Namestitev

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj - prirodno bogatstvo netaknutog okoliša (I.dio)

Objavljeno: 31. avg. 2021

S obzirom na to kako nema veliki broj stanovnika ni preveliku površinu, ono što krasi Hrvatsku je nevjerojatno prirodno bogatstvo koje posjeduje. Upravo je očuvanost flore i faune koja je evoluirala u raznovrsnim vegetativnim, klimatološkim i prirodnim uvjetima s minimalnim utjecajem ili bez utjecaja ljudske ruke na njihov opstanak glavna komparativna prednost. I ono zbog čega je Hrvatska top turistička destinacija!

Upravo je očuvan, jedinstven i raznovrstan eko-sustav prisutan u svim dijelovima zemlje ono što čini Hrvatsku nezaobilaznom stanicom. A uz toliki broj endemskih i zaštićenih vrsta, Hrvatska je vrijedno istraživačko i znanstveno područje. Razlog takve bioraznolikosti su specifičan geografski položaj, utjecaj različitih vremenskih i prirodnih sila, broj stanovnika i visok stupanj ekološke svijesti.

Time se potvrđuje kako je Hrvatska mnogo više od mora, sunca i plaža te je top destinacija tijekom cijele godine. Komparativnih prednosti je mnogo: 101 plaža s plavom zastavicom, najrazvedenija obala na Jadranu s više od 1200 otoka, veliki broj sunčanih dana koji obasjavaju top destinacije tijekom cijele godine te bogata ponuda i očuvanost prirode. No, najveći ponos zemlje su njeni nacionalni parkovi i parkovi-prirode!

Geografski su locirani uz obalu i u unutrašnjosti te u svim dijelovima zemlje što je razlog tolike bioraznolikosti i unikatnosti! A s toliko prostora za istraživanje i bogate turističke ponude, nećete imati osjećaj monotonije, već ćete htjeti doći opet! Jer posjet svakom od ovih netaknutih dragulja jedinstveno je iskustvo koje se dugo pamti. Bogat biljni i životinjski svijet stvaran tisućama godina, top gastronomska ponuda, aktivnosti za svako nepce, ugodni domaćini, kristalno čisti zrak, mir i relaksacija garantiraju vizualno, osjetilno i opuštajuće iskustvo zbog čega ćete htjeti posjetiti svaki od 8 nacionalnih parkova i 13 parkova-prirode u Lijepoj Našoj!

8 zelenih dragulja Lijepe Naše

Sad kada smo vas već zainteresirali, vrijeme je da upoznate hrvatske skrivene dragulje. Od juga prema sjeveru to su: „Zeleni otokMljet, Krka u šibenskom zaleđu, Paklenica i Sjeverni Velebit u sklopu Velebita, Kornati na sjevernodalmatinskom području, Risnjak u srcu Like i Gorskog Kotara, nevjerojatni Brijuni u Istri i naravno, najpoznatiji od njih, Plitvička Jezera. Neovisno putujete li sami ili s obitelji, želite li robinzonski ili adrenalinski odmor, ovdje ćete pronaći nešto za sebe!

Osim bogate ponude sadržaja i aktivnosti, svaki od spomenutih nacionalnih parkova nudi bogatu ponudu smještajnih jedinica. One variraju u cijenama i ponudi. Tako da ćete posjet nacionalnim parkovima moći spojiti sa svim ostalim pogodnostima za vrijeme odmora! Ujutro planinarenje, a navečer romantična šetnja uz more i predivan zalazak sunca? Zvuči idealno, zar ne? Priroda je najveće bogatstvo, a Hrvatska je po pitanju mora, sunca, vode, šuma, čistoće zraka i broja zaštićenih vrsta koje ovdje obitavaju, zaista bogata zemlja. Zbog toga je dužnost svih nas, ali i svih gostiju taj status očuvati i predati budućim generacijama. Jer u prirodnoj baštini valja uživati, no i zaštiti ju te očuvati. Jer očuvanje planeta kao našeg jedinog doma kojeg dijelimo s drugima prioritet je svih nas!

