Namestitev

Nacionalni parkovi u Hrvatskoj - prirodno bogatstvo netaknutog okoliša (II.dio)

Objavljeno: 1. sep. 2021



Naš put u otkrivanju prirodnih bisera i zelenih dragulja se nastavlja. U ovom dijelu ćemo upoznati jedinstvene Kornate, predivne Brijune, netaknutu prirodu Sjevernog Velebita i zvijezdu među njima - Plitvička Jezera! Svaki je od spomenutih posebna prirodna cjelina s unikatnim i očuvanim eko-sustavom te ljepotama koje ostavljaju bez daha! Osim samih ljepota, upoznat ćemo vas sa svim dostupnim sadržajem, aktivnostima, događanjima, prometnoj povezanosti i ponudi smještajnih jedinica kako bi mogli brzo i lako doći do neke od ovih zamamnih destinacija!

Nacionalni park Kornati


Nacionalni park Kornati sadržan je od 89 otoka pod zaštitom te zbog specifičnog izgleda nosi epitet "pejzaža s Marsa"

Ako prilikom posjeta Hrvatskoj, želite vidjeti nešto potpuno drugačije od svega što ste do sada vidjeli onda trebate posjetiti Kornate. Obilazak ovog nacionalnog parka ostavlja bez daha!

Kornati su proglašeni nacionalnim parkom 1980. godine te je riječ o najrazvedenijoj otočnoj skupini Sredozemlja. Ima ukupno 89 otoka površine 216 km2 od čega svega četvrtina otpada na kopneni dio. Ovo je pravi kameni biser Mediterana u kojem suhozidi svjedoče teškom životu na otoku u uvjetima nepovoljnim za život. Naime, suhozidi su služili radi ograđivanja zemlje kako su Kornati u prošlosti bili privatan posjed. Danas je 300 km dug zid spomenik nematerijalne kulturne baštine!

Ukupno se 140 otoka nalazi na ovom području i podijeljeni su u dvije skupine: Kornatski i Piškerski otoci. Riječ je o kamenim otocima bez zelenila koji predstavljaju pravo bogatstvo krša: škrapa, ponikva, kamenica i mnogih drugih krških fenomena. Neki od njih su Malo Šilo te strmci Klobučar i Piškera.

Ono što ćete prvo vidjeti kad dođete su neobičan reljef, izgled otoka i more izrazite čistoće i prozirnosti. Zbog velikog broja sunčanih sati, more vrvi živim svijetom. Na otoku se pak nalazi 850 životinjskih vrsta uključujući koralje, mekušce, rakove, zmije, ždralove, glavate želve i dupine. Za posljednje dvoje, Kornati su njihovo jedino stanište na Jadranu što je otočju osiguralo status Europske mreže zaštićenih područja.

Unatoč nepovoljnim uvjetima, na otoku je zabilježeno čak 650 biljnih sorti. To uključuje mediteransku vegetaciju kultiviranu ljudskom rukom, 350 vrsta algi, spužvi, 3 podvodne vrste podzemnog bilja uključujući posidoniju koja je indikator čistoće eko-sustava. Zbog toga su Kornati dio Natura 2000 habitat mreže.

Prirodno bogatstvo u krškom siromašnom području



Glavna atrakcija nacionalnog parka je izgled otoka, popularno zvani "pejzaž s Marsa". Čitavo otočje izgleda kao s drugog planeta, jedinstveno i atipično u odnosu na sve druge otoke u jadranskom akvatoriju. Vizura otoka je definirana pastirskim načinom života i teškim uvjetima života na kršu. Zato se i danas na Kornatima može vidjeti više od 2000 ovaca na slobodnoj ispaši i čak18 000 zasađenih stabala maslina. Upravo su sir i ulje najprepoznatljiviji proizvodi s Kornatskog otočja u što se morate i sami uvjeriti!

