Namestitev

Otok kojeg možete obići pješice u manje od sata

Objavljeno: 19. jul. 2019

Mislite da je nemoguće doživjeti osjećaj potpunog mira u sredini ljetne sezone u Hrvatskoj? Otočić Visovac uvjerit će vas u suprotno. Energija koju pruža atmosfera na Visovcu je posebna. Razlog tome može biti netaknuta priroda kojom je okružen, ali isto tako i činjenica da je ovo poznato mjesto za molitvu i razmišljanje. Naime na otočiću se još od 1445. godine nalazi samostan kojim upravlja franjevački red. Efekt dodatno pojačavaju stabla čempresa koja okružuju i skrivaju otok, što pobuđuje osjećaj misterije svakom posjetitelju.

Povijest Visovca

Danas ovdje žive i rade franjevci koji su i podignuli crkvu, no smatra se da su otočić prvi naselili pustinjaci koji su pripadali redu sv. Augustina. Franjevci su došli na otok tek u 15. st. bježeći iz Bosne pred navalom turskih osvajača. Zahvaljujući predanom radu franjevci su uspjeli obnoviti samostan i s vremenom pretvoriti mali otočić u pravu oazu unutar strmih stijena kanjona rijeke Krke. Samostan Majke od Milosti te crkva Gospe Visovačke nekoliko puta su obnavljani što i ne čudi s obzirom na burne događaje i promjene koje su pogodile ovo područje kroz povijest.

Što sve možete vidjeti u manje od sat vremena?

Franjevački red je od pustog otočića uspio napraviti malu zelenu oazu

Budući da se radi o malom otočiću i samostanu nemojte misliti da će vaš posjet trajati kratko. Čak i prije nego što stupite na Visovac imat ćete priliku uživati u vožnji brodom i svjedočiti nevjerojatnim prizorima koje pruža NP Krka. Nakon što stupite na otok primijetit ćete lijepo uređene vrtove i zelene površine. Osim što su brižno čuvali povijesne ostatke, franjevci su uspjeli pretvoriti otočić u pravu zelenu oazu zahvaljujući kultivaciji raznih biljaka. Zanimljivo je da na otoku danas postoji čak 185 različitih vrsta biljaka od kojih su mnoge egzotične. Također, nemojte se iznenaditi ako tijekom razgledavanja lijepih vrtova naiđete na pauna, labudove ili kornjače. Ako ste zaljubljenik u profesionalnu ili amatersku fotografiju ostavite dovoljno prostora na svojim uređajima za slikanje jer zasigurno ćete potrošiti dosta vremena kako bi uhvatili svaki prizor.

Ako ste zaljubljenik u kulturu i povijesne artefakte ne smijete propustiti bogatu kolekciju koja se nalazi u samostanskom muzeju ali i samostanskoj knjižnici. Osim vrijednih inkunabula (knjige tiskane do 1500. godine na Gutenbergovu stroju), vrijedi spomenuti povijesno važne dokumente kao npr. ferman sultana Mehmeda IV. iz 1672. godine. Mala samostanska knjižnica sadrži mnoge raritete hrvatske književnosti. Svako povijesno nasljeđe ima nešto zanimljivo, no budite sigurni da su izvori izloženi na Visovcu sasvim drugačiji. Ne vjerujete? Probajte samo snimiti fotografiju najmanje knjižice na svijetu. Vjerovali ili ne, u bogatoj zbirci nalazi se i mala knjižica tiskana na Gutenbergovu stroju (u Mainzu), posebna po nevjerojatnim dimenzijama od čak 3x5 mm dužine i širine. Te dimenzije su joj donijele titulu najmanje knjige na svijetu (titulu je prije nekoliko godina preuzela knjiga „Teeny Ted from Turnip Town”, koju je moguće pročitati elektronskim mikroskopom). Mala knjižica sadrži molitvu „Oče naš” prevedenu na 7 jezika. Nažalost posjetitelji ne mogu uzeti knjižicu i vidjeti kako je sadržaj raspoređen.

Kako doći do Visovca

Nedjeljom je prijevoz do otoka Visovca besplatan

Kao što možete pretpostaviti, do Visovca se može doći jedino brodom. Brod za otočić polazi s dva mjesta – Stinice i Remetića. Imajte na umu da prijevoze organizira NP Krka a jedna vožnja uz Visovac uključuje i posjet drugim znamenitostima koje se nalaze unutar samog parka. Možete izabrati vožnju koja traje dva sata (uključuje posjet Visovcu te vodopadu Skradinski buk) kao i vožnju u trajanju od četiri sata (posjet Visovcu, Roškom slapu, Skradinskom buku). Ako želite posjetiti samo otok Visovac vožnja će potrajati 30 minuta. Nedjeljom je vožnja do Visovca besplatna ali samo u terminima u kojima se održavaju mise (9:30, 10:00 i 10:30 za polaske na misu u 11 sati te na povratnim polascima odmah po završetku bogoslužja). Cijene za svaku od navedenih vožnji možete pronaći na službenim stranicama Nacionalnog parka Krka.

Što još vidjeti u NP Krka

Skradinski buk je najveći slap u Nacionalnom parku Krka

Visovac je tek jedan od mnogih razloga zbog kojih vrijedi posjetiti NP Krka. Ako na raspolaganju imate više vremena za razgledavanje uzmite paket koji, osim Visovca uključuje i odlazak do slapova Skradinski buk te Roški slap. Skradinski buk jedan je od najljepših prirodnih fenomena u Hrvatskoj te je ujedno i najposjećenija atrakcija u nacionalnom parku Krka. Najviše je posjećen tijekom ljetnih mjeseci jer se uz najveći slap na Krki moguće i okupati. S druge strane Roši slap, koji se smatra „ulazom” u NP Krku posebno je mjesto koje posjetiteljima nudi nešto autentičniji doživljaj s obzirom na to da ovdje nema toliko gužvi. Ljubitelji kulture će doći na svoje posjetom jednim od pet preostalih utvrda koje ukazuju na prisutnost vojske rimskog Carstva na ovim prostorima ali i svjedoče o bitkama koje su se vodile. Do ovih utvrda vrijedi doći jer se nalaze na uzvišenim prostorima s kojih se pruža nevjerojatan pogled na cijeli Nacionalni park.

#kulturna dediščina #nacionalni park #zaščitena področja
Vrni na vrh