Potvrda tog bogatstva ogleda se u golim činjenicama. Čak 10% površine zemlje pokrivaju zaštićena područja! Od toga skoro 1000 km2 pokrivaju nacionalni parkovi. Riječ je o jednoj od osam kategorija zaštićenog područja, i to najviše razine pod posebnom državnom zaštitom koja kroz niz različitih tijela i institucija upravlja ovim područjem. Stoga, krenimo na put upoznavanja najvećih prirodnih ljepota Lijepe Naše!

Nacionalni park Mljet


Park Nacionalni park Mljet svoj je status dobio 1960. i nosi nadimke "Zeleni otok" i "Odisejev otok"

Naš najjužniji nacionalni park smješten je i na našem najjužnijem otoku. Riječ je o „Zelenom otoku” - Mljetu, osmom po veličini u RH. On je ujedno i najveći otok dubrovačkog arhipelaga te je ime dobio po medu. Dug je svega 37 kilometara zbog čega ga možete obići u niti sat vremena vožnje.

Sam nacionalni park pokriva trećinu otoka i nosi nadimak „Odisejev otok”. Tu se navodno najpoznatiji mitološki putnik skrasio sa svojom ljubavnicom nakon što je 7 godina bio zatočen u špilji. Nacionalnim parkom je proglašen 1960. godine.

Na otoku se nalaze Velika i Mala jezera kao najveća atrakcija nacionalnog parka. Riječ je prirodnom fenomenu nastalom djelovanjem egzogenih i endogenih sila kroz prošlost. Na njima je stalna izmjena mora i vode u kojem more mijenja smjer svakih 6 sati. Ono što ga karakterizira je bogat koraljni svijet kao pokazatelj visoke čistoće mora. U Malim jezerima obitava još jedna ugrožena vrsta i indikator visoke čistoće mora – periska.

Povijest

Smatra se kako je otok naseljen prije više od 4000 godina od strane Ilira. Većinu je povijesti bio privatno vlasništvo reda benediktinaca. Svjedok bogate povijesti otoka je veličanstvena crkva i samostan svete Marije iz 12. stoljeća. Naime, riječ je o otočiću usred jezera koji se pak nalazi – na otoku! Do njega je moguće doći brodicom kao dio organizirane ture uključene u cijenu ulaznice. Mnogi književnici, pjesnici i umjetnici su našli inspiraciju upravo tamo čemu svjedoči i bogata knjižnica te niz artefakata.

Tisućljetna povijest misterioznog Mljetavidljiva je u ostavštini usmene i pisane predaje čije se legende i mitovi do danas prepričavaju. To je osobito vidljivo u ostavštini pitoresknih tradicijskih naselja poput Korita i Požure kao vidljivih dokaza bogate povijesti te mentaliteta, običaja i načina života ovih krajeva. Uz to, ova su mjesta bogata arheološka nalazišta stoljetnog nasljeđa koje imate priliku posjetiti.

Prilikom posjeta Parku, obiđite rimsku palaču s termama, dvije rimske bazilike, utvrde, pristanište za brodove i Odisejevu špilju na jugu. U njoj je dno povezano s morskom pučinom te ju je moguće obići s obzirom na to kako su čamci privezani za dno stometarske jame. To je uistinu jedno posebno iskustvo za sve posjetitelje!

Uz to, na otoku se nalaze četiri izvora vode koji nikad ne presušuju-vrijedni posjeta i odlične fotografije. Naravno, dok ste tu, obiđite i tjesnac svetog Pavla za kojeg ribari vjeruju da ih čuva i da kroz njega moraju proći za dobar ulov.

Flora i fauna

Otokom dominira tradicionalno krško-mediteransko okruženje. To znači kako biljni svijet i nije prebogat, no svaka biljka do danas ima svoju funkciju. Neovisno je li riječ o ljekovitoj ili hranidbenoj svrsi, oni su dio domaćinstva svakog mještana. Na otoku se nalazi 5 vrsta šuma s hrastom crnikom i alepskim borom, jedinstvena flora i fauna te razvedena obala, klifovi, hridi, otočići i grebeni koji ostavljaju bez daha!

Čak 85% površine pokriveno je šumom u kojima se krije oko 50 zaštićenih vrsta bilja. Najviše je zabilježeno orhideja, njih čak 30 vrsta! Podmorjem dominira posidonija – zaštićena vrsta, graditelj podmorskih livada i indikator čistoće mora.

