetog Marka na glavnom trgu te jedinstveni Malakološki muzej školjaka, mekušaca i puževa. Za večernju šetnicu i uživanje u posebnom ljetnom štihu, prošetajte Rivom i Kalelargom gdje ćete naći suvenir za sebe i opustiti se od stresa.

Rivijera je poznata po bogatom izboru smještajaiplaža s plavom zastavicom, adrenalinskom turizmu pod Biokovom te arheološkim nalazištima u starim mjestima. Zbog toga je Makarska biser Rivijere, ali i hrvatskog turizma! S okusom mora, s okusom planinamoto je ovog kraja pa ga i sami isprobajte ovog ljeta!

2. Omiš


Omiš nudi predivan spoj mora, planina i rijeka te je odlično povezan s okolnim turističkim mjestima.

Omiš je prava destinacija za ovogodišnje ljetovanje ako želite na jednom mjestu doživjeti spoj Mediterana, mora, planina i rijeka. Uz to, na istom mjestu pronaći ćete spoj urbanog grada i malog dalmatinskog pitoresknog mjesta. Ovo pravo čudo prirode smješteno je na ušću rijeke Cetine u Jadranskom moru te je okružen s čak tri planine: Mosorom, Biokovom i Omiškom Dinarom! Zbog toga je prije bio neosvojiva utvrda, a danas pruža panoramu svih prirodnih fenomena ovog kraja na jednom mjestu.

U pogledu možete uživati s tvrđave Fortica izgrađene u 15. stoljeću, odakle se može doći iz centra grada kratkom šetnjom. Osim ribarske i vojne prošlosti, Omiš svojim posjetiteljima nudi gusarsku utvrdu Mirabelu izgrađenu u centru grada u 13. stoljeću. Zbog toga se u Omišu održava Gusarska noć, kao prisjećanje na legendarnu bitku s Mlečanima, koja je uistinu poseban doživljaj prilikom ljetovanja.

Osim utvrda, u centru grada nalazi se crkva svetog Mihovila, središte ljetnog života i klapske pjesme koju je zaštitio UNESCO. U tu čast svake se godine organizira festival dalmatinskih klapa, odnosno zbornog pjevanja bez glazbene pratnje što je top kulturni događaj u Hrvatskoj.

Za ljubitelje adrenalina preporučujemo rafting na rijeci Cetini koji kreće na Radmanovim mlinicama te pruža spoj rekreacije i sightseeing-a. Također, Omiš je blizu Splita i Makarske, prepun je čistih i netaknutih plaža poput Krila Jesenica, Marušića i Stanića zbog čega je top destinacija za jednodnevne izlete, ali i kao mjesto dužeg boravka jer rezervacijom smještaja u Omišu imate Dalmaciju nadohvat ruke!

3. Opatija - definicija ljetovanja u Hrvatskoj


Opatija dulje od stoljeća ima nadimak "Beča u malome" te "Beča na moru"

Definicija turizma, luksuza i potpunog opuštanja na odmoru je Opatija. Više od 150 godina duga tradicija toplog gostoprimstva i bogate ponude pretvorili su ovo mjesto u top destinaciju za ljetovanje i ljetni odmor. U hrvatskom "Hollywoodu" uživaju najveće zvijezde, ali i obitelji s djecom, parovi, solo putnici te backpackeri. Tome svjedoči i raznolik smještajte sadržaj dostupan na Rivijeri.

Duh starih i gospodskih vremena osjeti se u samoj šetnji Opatijom koju krase mnoge građevine austrijskog stila gradnje. Zbog toga je ovaj grad nosio titulu „Beča na moru”. Opatija je bila omiljena zimska destinacija mnogih plemića i samog cara jer je služila kao lječilište odakle je krenula cijela priča. Tome svjedoči vila Angelina, muzej turizma, te niz spa i Wellness centara koji nastavljaju stoljetnu tradiciju poznatog opatijskog turizma.

Glavna znamenitost u Opatiji je crkva svetog Jakova iz 15. stoljeća po čijem je samostanu (opatiji), grad dobio ime. Za vrijeme boravka, prošećite šetnicom Lungomare duljine 12 kilometara koja povezuje sve bisere Kvarnera – od Voloskog do Lovrana. Usput sjednite u neku od poznatih kavana i slastičarni po kojima je Opatija nadaleko poznata. Nemojte se zaboraviti slikati s Opatijkom, kipom djevojke s galebom koja je „must-see” znamenitost u ovom kraju.