Uz prirodu, otok je bogat povijesnim ostacima. Tu su utvrda Tureta i crkvica na otoku Piškeri. Nekoć svetište ribara danas je važno hodočasničko središte svakog srpnja. Tragovi života datiraju iz doba neolitika, dok se na otoku pronalaze ostaci ilirskih naselja, rimskih ribnjaka i solana. Uz to, kornatske kuće i stanovi te ribarice gajete pričaju priču života na kamenom otoku.

Ovo je područje idealno za nautičare i jedriličare jer pruža utočiste od nevera te je ribom bogato područje. No, nema opuštanja. Valja biti jako oprezan, poštovati upute, prilagoditi se vremenu i dobiti dozvolu za plovljenje. Cijena ulaznice je između 150 i 300 kuna, no uključuje cjelodnevni izlet. Na Kornatima možete na 9 lokacija uživati u podvodnom i rekreativnom ronjenju, kanuingu, bicikliranju, kayakingu, kampiranju, planinarenju i istraživanju živog svijeta.

Na Kornatima postoji 16 lokacija za noćenje i 20 kamping mjesta. Otok obiluje i restoranima te vrhunskom ponudom. Smještaj se može naći u okolici Murtera, Zadra i Šibenika. Do Kornata se lako može stići iz Zagreba, Rijeke i Splita, a blizu je park prirode Telašćica.

Ovaj je prirodni fenomen savršen za potpunu relaksaciju i isključenje od svakodnevnog života. Na otoku nema stalnog stanovništva, pitke vode ni javnog prijevoza ili direktnih trajektnih linija, već je sve u skladu s prirodom kao eko-turizam najvišeg standarda.


Nacionalni park Sjeverni Velebit




Sjeverni Velebit jedno je od posljednjih očuvanih planinskih šumskih zajednica te utočišta divljih zvijeri

Jedan planinski masiv, a čak 2 nacionalna parka – to je Velebit, zaštićen od UNESCO-a 1978. Nacionalni park Sjeverni Velebit svoj je status dobio 1999.godine i prostire se na 109 km2 površine. Čovjekov je utjecaj vidljiv po suhozidima, pastirskim kućama i ruševinama antičkih građevina.

Unatoč maloj površini parka, tu se nalazi čak 8 staništa i 10 zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta. 80% nacionalnog parka čine šume, dok su medvjed, vuk i ris zaštitno lice Sjevernog Velebita. Najpoznatiji dio parka su kukovi nastali izranjanjem iz mora. Tu spadaju Hajdučki i Rožanski kukovi s više od 400 jama pod strogom zaštitom! Ovo je područje raj podzemnog svijeta s 3 jame dublje od 1000 metara. Tu spadaju Lukina, Slovačka i Velebitska jama
u kojima obitavaju autohtone vrste poput velebitske pijavice.

Sjeverni Velebit mješavina je travnatih, šumskih i kamenitih dijelova te je idealan za planinarenje. Ima 5 vidikovaca iznad 1500 metara nadmorske visine od kojih je najpoznatiji Zavižan s vlastitom meteorološkom stanicom. Na njemu se nalazi i botanički vrt otvoren prije pola stoljeća gdje se organizira promatranje zvijezda u večernjim satima.

Za upoznavanje planine, prošetajte 16 km dugom Premužićevom stazom te napravite fotografiju na Alanu i Mirovu. Putem obiđite i Velebitsku cestu koja razdvaja more i kontinent, Liku i Dalmaciju. Ostaci života su zabilježeni još iz doba neolitika, a pastirske kuće i rimski putevi svjedoče stočarskoj, trgovačkoj i poljoprivrednoj tradiciji kraja. Na tim je temeljima izgrađen ovaj specifičan eko-sustav.