Osim bogate flore, Mljet se može podičiti bogatom bioraznolikošću faune. Čak 300 zaštićenih životinjskih vrsta obitava na ovim područjima. Među njima su 150 vrsta školjkaša od kojih su najpoznatiji periska i Jakobova kapica, koralji, ribe, puževi i žarnjaci. Zrakom pak dominiraju ptice i veliki broj endemskih vrsta poput sivog sokola, sredozemnog galeba te morskog vranca. Na otoku je zabilježeno nekoliko vrsta šišmiša, a na tlu su pronađeni endemski bijeli ježevi.

Povijest i bogata bioraznolikost nisu jedino što možete vidjeti i obići na Mljetu. Cijeli otok obiluje predivnim plažama, čistim morem, te uvalama i zaljevima koji izgledaju kao s filmskih ili umjetničkih platna. Posjetite Zaobraslo Prijeslo, plitke Blace, Grabovu, Polaču, Saplunaru, Mali Most ili Limun koji će vam dati odgovor zašto je Mljet prvo zaštićeno područje u Hrvatskoj!

Kako stići?

Mljet
je dio Dubrovačkog južnodalmatinskog akvatorija te je povezan redovnim brodskim linijama s Pelješcem i Dubrovnikom. Uz to, postoje katamarani iz Splita, Hvara i Korčule s time da do otoka možete doći i vlastitim plovilom. Polače ili Pomena su luke za silazak ne bi li postali jednim od 100 000 posjetitelja koji obiđe ovo čudesno područje svake godine.

Svega 1100 stanovnika živi na otoku stoga ćete uživati u miru i relaksaciji. Za aktivan odmor, isprobajte opcije vožnje kanuom, bicikliranja, podvodnog ronjenja ili planinarenja koji su najbolji način za upoznavanje ljepota Mljeta.

Cijena ulaznice je oko 100 kuna i uključuje vožnju na otočić do samostana što ga čini idealnim za jednodnevne izlete. Postoje tri ulaza u park, a to su Polače, Pomena i Vrbovica. Dok ste na otoku, obavezno isprobajte lokalne delicije te vino, maslinovo ulje i kozji sir. Njihova se stoljetna receptura prenosi s koljena na koljena i prepoznatljiv je simbol gastronomske ponude Južne Dalmacije.

Nemojte samo stati na obilazak nacionalnog parka, za puni doživljaj obiđite cijeli otok. Mljet ljeti postaje centrom kulture, umjetnosti, filmskog festivala i niza glazbenih događanja. Ponuda smještajnih kapaciteta je bogata te odgovara bogatstvu ponude i sadržaja. Tu će svatko naći nešto za sebe neovisno o financijskim mogućnostima. Apartmani, sobe, kuće za odmor i studia, na Mljetu će svatko pronaći nešto za sebe!

Nacionalni park Krka


Nacionalni park Krka ime je dobio po rijeci koja protječe tim područjem i od velike je povijesne i sakralne važnosti na lokalnoj i nacionalnoj razini

U srcu Sjeverne Dalmacije, 10 kilometara od Šibenika, smjestila se predivna rijeka Krka i istoimeni nacionalni park. Krka je nacionalnim parkom proglašena 1985., što je čini drugim najmlađim nacionalnim parkom. Nacionalni park se proteže u duljini od 72 kilometra i sastoji se od 7 veličanstvenih sedrenih slapova. Oni su nastali probijanjem rijeke Krke kroz krška područja Dalmatinske zagore.

Prije slapova možete vidjeti srebrne ogrlice – fenomen koji kreira voda svojim mreškanjem čime dobiva srebrnu boju prije ulijevanja u slapove. Krka je prirodni fenomen za sebe jer u srcu krškog područja bez vode ona „ispušta500 000 litara vode te sa slapovima poput Manojlovca prkosi području kamenjara bez vode. Najpoznatiji slap je Skradinski buk sastavljen od 17 sedrenih stuba te je omiljeno mjesto fotografiranja svakog posjetitelja!

Ovo je područje uistinu raj za zaljubljenike u povijest. Tako prilikom posjeta Krki nemojte zaboraviti obići Oziđanu pećinu s ostacima iz neolitika. Nakon toga popnite se na vidikovac i na 200 metara nadmorske visine obiđite Šuplju crkvu i ostatke rimskog logora Burnum. S očuvanim lukovima i ostacima amfiteatra koji je mogao primiti i do 10 000 ljudi! Zbog toga se ovdje i danas održavaju rimske igre kao temelj drevne kulture i života ovih krajeva.