Šetnjom kroz grad naići ćete na Hrvatsku ulicu slavnih s upisanim imenima najpoznatijih Hrvata. Nakon toga, svratite do možda najljepšeg gradskog parka u Hrvatskoj – parka Angiolina koji obiluje s više od 150 biljnih vrsta posađenih iz svih dijelova svijeta. Danas je japanska kamelija zaštitni znak i simbol grada.

Za potpuni mir i relaksaciju, okupajte se u Mošćeničkoj dragi, prošetajte do Ičića i Medeje te potražite raznovrstan smještaj i postanite dio najdulje i najbogatije turističke priče u Hrvatskoj! Usput ne zaboravite isprobati neki od domaćih ribljih specijaliteta iz tog akvatorija!

4. Rovinj


Rovinj mnogi smatraju najljepšim gradom u Hrvatskoj

Na našem najvećem poluotoku, zelenoj i predivnoj Istri, smjestio se grad Rovinj. Zbog svoje ljepote, povijesti i pravog romantičnog ambijenta, ovaj grad nosi titulu „bisera” istarskog turizma te ga se naziva najljepšim hrvatskim gradom. Dostupan je avionom, brodom ili automobilom te je udaljen na par sati vožnje iz Njemačke, Austrije i Italije. Zbog toga je Rovinj top destinacija za kratke vikend izlete i ljetovanje iz okolnih zemalja.

Stara jezgra grada Rovinja smjestila se na malenom poluotoku na kojem nema automobila. Smatra se kako tragovi života potječu još iz brončanog doba čemu svjedoči lokalitet Monkodonja. Idealna je destinacija zbog velikog broja sunčanih dana, ugodne klime te vrhunske gastronomske i smještajne ponude. O ribarskoj tradiciji ovog mjesta govori ekomuzej Batana posvećen ribarskom čamcu koji je othranio većinu stanovništva.

Stara gradska jezgra obiluje predivnim crkvama i pitoresknim kućicama koje stvaraju idiličnu sliku romantičnog priobalnog grada. U centru se nalaze tri ulice, Carrera i Bregovita ulica poznate po malim trgovinama i obrtima te ulica Grisia koja se ljeti pretvori u plato za ulične umjetnike. Dok ste tu, obiđite manifestacije poput „Žminjskih Bartulja” te festival plesa i neverbalnog kazališta u srednjovjekovnom Svetvinčenatu.

Za "selfie za pamćenje", otiđite do vrha crkve svete Eufemije odakle možete uživati u pogledu rovinjski arhipelag od 19 otočića. Sama je crkva uređena po uzoru na crkvu svetog Marka u Veneciji kao i većina starog grada. Istražite susjedni Crveni otok s netaknutim plažama, vrt s više od 120 biljnih vrsta i nikad dovršen mauzolej te zaronite u olupinu broda barona Gautscha.

Od Rovinja vrlo lako i brzo možete stići do Pule, Poreča i Rijeke. Zbog toga ćete moći isplanirati tjedno i dvotjedno ljetovanje prepuno različitih događaja i znamenitosti s nizom neistraženih i predivnih destinacija.

5. Kontinentalna destinacija - Plitvička jezera i Rastoke



Plitvička jezera najstariji su hrvatski nacionalni park.

Najpoznatije turističko odredište u Hrvatskoj sa svjetskom reputacijom su Plitvička jezera, pravi prirodni raj na zemlji. Zbog svog izgleda, ovaj je sustav vodopada prozvan hrvatskim „Niagarinim slapovima”. Plitvička jezera su najstariji hrvatski nacionalni park jer je primljen na UNESCO-v popis 1979. godine!

Ovaj je prirodni fenomen smješten u srcu Like i kontinentalnog dijela Hrvatske te obiluje parkovima-prirode, nacionalnim parkovima, jezerima i rijekama. Zbog toga u njima obitava bogat biljni i životinjski svijet. Smještene na pola puta između mora i kopna, Plitvice su idealne za izlete neovisno koja je vaša destinacija za ljetovanje. Više od 60% površine je pod posebnom zaštitom s obzirom na to kako se u ovom specifičnom eko sustavu nalaze nacionalni parkovi Plitvička jezera, Paklenica, Sjeverni Velebit, Park prirode Velebit, Rastoke i Memorijalni centar posvećen jednom od najvećih umova ikad, Nikoli Tesli.

