Namestitev

Top 5 gradova za savršeni odmor ovog vikenda

Objavljeno: 28. mar. 2019

Odmor u vikend destinacijama poznatiji kao "city break" je posljednjih godina postao popularan oblik turizma koji uključuje kratki boravak u jednoj od poznatijih turističkih destinacija. Uz sve obveze mnogi danas rijetko stižu pronaći u rasporedu više dana za kvalitetni odmor tako da istražuju sve opcije u kojima će se napokon uspjeti opustiti. Jedan vikend bi vam zato trebao biti dovoljan kako bi pobjegli iz svog grada i iskoristili priliku za posjetiti neku od poznatih destinacija i uvjerili se u njene posebnosti. City break je pogodan upravo zbog toga što vam pruža priliku za kvalitetan odmor, a da ne morate potrošiti puno novaca ili mogućnost kraćeg boravka ako niste predvidjeli duži boravak u željenoj destinaciji. Mnogi danas koriste ovakav tip odmora kao način provođenja kvalitetnog vremena sa svojim najbližima, pogotovo ako to ne stignu zbog svojih obveza.

Proljeće je počelo i vrijeme je postalo toplije i ugodnije, što znači da je sad idealna prilika za posjetiti jedan od gradova na jadranskoj obali. Kako bi vam pomogli u izboru jednog od njih, odlučili smo sastaviti listu od 5 gradova.

Umag


Našu listu započinjemo u Istri koja je oduvijek bila jedna od omiljenijih destinacija u Hrvatskoj. Prvi grad kojeg biste trebali uzeti u obzir ako želite pobjeći nekamo za vikend je Umag. Grad koji je izgrađen na ruševinama nekadašnjeg poznatog rimskog odmarališta. Ono zbog čega će vam u početku biti zanimljiv je izgled. Iz daleka dominira zvonik Župne crkve Uznesenja Marijina, a oko crkve nalaze se stare kuće koje će vas izgledom podsjetiti na arhitekturu Venecije. To vas ne bi trebalo čuditi jer Italija je ostavila veliki pečat na ovim prostorima tijekom svoje dugogodišnje vladavine.

Osim na arhitekturu utjecaj se proširio i na ostale sfere života. Zbog velike povijesti imat ćete veliki izbor znamenitosti za posjetiti. Preporučuje se svakako Muzej grada Umaga u kojem većina izloženih artefakata datira iz razdoblja Rimskog Carstva. Umag je idealan grad za mirniji odmor s obitelji i prijateljima. Osim opuštanja moći ćete uživati i u brojnim sportskim aktivnostima, pogotovo tenisu zbog koje je Umag uvršten na svjetsku kartu zahvaljujući međunarodnom ATP turniru koji se održava svake godine i koji privlači veliki broj fanova ovog sporta. Pogodan je za odmor i zbog toga što na njegovom području sredozemna klima dolazi u doticaj s alpskom zbog čega su čak i ljeta dosta blaža.

Rovinj


Nešto južnije od Umaga smjestio se još jedan istarski biser Rovinj. Strukturom i izgledom sličan je Umagu. Razlog je taj što je u vrijeme nastanka, prvo naselje izgrađeno na otoku i bilo je opasano zidinama koje su vidljive i danas. Centar Rovinja zato ima djelomično brežuljkast izgled a stara jezgra je zbijena i koncentrirana na uskom području. Višegodišnja vladavina Venecije i Italije na ovom području vidljiva je kroz razne motive u arhitekturi grada ali i u kulturi.

Svim posjetiteljima Rovinja preporučuje se obilazak središnje bazilike posvećene svetoj Eufemiji čiji je visoki zvonik jedan od najprepoznatljivijih i važnijih građevina, a izgrađen je kao replika zvonika crkve sv. Marka u Veneciji. Možete slobodno lutati uskim ulicama grada koje kriju zanimljive barove i restorane kao brojne kulise za vaše fotografije, zbog čega se Rovinj i smatra jednim od najfotogeničnijih gradova. Ako ste se odlučili za posjet Rovinju s obitelji i prijateljima idealna prilika za izlet bila bi vožnjom kroz rovinjski arhipelag.

Posjetiteljima koji traže nešto više od izleta u prirodu i posjećivanja znamenitosti vrijeme u rasporedu će popuniti događaj kao što je Weekend Media Festival koji okuplja vodeće svjetske stručnjake iz područja komunikacije i marketinga.