Iako zima traje čak 7 mjeseci, na Sjevernom Velebitu obitava više od 1500 vrsta biljaka i gljiva. Ovo je područje jedno od četiri centra endemizma s čak 40 lokalno strogih endema te autohtonih vrsta. Među njima je i velebitska degenija – zaštitni znak nacionalnog parka koji se našao na poleđini hrvatske lipe! Uz to, 420 vrsta gljiva tu raste, većina njih u dolini planine.



Stanište divljih zvijeri u mirnoj prirodi



Nacionalni park pravo je stanište zvijeri i predatora - prirodnih gospodara kopna i zraka. Medvjedi, risevi, orlovi, vukovi, paukovi,pa sve do 30 vrsta kornjaša, leptira, 100 vrsta ptica i 40 vrsta sisavaca. Ovdje ćete vidjeti prirodu u punom smislu te riječi.

Sjeverni Velebit idealan je za planinarenje, trekking, šetanje, hiking, bicikliranje, ali i edukacije. Posjet interpretativnom centru na Alanuzabava je za sve,a cjelodnevni i poludnevni obilasci prilagođeni su svakom gostu. Multimedijalne prezentacije, noćenje u planinarskim kućicama, 30 hiking staza, Cerovačke pećine, Gornja i Donja špilja samo su dio bogatog programa. Idealan je za jednodnevne izlete, ali i višednevne posjete. Naravno, nemojte zaboraviti isprobati domaće fritule i rakiju kako bi zagrijani mogli u napad na najveće visine!

Ako se pitate kada posjetiti nacionalni park, onda je to bilo kada. Svako godišnje doba sa sobom nosi specifičnost flore i faune te predivnu prirodnu razglednicu. Sve što je potrebno je dobro se obući, ponijeti planinarsku opremu, jaknu, čizme, dosta vode i obavijestiti nekoga gdje idete.

Poput Paklenice, Sjeverni Velebit lako je dohvatljiv zbog specifičnog geografskog položaja i blizu je Rijeke, Zagreba i Splita. Godišnje park posjeti 15 000 gostiju, a cijena varira između 25 i 45 kuna i vrijedi čak 3 dana. Preporučujemo posjet u lipnju kada se održava Velebit Ultra-trail, prolazak kroz Kuću Velebita i upoznavanje Zavratnice, Štirovače i Baških Oštarija. Tu ćete vidjeti na djelu svu bioraznolikost koja ovdje obitava na tako malom području.

Provjerite i bogatu ponudu smještaja koja varira između mira i izolacije u unutrašnjosti do mediteranskog štiha uz obalu. Uvijek možete iznajmiti i autentičnu planinsku kuću ako dolazite u grupi. Vi birate!


Nacionalni park Brijuni



Brijuni se uz prirodnu ljepotu i bogatstvo flore i faune mogu podičiti i s važnom političkom i društvenom ulogom koju su imali kroz prošlost

U srcu zelene Istre smjestio se prirodni biser i definicija odmora na najvišoj razini, a to su Brijuni. Ova skupina od 14 otoka smještena je na 36,3 km2 površine, od čega 78% otpada na morski dio. Nacionalnim je parkom postao 1983. Ovaj je zeleni raj već više od stoljeća omiljeno mjesto okupljanja državnika, umjetnika, glumaca i drugih velikodostojnika. Brijuni se zato smatraju spojem luksuza i prirodne ljepote u potpunom skladu sa svojim okolišem.

Nacionalni park naseljen je od pretpovijesnog doba, dok prvi tragovi civilizacije sežu iz rimskog doba. Tada se rade ladanjske kuće, pa čak i carska rezidencija. Tu se uzgaja maslina, vinova loza te se eksploatira kamen i sol. Nakon velikih ratova, Brijuni postaju pravi turistički biser s vrhunskom ponudom. Već su tada Brijuni imali bazene, sportske terene, parkove, šetališta i to s vrhunskom gastronomskom ponudom. Većina povijesnih dokumenata sačuvana je u lokalnom muzeju, kao i ostaci iz pretpovijesnog doba.