Nad Krkom se nalaze i dvije povijesne utvrde Trošenj i Nečven kao dokaz fortifikacijske povijesti i žestokih sukoba kroz povijest. Dolina Krke je zelena i plodna zbog čega je naseljavana od najranijeg doba. Zbog toga postoje mnoge vodenice poput one na Roškom Slapu koja se smatra najpoznatijim etnografskim lokalitetom Dalmatinske zagore.

Područje velike povijesne važnosti još od davnih vremena

Još od najranijih dana, prostor oko rijeke Krke od velike je sakralne važnosti za lokalne mještane. Tu prije svega spada Carigradska draga – manastir koji je od srednjeg vijeka do danas centar pravoslavlja ovih krajeva. A uz same slapove, najpoznatija atrakcija je jezero i otočić Visovac s istoimenom crkvicom i franjevačkim samostanom. Danas je to mjesto hodočašćenja, arheoloških nalazišta, knjižnice i botaničkog vrta sa skoro 200 biljnih vrsta.

Krka obiluje bogatom bioraznolikošću na kopnu i na moru. Čak 1022 vrste i podvrste bilja, tri šumske zajednice, jedini centar u Hrvatskoj za treniranje sokola, 10 endemskih vrsta riba, 225 vrsta ptica samo su dio bogatog eko-sustava. Perunika je zaštitni znak Krke i Hrvatske što čini ovo područje prirodnim habitatom najviše kategorije. Čovječja ribica, poskok, endemske vrste guštera su dio ugroženih vrsta s ovog područja, a u divljini obitavaju vidre, srne, divlje mačke i šišmiši.

Na Krki se nalazi i bogat podzemni svijet. Čak 65 špilja i jama je pronađeno u sklopu nacionalnog parka. Najbolje za istraživanje su Miljacka 2, Jazinka i Oziđana Pećina. U njih se možete spustiti i upoznati bogat svijet što buja ispod zemaljske površine. Nakon toga, vratite se na površinu i prošetajte kroz 8 km dugu edukativno-pješačku šetnicu i upoznajte sve ljepote Sjeverne Dalmacije!

Do Krke ćete lako stići i ne morate se brinuti za parking. Povezana je s većinom turističkih atrakcija i lokacija koje nude organizirana putovanja iz cijele Dalmacije. Cijene variraju od 30 do 200 kuna što uključuje vožnju brodom kroz nacionalni park. Postoje dva ulaza u park, ruta obilaska traje oko 2 sata, a u rijeci se možete i okupati.

Netaknuta priroda, bogat biljni i životinjski svijet, povijesno-kulturna baština, odlična gastronomska ponuda i niz znamenitosti samo su neki od razloga zbog čega bi posjet Nacionalnom parku Krka ove godine za vas trebao biti nezaobilazna stanica!

Nacionalni park Paklenica

Planina Velebit jedina je koja se može podičiti s čak dva nacionalna parka u njenom sastavu: Paklenica i Sjeverni Velebit

Na svega 95 kilometara kvadratnih površine u srcu planinskog područja smješten je drugi najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, Paklenica. Ovaj raj za alpiniste, planinare i avanturiste dom je najviši velebitski vrhova: Vaganskog vrha i Svetog brda te dvaju kanjona planine Velebit, Velike i Male Paklenice.

Čak 75% nacionalnog parka pokriveno je šumom te je dom mnogih autohtonih vrsta poput crnog bora i starih bukovih šuma. One stvaraju predivni prirodni kontrast sa sivilom stijena i krša. Na ovom se području može pronaći i niz endemskih autohtonih vrsta poput zvončića, likovca i bijele pjeskarice. Ovo suho krško područje umalo je ostalo bez šumske zajednice što je spriječeno proglašenjem nacionalnog parka 1949. godine.