Rijeka


Vjerojatno se pitate zbog čega bi grad industrije i brodogradnje bio na popisu poželjnih vikend destinacija. Kao što kažu izgled vara jer Rijeka je grad koji krije brojna iznenađenja. Rijeka je u vrijeme Austro-Ugarske bila važna luka i industrijsko središte a taj status je zadržala i u vrijeme vladavine Italije. Utjecaj različitih vladara dao je pečat konačnom izgledu Rijeke. Zbog toga danas izgleda kao grad koji kombinira izgled srednjoeuropskih i mediteranskih metropola. Osim žile kucavice grada, poznate šetnice Korzo, možete uživati i u drugim znamenitostima posebnog izgleda kao što su crkva sv. Vida, palača Modello, lijepa zgrada Hrvatskog narodnog kazališta i mnoge druge. Svakako vrijedi spomenuti i srednjovjekovnu tvrđavu Trsat s koje se pruža fantastičan pogled na cijeli grad.

Treći najveći grad u Hrvatskoj oduševit će vas i velikim brojem manjih i skrivenih plaža od kojih su mnoge ponosne vlasnice plave zastave. Raspored možete upotpuniti posjetom jednog od brojnih muzeja koje rijeka ima u ponudi iz kojeg se izdvajaju prirodoslovni te muzej moderne i suvremene umjetnosti. Nikako ne smijete propustiti posjetiti poznati astronomski centar ali i staru lansirnu stanicu i prvu tvornicu torpeda. Poznato je kako je u Rijeci izumljen prvi torpedo od strane hrvatskog izumitelja Ivana Lupisa. Ako tražite nešto drugačiji i izazovniji tip zabave svratite do poznatog autodroma Grobnik koji je dom oktanskim sportovima još od 1978. godine.

Šibenik


Sa sjevera Hrvatske spuštamo se južnije do Dalmacije i grada Šibenika. Znan kao i „Krešimirov grad”, po hrvatskom srednjovjekovnom kralju Petru Krešimiru, Šibenik je poznat po mnogim zanimljivostima. Jedna od njih je i upotreba broja 4 u arhitekturi grada. Naime, zbog čestih opsada i bolesti u povijesti u gradu se izgradio sustav za akumulaciju vode poznat pod nazivom 4 bunara. Zanimljivo je da u gradu postoje 4 tvrđave a to su Barone, tvrđave sv. Nikole, sv. Mihovila te sv. Ivana. Dolaskom u Šibenik ne smijete propustiti priliku da posjetite katedralu sv. Jakova uvrštenu i na UNESCO listu svjetske baštine. Osim lijepe stare jezgre Šibenik će vas oduševiti brojnim glazbenim festivalima. Velika prednost bit će i blizina jednim od najljepših područja u Hrvatskoj a to su Nacionalni parkovi Krka i Kornati. Šibenik je grad u kojem ćete moći bez problema proći kroz važnija područja u jednom vikendu a bogata gastronomska ponuda te ljubaznost Šibenčana uljepšat će vaš boravak.

Dubrovnik



Proljeće je jedno od najpogodnijih godišnjih doba za posjet Dubrovniku zato što ćete moći uživati u njegovim ljepotama i pritom izbjeći veće gužve i velike vrućine. Grad koji je kroz povijest bio samostalna republika jedno je od najpoznatijih svjetskih turističkih središta, a zbog jedinstvenog izgleda služi i kao kulisa za mnoge hollywoodske filmove i serije. Stara gradska jezgra puna je znamenitosti izgrađenih u raznim stilovima među kojima dominiraju renesansni i barokni motivi. Uz brojne sakralne objekte, utvrde, šetnju Stradunom, Dubrovnik nudi i druge zanimljive opcije. Primjerice možete se otisnuti do obližnjeg otoka Lokruma na koji mještane odlaze u potrazi za mirom i tišinom. Jedna od glavnih atrakcija na ovom otoku je malo jezero koje se naziva „Mrtvo more” u kojem se također možete i okupati.

Ako želite imati spektakularan pogled na cijeli Dubrovnik preporučuje se odlazak na brdo Srđ do kojeg se dolazi žičarom. Pravi avanturisti se mogu zadržati na Srđu i uživati u prirodnim ljepotama u safari avanturi s „buggy” vozilima.

#nasveti #rovinj #šibenik #umag #destinacija #dubrovnik #istra #dopust
Vrni na vrh