Ono što čini Brijune prepoznatljivim i daje mu identitetsku važnost je bogatstvo flore i faune. Prije svega tu se misli na mediteransku vegetaciju s preko 600 autohtonih vrsta i poznati Brijunski safari park. Ovaj najpoznatiji „zoološki u malom” s više stotina muflona, jelena, paunova, slonova, nojeva, ljama te autohtonih vrsta istarskog goveda, koze, ovce i magarca nadaleko je poznat u cijelom svijetu!

Park velike prirodne, povijesne i političke važnosti



Otocima prevladaju pejzažni parkovi uređeni prije više od 100 godina. Tu se nalazi i maslina stara 1600 godina te predivne šetnice uz sportske terene za odbojku, tenis ili nogomet. Za brzo razgledavanje, imate staze za električne romobile i bicikle. Zanimljivo je kako svega 20%parka sačinjava kopneni dio, no na njemu se nalazi pregršt aktivnosti. Unatoč tome, zbog dobre organizacije i rasporeda, Brijunima dominira mirna i spokojna atmosfera.

S obzirom na to kako većinu parka prekriva more, očekivano je kako ovdje možete upoznati bogatu morsku faunu. Najpoznatiji stanovnici su morske kornjače i dobri dupini, te raznovrsne ribe jer su Brijuni veliko mrijestilište riba i morskih životinja. Tako ćete ovdje pronaći zaštićene periske i prstace, smeđe alge, plaštenjake, autohtone rožnate koralje i još mnogo toga.

U sklopu parka se nalazi i mediteranski vrt na nevjerojatnih 17 000 m2 površine sa 170 različitih vrsta autohtonih biljaka. Ova atrakcija najbolje reprezentira svu prirodnu raskoš i kulturološko-povijesnu važnost Brijuna. Osim botaničkog, Brijuni imaju i svoj Zoološki vrt otvoren 1910. Iako primarno zamišljen kao prijelazna stanica prema Europi, danas je stvoren jedinstven eko-sustav sa Safari i Etno Parkom. Tu možete upoznati bogat životinjski svijet, a na radost mnogih – nema zmija!

Ljubitelji ptica svoju će zanimaciju pronaći u Salinama, ornitološkom području s tri zamočvarena područja. Na ulazu u muzej otkrijte koji su dinosauri šetali ovim krajevima, kroz arheološki park upoznajte povijest Brijuna, te živi podvodni svijet uključujući zajednicu posidonije.

Spoj bogate povijesti i prirodnih ljepota




Ovim su nacionalnim parkom koračali predsjednici, premijeri, kraljice, princeze, glumci, glumice, pjevačice i mnogi drugi velikodostojnici. No, povijest seže u pradavna vremena čemu svjedoče stopala dinosaura na ulazu u park. Najstariji lokalitet je crkva svete Marije iz 6. st. u Kastrumu izgrađena za vrijeme Bizanta. Obavezno posjetite ladanjsku vilu u Verigama, Bijelu vilu i Brijunku, Gradinu te kuću doktora Lenza. Sama šetnja kroz grad će vas vratiti u vrijeme Mletačke Republike i Austro-Ugarske.

U sklopu nacionalnog parka postoje tri stalne postave izložbi koji na zabavan i interaktivan način pričaju priču o povijesti mjesta. Na Brijunima ćete naići na skulpture različite tematike koje vas uvode u svijet prirodne ljepote i bogate kulturno-umjetničke ostavštine parka. Za više informacija, skinite aplikaciju Brijuni pocket guide gdje ćete na jednom mjestu doznati sve što vas zanima.

Brijuni nude i mogućnost aktivnog odmora. Bicikliranje na 13 kilometarskoj ruti, golf teren s 18 stanica, podvodno ronjenje, tenis, kayaking, električni automobili samo su dio ponude. Naravno, posjetite neke od predivnih plaža poput Saluge, Svetog Jerolima, Rankuna i Verige te uživajte u bogatoj gastronomskoj ponudi koja kombinira elemente tradicionalne i moderne kuhinju što točno ocrtava karakter ovog nacionalnog parka.