Plitvička jezera se sastoje od 16 manjih tirkiznih prelijevajućih jezera koji stvaraju nezaboravnu sliku za svoje posjetitelje. Okolicu jezera čini predivno zelenilo i plavetnilo te bogata bioraznolikost koju možete istražiti prilikom posjeta. Osim Gornjih i Donjih jezera, preporučujemo posjet Velikom Slapu, najvišem slapu u Hrvatskoj.

Uputite se na obilazak biciklističkim i planinarskim stazama te iskoristite ljeto za obiteljske, adrenalinske i sportske aktivnosti. Zbog utjecaja čak tri klimatske zone, ovaj predio obiluje bogatstvom flore i faune. Tako u okolici Plitvica možete posjetiti rezervate za ptice, vukove i medvjede te prirodne botaničke vrtove s endemskim vrstama i ljekovitim biljem.

Prilikom posjeta Plitvicama nemojte zaboraviti svratiti u Rastoke, netaknuti spomenik prirode. Ove "Plitvice u malom" su mjesto gdje se rijeka Slunjčica preko sedrenih barijera ulijeva u rijeku Koranu. Zbog te prirodne pojave, u Rastokama se stvaraju mnoštvo manjih jezeraca, brzaca i slapova. U Rastokama je izgrađen niz mlinica koje datiraju još iz srednjeg vijeka koje morate obići prilikom posjete.

6.Čiovo / Trogir


Trogirska rivijera nudi predivne plaže, ugodnu klimu, vrhunsku turističku ponudu te tisućljetnu povijest

U 3. stoljeću prije Krista na obalu Jadranskog mora u Kaštelanski zaljev stigli su grčki kolonizatori s otoka Visa. Tamo su osnovali Tragurium, jedan od najstarijih očuvanih ostataka civilizacije u Hrvatskoj. 2400godina poslije, na temeljima te drevne kulture, ponosno stoji grad Trogir. Riječ je o turističkom biseru i gradu s najbolje očuvanom romaničko-gotičkom jezgrom u Hrvatskoj. Iz tog je razloga, njegov čitavi gradski centar pod zaštitom UNESCO-a još od 1997. godine!

Sam dolazak u Trogir vas ostavlja bez daha i vraća u stara vremena jer je čitav grad zapravo veliki muzej. Radi toga je nezaobilazan ako posjećujete Srednju Dalmaciju, te je zbog blizine drugih turističkih destinacija idealna lokacija za ljetovanje. Blizu je predivnog Čiova, koji obiluje povijesnim znamenitostima i sakralnim objektima, predivnim plažama i bogatom kulturno-društvenom programu zbog čega je idealan za obiteljski, ali i party odmor.

U blizini Trogira na svega nekoliko kilometara smješteni su i Okrug Gornji i Donji, Slatine, Marina i mnogi drugi. Riječ je o pitoresknim mjestima Trogirske rivijere s čistim morem, uređenim plažama, arheološkim nalazištima i aktivnostima za sve goste. Također, na svega pola sata je Split te je sa svim mjestima Trogir povezan redovnim autobusnim linijama.

Prilikom posjeta Trogiru, obiđite tvrđavu Kamerlengo, portal majstora Radovana, kulu Ćipiko, Katedralu svetog Lovre te grčki reljef Kairosa iz trećeg stoljeća prije nove ere. Za nezaboravno iskustvo dovoljno je svaki dan prošetati kroz grad i uživati u tisućljetnom romantičnom ambijentu uz kavu i sladoled. U Trogiru svaki kamen, svaka ulica, priča svoju priču i otvara novu stranicu misteriozne povijesti grada. Zato ovog ljeta odaberite Rivijeru Trogir kao svoju ljetnu destinaciju!

7. Pelješac/Korčula

Posjet najjužnijem dijelu Lijepe Naše poseban je doživljaj za sve goste. Ovaj predio vole i domaći i strani gosti te oni koji dolaze automobilom ili avionom. Južna Dalmacija poznata je kao top turističko odredište, a Dubrovnik kao simbol turizma i promotor Hrvatske u svijetu više od stoljeća.