Fauna je raznolika zbog razgranatog krškog područja kojeg dijele veliki masivi što je pogodovalo razvoju raznovrsnih staništa na Paklenici. Tako se ovdje može pronaći 258 vrsta ptica poput surog orla i sivog sokola, 30 vrsta reptila, 20 vrsta šišmiša i divlje zvijeri kao zaštitni znak nacionalnog parka. Vukovi, medvjedi, risevi, divlje mačke slobodno obitavaju na jednom od posljednjih prirodnih staništa na zemlji i pod maksimalnom su zaštitom.

Od 1100 pješačkih staza, njih čak 70 je na Velebitu! Ukupna duljina je 150 kilometara posebno označenih trekking kartom s čak 400 smjerova. S druge strane, u Paklenici postoji 115 speleoloških objekata poput Manite Peći, doline Bezimenjače te jame Vodarice. Najpoznatija točka za alpiniste je Anića kuk gdje se u svibnju održava alpinistički slet kada rekreativci diljem svijeta nastoje osvojiti našu divlju i zahtjevnu planinu!

Za avanturiste, ali i rekreativce!

Ako tražite aktivan odmor u sigurnijem okruženju onda se ne morate brinuti. Tri edukativne staze do planinarskog doma, rafting na Zrmanji, off-road avanture, istraživanje špilja i vodopada s vodičem, ekstremni biciklizam samo su dio ponude. Uz to, posjet lokalitetima poput kule Večke, crkve svetog Petra i kapelice svetog Ivana dat će vam uvid u povijest ovih krajeva. Podzemni grad Paklenica, pak, sa svojim sustavom tunela i bunkera iz WWII i Hladnog rata, spa centrom i gastronomskom ponudom ostavit će vas bez daha!

Zašto posjetiti Paklenicu? Ulaznica je jeftina (od 20 do 60 kuna), smještaj možete pronaći u gorskim i priobalnim područjima, prometno je dobro povezana i blizu je većini gradova i destinacija. Kako je riječ o planini, dobro se opremite, ponesite hranu, vodu, napunite mobitel, uzmite karte i obavijestite nekog gdje idete. Čuvajte okoliš i provjerite opcije kampiranja.

Iako za hrabre i odvažne, Paklenica je otvorena za sve zainteresirane i znatiželjne goste. Idealna je za bijeg od svakodnevnog stresa i relaksaciju u miru, prirodi i divljini. Na malom prostoru upoznat ćete velike temperaturne razlike, klimatološke uvjete i bioraznolikost prilagođenu svim uvjetima. Uz niz povijesnih artefakata poput pastirskih kuća te mirila, sakralne objekte iz 18. stoljeća koji pričaju priču o teškom, no opet zanimljivom i jedinstvenom životu podno planine „koja život znači”.

U blizini nacionalnog parka nalazi se nekoliko napuštenih naselja, stari mlin, etno kuća i edukacijski centar. Oni će vam otkriti više o kulturi, načinu života i tradiciji ovog kraja, kao i mentalitetu domaćih ljudi. Zato se odvažite na avanturu jer Paklenica vam sprema rajski odmor ako je prigrlite i upoznate! Ona krije tajne, ali ih rado otkriva svima koji pokažu interes!


Nacionalni park Risnjak

Nacionalni park Risnjak područje je s najviše šuma u Hrvatskoj i ime je dobio po divljoj mački - risu koja obitava u ovim područjima

Treći najstariji nacionalni park u Hrvatskoj s oko 20 000 posjetitelja godišnje je Risnjak. Riječ je o zaštićenoj šumi i hidrografskom spomeniku prirode s najviše šuma u Hrvatskoj smještenom u najzelenijem dijelu Hrvatske. Proglašen je nacionalnim parkom 1953. i sastoji se od dva masiva – Risnjaka i Snježnika. Oba su viša od 1500 metara te su udaljeni svega 3 km jedan od drugog. U podnožju ovih masiva teče rijeka Kupa čije je vrelo jedno od najmoćnijih i najrazvedenijih u Hrvatskoj.

Površina parka je 63 km2 od čega je 70% pod strogom zaštitom. Na Risnjaku postoji 14 šumskih i 30 biljnih zajednica, najviše jela i bukvi, što ovo područje čini središtem znanstvenih istraživanja. Prošetajte edukativno-poučnom stazom Leska koja će vas u 4 – kilometarskoj šetnji s 23 stajališta odvesti do najljepših dijelova parka. Od tu se pružaju najbolji pogledi prema Gorskom Kotaru, Alpama i Kvarneru. Za najhrabrije tu je Bijela Stijena, šumska zajednica pod maksimalnom zaštitom gdje je živi svijet evoluirao bez ljudskog utjecaja!