Što se pak tiče organiziranih vođenja, možete ih u potpunosti prilagoditi sebi i svojim željama. Od dnevnih i poludnevnih tura, arheoloških obilazaka, kulturno-povijesnih, pa sve do obiteljskih, na Brijunima će svatko pronaći nešto za sebe. E i da, dozvoljeni su kućni ljubimci!

Brijuni su vrlo dostupni zbog blizine Pule i Rijeke te se može lako doći avionom, automobilom te vlakom do Fažane. Cijene variraju između 125 i 210 kuna te uključuju vođene ture i ture brodicom. Bio rimski, austro-ugarski, mletački, talijanski ili hrvatski – u svim erama Brijuni su imali važnu ulogu, bilo da je to vojna, politička, sakralna, društvena ili turistička. Stoga, upoznajte ih već ove godine!


Nacionalni park Plitvička jezera



Plitvička jezera su najveći, najstariji i najpoznatiji nacionalni park u Hrvatskoj

Kaže se kako najbolje dolazi za kraj, zar ne? Iako je svaki nacionalni park prava prirodna ljepotica, Plitvička jezeraprava su zvijezda među njima. Dapače, riječ je o najpoznatijem turističkom brendu čije slike redovito obilaze svijet.

Ljepota te važnost očuvanja prirode odavno je prepoznata. Zbog toga su Jezera već 1949. proglašena nacionalnim parkom, a 1979. su uvrštena na UNESCO-v popis svjetske nematerijalne baštine. Uz to što je najpoznatiji, Plitvice su najveći nacionalni park koji se prostire na čak 300 km2 površine. Cilj je bio očuvanje autentičnosti i daljnji biološki razvoj parka.

Plitvička jezerasastoje se od 16 velikih i niz manjih jezera povezanih u slapove s visinskim razlikama do 100 metara. Smještena su u srcu Like i dijele se na Gornja i Donja Jezera. Gornjih je 12, a Donjih Jezera četiri što se razlikuju u površini, veličini i geološkoj prošlosti. Jezera su nastala prirodnim biokemijskim procesima i međudjelovanjem živog svijeta na ovim područjima. Naime, ovaj specifičan eko-sustav i danas mijenja oblik i izgled jer je riječ o neprestanom procesu.

Procjenjuje se kako su jezera stara 15 000 godina te sadržavaju čak 11 šumskih zajednica. To uključuje šume bukve i jele sa stablima višim i od 50 metara!

O prirodnom bogatstvu i bioraznolikosti dovoljno govori činjenica kako se trećina ukupne flore u Hrvatskoj nalazi ovdje! 1460 biljnih sorti, 40 stanišnih tipova od čega 19 posebno ugroženih i 7 s popisa Direktive o zaštiti posebnih staništa. Tu spadaju endemske vrste orhideje, zlatne jezičnice i hrvatskog karanfila kao potpuno autentičnih vrsta.

Park obiluje i životinjskim svijetom te ne zaostaje za bogatom florom. Zaštićene vrste rakova, kukaca i leptira, 12 vrsta vodozemaca i gmazova, 163 vrste ptica, 58 vrsta sisavaca te čak 21 vrsta šišmiša obitavaju ovdje. Gorskim područjem prevladavaju zvijeri poput smeđeg medvjeda, vukova, riseva te pitomih vidri i sova. Stoga prilikom obilaska možete doživjeti cjelokupno bogatstvo na jednom mjestu!