No, jug Dalmacije nije isključivo Dubrovnik, Cavtat ili Mljet. Iako već sami spomen ovih imena asocira na Game of Thrones, Dubrovačke zidine, grčku i rimsku koloniju Epidaurus koja dokazuje tragove života starije od 2,500 godina i naš zeleni otok koji je cijeli pod zaštitom UNESCO-a, Južna Dalmacija skriva neotkrivene dragulje.

Pelješac - destinacija puna misterija

Na točno pola puta između Splita i Dubrovnika smjestio se naš drugi najveći poluotok, Pelješac. Ovaj je poluotok poznat zbog nekoliko stvari. Prije svega, po vrhunskom vinu Pošip i Plavac mali te vinskim turama. Stoga, prilikom posjeta, zasladite vaša nepca najfinijim dalmatinskim delicijama poput pršuta, sira, ribe i mesa. Na Pelješcu se nalazi Stonska solana, jedne od najstarijih u svijetu, čiji se tradicionalni način proizvodnje održao do današnjih dana. U Stonu možete posjetiti Stonske zidine, štit Dubrovačke Republike i nekadašnji drugi najdulji zid na svijetu, odmah iza Kineskog zida! Upoznajte tradiciju malostonskog školjkarstva i isprobajte kamenice te malostonsku tortu za potpuni doživljaj!

Na Pelješcu se nalaze jedne od najljepših i najčišćih plaža poput Prapratne odakle možete na Mljet , Jezera i Žuljane. U okolici se nalaze pitoreskna mjesta poput Orebića, Trpnja te Viganja poznatog po windsurfing aktivnostima ljeti.



Poluotok Pelješac je poznat po vrhunskim vinima, maslinovom ulju, pršutu i siru.

Drevna povijest u modernom ambijentu – ljetovanje na Korčuli

Bez obzira na sva ova predivna mjesta, otok Korčula se ističe kao najautentičnije mjesto na području Južne Dalmacije. Otok kula i utvrda, bogate povijesti, kulture, tradicije te vrhunskog vina i maslinovog ulja zadovoljit će apetite svakog gosta. Najveći grad na otoku je Korčula, građena u obliku riblje kosti radi zaštite od vjetra, navodno je dom Marka Pola. U njoj se možete okupati na predivnoj plaži Banje, posjetiti Gradski Muzej, Opatsku palaču i čak 8 utvrda s najpoznatijim Velikim Revelinom.

Prilikom posjeta obavezno isprobajte vino Pošip, domaće delicije, pješčanu plažu i mjesto antičkih vinograda Lumbardu. Za zaljubljenike u prirodu, preporučujemo zaštićeni rezervat Kočje, najljepšu hrvatsku plažu 2007. - Proizdu i plažu Istrugu. Za vrijeme ljeta upoznajte tradicionalne srednjovjekovne plesne igre Morešku i Kumpaniju na najljepšoj prirodnoj ljetnoj pozornici otoka Korčule! Zbog svega navedenog Korčula je top destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj!



Otok Korčula je navodno dom legendarnog svjetskog putnika Marka Pola.

8. Kvarner - turistički biser Hrvatske

Na području koje štiti Kontinentalna Hrvatska s nacionalnim parkovima i jezerima s jedne strane, te koje oplahuje plavetnilo Jadrana i zelenilo Istre na zapadu, skrio se Kvarner. Glavna centralna točka je grad Rijeka, treći po veličini hrvatski grad i najveća tranzitno-robna luka u Hrvatskoj. Rijeka je poznata po svom karnevalu, najstarijem marjanskom svetištu Trsatu te se smatra centrom urbane kulture, rock and rolla i umjetnosti. Zbog toga je 2020. upravo Rijeka nosila titulu Europske prijestolnice kulture!

U okolici Kvarnera nalazi se Gorski kotar s nacionalnim parkom Risnjakom koji je dobio ime po divljem risu što obitava u tim područjima, Sjeverni Velebit te Plitvička jezera. Na Kvarneru svako mjesto priča svoju priču. Tako je Kraljevica poznata po bogatoj povijesti , Novi Vinodolski kao prirodna granica s Dalmacijom i vinska destinacija te Senj gdje možete doživjeti udare bure koji će vas osvježiti u ljetnim danima, te gradu koji doslovno odiše bogatom poviješću samo su neki od bisera s Kvarnera.