Uz planine, posebno je fascinantno i vrelo rijeke Kupe smješteno ispod samih stijena. Tamo se niz voda ponornica slijeva u jezero odakle kreće put rijeke Kupe iz grotla dubokog 154 metra. Rijeka Kupa jedina ima svoju rodnu kuću koju možete posjetiti ne bi li otkrili hidrografsku i biološku važnost rijeke za eko-sustav s kojim je neraskidivo vezana. U dolini rijeke se nalazi niz povijesnih naselja važnih zbog kulturološke, društvene i identitetske uloge u životu ovog kraja.

Prirodno bogatstvo u srcu gorskog i krškog područja

Iako krško područje, Risnjak je bogat biljnim i životinjskim svijetom zahvaljujući rijeci Kupi. 1148 vrsta i podvrsta bilja obitava ovdje uključujući zaštićene ljiljane, stolisnik, kotrljan i runolist. Fauna je jednako bogata. Preko 100 vrsta ptica, leptira, divokoza, do divljih zvijeri poput smeđeg medvjeda, vuka, divlje mačke i risa po kojem je Risnjak dobio ime. Jako su rijetki i svega ih je 40 ostalo u nacionalnom parku. Zato je njihov opstanak tu top prioritet djelatnika i posjetitelja!

Unatoč tome što je planina, Risnjak nije zahtjevna, već izrazito pristupačna destinacija koju mogu posjetiti svi. Mjesto dodira planina i mora, suprotstavljenih sila koji su zajedno stvorili nevjerojatnu prirodu i okoliš. Za obitelji i rekreativce, biciklirajte na nekoj od 40 km dugih biciklističkih ruta, obiđite jednu od 4 pješačke staze, isprobajte sportski ribolov, paragliding te promatranje ptica i divljači. I to sve za 45 kuna po ulaznici!

Risnjak je i raj za zaljubljenike u povijest. Prođite drevnim karavanskim putevima iz vremena Ilira i Rimljana poput Frankopanske i Rimske ceste, te posjetite Goransku kuću znanja gdje se skuplja cijelo znanje, iskustva, priče, legende i mitovi starih dana. Tu je još 140 kilometara duga špilja Lokvarska, vodopad Zeleni Vir te susjedna planina Guslica sa starim vojnim bazama.

Ono što je komparativna prednost Risnjaka je odlična prometna povezanost, blizina mora (15 km) i dobra lokacija. Istra, Kvarner, Zagreb i Dalmacija su na par sati vožnje što ga čini idealnim za sve koji žele upoznati nešto novo, van tradicionalnih turističkih lokacija. Jedno od posljednjih utočišta velikih zvijeri i netaknutih šuma bez gužvi i u miru pozivnica je za sebe!

Zato se odvažite i upoznajte „pluća Hrvatske” te otkrijte jedno od posljednjih utočišta velikih zvijeri, netaknutih šuma, jedinstvene primjere krške visinske vegetacije i reljef nastao doticajem velikih tektonskih ploča što je učinilo Risnjak toliko posebnim i jedinstvenim te rajem za zaljubljenike u prirodu!

Ovo nije kraj!

Ako smo vas uspjeli dovoljno zainteresirati te vam privukli pažnju, odmah naglašavamo kako ovo nije kraj. Mnogo smo vam informacija dali, a još vas jednako toliko čeka! Ostanite s nama te u drugom dijelu otkrijte ostale prirodne dragulje Republike Hrvatske. Jer kakvi bi mi to bili kada bi vam odmah sve otkrili? Budite tu, pratite nas na društvenim mrežama i naravno našu stranicu, Adriatic.hr za još više informacija i obavijesti! Na vama je odluka, a mi ćemo vam osigurati najbolji smještaj kako bi mogli uživati u odmoru iz snova u netaknutom prirodnom okruženju!


#adriatic #adriatichr #aktivni dopust #destinacija #hrvaška #istra #jadran #lika #nacionalni park #družinske aktivnosti #narava #potovanje #zanimivosti #zaščitena področja
Vrni na vrh