No, najveća znamenitost su kvarnerski otoci među kojima valja izdvojiti Krk, Rab, Cres i Lošinj. Na otoku Krku se možete okupati na jednoj od čak 14 plaža s plavom zastavom, upoznati hrvatsku povijest kroz Baščansku ploču – najstariji dokument hrvatske pismenosti, posjetiti dom „krčkih knezovaFrankopanovih. Uz to, obavezno se provozajte Krčkim mostom kako bi uživali u najljepšoj prirodnoj panorami ovog kraja.

Otok Rab pak obiluje s toliko znamenitosti da ga je jednostavno nemoguće obići u jedan dan. Istoimenim gradom dominiraju 4 zvonika te niz samostana i utvrda koji pričaju priču stare i drevne povijesti otoka. Otok je prepun čistih plaža poput Supetarske Drage, Lopara i Rajske plaže te zelenila kojeg čini hrastova šuma pod zaštitom UNESCO-a. Nemojte zaboraviti posjetiti neke od kulturno-društvenih manifestacija poput Rapske fjere, ribarskih večeri i blagdana svetog Kristofora za lokalni doživljaj.

Upoznajte najveći akvatorij Jadranskog mora za vrijeme ljetovanja u Hrvatskoj!


Otok Cres je najveći hrvatski otok te nudi niz prirodnih i povijesnih lokaliteta zbog čega vam na odmoru neće biti dosadno.

No, najpoznatije destinacije na Kvarneru pripadaju Cresko-Lošinjskom krugu otoka. Oni pokrivaju više od 500 kilometara kvadratnih površine i zauzimaju gotovo petinu Jadranskog akvatorija. Cres i Lošinj su povezani mostom u mjestu Osor zbog čega su idealna destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj. Cres je ujedno i hrvatski najveći otok te na njemu imate što i za posjetiti.

Cresom dominira mletačka arhitektura što je vidljivo po nizu utvrda, kaštela i dvoraca po otoku. Na ovom se otoku nalazi Valunski natpis, jedan od najstarijih dokumenata na latinskom i starohrvatskom pismu. Otok obiluje sakralnim objektima, povijesnim artefaktima, dok svako mjesto predstavlja ulazak u vremeplov nekih starih, zaboravljenih vremena.

Na otoku se nalazi prirodni fenomen – Vransko jezero, te bogata bioraznolikost koja uključuje jedno od posljednjih staništa bjeloglavog supa u Hrvatskoj. Posjetite Lubenice i Bele te se okupajte u predivnim plažama, upoznajte labirinte Tramuntane, obiđite Osorske gradske zidine i odaberite Cres! Potom, otiđite u šetnicu do drugog dragulja Kvarnera, Lošinja!


Zašto je Lošinj vaša destinacija ovog ljetovanja?



Otok Lošinj je bogat prirodnom bioraznolikošću te se na njemu nastanjuje niz zaštićenih endemskih biljnih i životinjskih vrsta

Za potpuni mir, relaksaciju i uživanje u najljepšim okusima, mirisima i pogledu preporučuje se odabir Lošinja. Ova je destinacija za ljetovanje podijeljena na Mali i Veli Lošinj koji su i slični i različiti istovremeno. Ovo je dom bogate flore i faune, s preko 150 biljnih vrsta te stanište dobrog dupina, macaklina i bjeloglavog supa.

U Malom Lošinju ćete pronaći kip Apoksiomena iz 1.st.pr.Kr., toranj ljubavi na Silbi, dok se ostaci bogate pomorske povijesti vide na svakom dijelu otoka. Lošinj je raj za pustolove, romantičare, hedoniste i zaljubljene zbog čega je upisan u bilješke većine putnike. Uz to, dobitnik je nagrade "Srebrni cvijet" za visoku kvalitetu života na otoku.

Na otoku se nalazi preko tisuću vrsta aromatičnog bilja i endemskih vrsta. Mnoge od njih možete isprobati u lokalnim tavernama i na Aroma festivalu u sedmom mjesecu. Nemojte samo zaboraviti kupiti suveniru koji će vam osvježiti nepce i obogatiti svakodnevnu kuhinju!

9. Pag



Pag je poznat po tulumima, paškoj čipki, janjetinu i sir koji su zbog specifične klime na otoku priznati kao jednu od najboljih na svijetu

Jedna od destinacija za koju se uistinu može reći kako je za svakog gosta je otok Pag. Prije svega ovaj je otok poznat kao party destinacija, koja se uz Hvar smatra hrvatskom „Ibizom”. Tu party doslovno nikad ne prestaje, a u vremenima festivala poput Sonusa, cijeli svijet obiđe ovaj otok.

No, Pag je ujedno i raj za obitelji s djecom, avanturiste i zaljubljenike u povijest i prirodu. Otok je poznat po jednoj od najstarijih solana u svijetu gdje se tradicija proizvodnje zadržala do današnjih dana. Uz to, na Pagu ćete se upoznati s proizvodnjom paške čipke koja je na popisu UNESCO-ve nematerijalne baštine te obavezno isprobajte pašku janjetinu i sir s oznakom autentičnosti.

U Pagu upoznajte ostatke potopljenog grada ili hrvatske „Atlantide”, zavirite u Gradski muzej s ostacima ručno izgrađenog akvedukta starog 2000 godina te upoznajte misterije Paškog trokuta koji je čak i UFO-lozima bio zanimljiv.

10. Split



Split nudi bogatstvo različitog sadržaja te je prilagođen svakom tipu i vrsti gostiju koji stignu u "Cvijet Mediterana".

Šlag dolazi na kraju, zar ne? Posljednji na popisu je cvijet Mediterana i drugi najveći grad u Hrvatskoj, Split. Riječ je o destinaciji staroj 1700 godina čija je čitava gradska jezgra pod zaštitom UNESCO-a, a u njoj lokalci i dalje žive te je čak i moguće pronaći smještaj u samoj jezgri palače!

Split je srce i dragulj srednje Dalmacije te se do njega može doći avionom, automobilom ili brodom. Idealan je za jednodnevne izlete na obližnje otoke Brač, Hvar, Šoltu, nacionalne parkove Krka i Paklenica, ili pak za odlazak na Makarsku rivijeru, Zadar pa čak i Dubrovnik. Prilikom ljetovanja u Splitu obiđite Marjan, netaknutu park-šumu na nekadašnjem vulkanskom poluotoku koji je idealan za kupanje, rekreaciju, ali i učenje o povijesti i kulturi grada.

U posjetu Palači, ljetnoj rezidenciji umirovljenog rimskog cara Dioklecijana, obavezno se slikajte kraj kipa Grgura Ninskog i povucite mu palac za sreću, obiđite Peristil, najljepšu ljetnu pozornicu Dioklecijanovih večeri, Prokurative, egipatske sfinge i katedralu svetog Duje, zaštitnika grada.

U blizini Splita nalazi se srednjovjekovna tvrđava Klis koja je uspješno štitila grad od neprijatelja, a danas je poznata kao Game of Thrones scena, ostaci lokaliteta Salona – najveće grčke kolonije na Jadranu te povijesne lokaliteti u Žrnovnici i Podstrani.

Destinacija Hrvatska - vrijeme za ljetovanje! Krenite planirati - odmah!

Iako smo vam dali detaljnu listu top 10 destinacija za ljetovanje u Hrvatskoj 2022., moramo reći kako smo mnoga mjesta morali izostaviti s popisa. Gradovi poput Poreča, Zagreba, Zadra, Dubrovnika te otoka Hvara ili Brača samo su neki od top ljetnih destinacija za ljetovanjekoje pohode na stotine tisuća putnika iz cijelog svijeta.

No, sada kada ste dobili sve potrebne informacije, vrijeme je da se pokrenete i odaberete ljetovanje već – danas! Sve što morate napraviti je otići na Adriatic.hr službenu stranicu, odabrati destinaciju i vrstu smještaja, ugrabiti naše posebne popuste i ponudete započnite svoje ljetovanje odmah sada!

Želimo vam ugodno, bezbrižno te prije svega sigurno i veselo ljeto!

#adriatic #adriatichr #dalmacija #destinacija #dubrovnik #jadran #običaji #dopust #otok #narava #potovanje
Vrni na vrh