Bogatstvo ponude u još bogatijem prirodnom ambijentu

S obzirom na gorsko i krško zaleđe, na Plitvicama postoji niz jama, špilja i škrapa koje se mogu obići. Samo ovdje se može naći 114 speleoloških objekata velike paleontološke važnosti. Razlog tome su sedrene barijere koje kreiraju jezera te su od nemjerljive biološke važnosti. Tako se u zajednici kamenih šuma smjestilo jedino podzemno stanište u Hrvatskoj koje je i dalje nedovoljno istraženo. Bioraznolikost, ekologija, prirodna ljepota te specifični biokemijski procesi vitalni za opstanak cjelokupnog eko-sustava univerzalna su vrijednost Plitvičkih jezera.

Ako se mislite što prvo posjetiti i kako maksimalno iskoristiti vrijeme, odmah ćemo vam reći kako se ne morate brinuti. Na oba ulaza u park se nude 4 programa obilaska u trajanju između 2 i 8 sati. Sve ovisi o tome koliko imate vremena na raspolaganju i što biste radili. U ponudi su i 2 planinarske ture, dvije poučno-rekreativne staze Čorkova Uvala i Plitvica te 5 biciklističkih i pješačkih staza. Također, postoje opcije brdskog biciklizma, planinarenja, skijanja, veslanja na jezeru Kozjak, kampiranje i kupanje u Korani te skijanje zimi. Zato aktivnosti i zabave zasigurno neće nedostajati!

Iako je riječ o potpuno prirodnom području s minimalnim utjecajem čovjeka, na rubnim dijelovima mogu se vidjeti ostaci davnih vremena. Tu je prije svega riječ o tradicijskim selima uz rijeku Koranu, ostacima mlinica i pilana, utvrdama, ilirskim i rimskim ostacima što ukazuju na gospodarsku i vojnu prošlost mjesta. Postoji još niz nedovoljno istraženih lokaliteta i toponima što će zasigurno dobiti na važnosti u budućnosti. Prilikom posjeta, isprobajte gastronomsku ponudu koja uključuje gljive, meso ispod peke i lokalne slastice kuglof, zeljanicu i slanu masnicu.


Priroda, povijest, odlična gastronomska ponuda i pregršt sadržaja i zabave - sve su to Plitvička jezera!

Kada posjetiti Plitvička jezera i kako doći?



Ako se mislite kada doći onda vam odmah možemo reći – bilo kada! Ljeti se može obuhvatiti veličina samih jezera, dok zimi zaleđena jezera kreiraju bijelu ledenu bajku. Cijena ulaznice je između 50 i 200 kuna ovisno kada dolazite što vrijedi i za radno vrijeme parka. No, „naoružajte" se strpljenjem i pripremite na gužve. Čak 1 000 000 posjetitelja godišnje obiđe Plitvice zbog čega se razmišlja i o ograničavanju broja posjetitelja.

S obzirom na dobru geografsku lokaciju i popularnost destinacije, Plitvice su odlično prometno povezane s organiziranim turama iz svih mjesta. Na pola puta su između Zagreba i Splita, dok se privatni aranžmani različitih oblika mogu naći doslovno bilo gdje. Uz to, zbog raznolikosti ponude i prirodnog bogatstva, koliko god puta posjetili Plitvička jezerapronaći ćete ili otkriti nešto novo! Zbog toga, samo jedan dolazak nije dovoljan za obuhvatiti sve što Plitvice imaju za ponuditi.

Kako bi ih posjetili nije potrebna nikakva posebna fizička sprema s obzirom na to kako je sve prilagođeno gostima. Problem su spomenute gužve, no posjet se itekako isplati. Zamočvareni lokaliteti, hidrološka snaga koja je inspirirala i Teslu, bogatstvo boja i paleta svih varijanti zelene i plave boje koje se mijenjaju ovisno o dobu dana, mjesecu i biokemijskom sastavu samo su neki od razloga zašto bi ove godine i sami morali postati dio najljepše turističke priče u Lici!




Nacionalni parkovi su ponos Hrvatske i njen najveći turistički brend

Od nevjerojatne flore i faune, biološke jedinstvenosti, bogate ponude aktivnosti i događanja, nacionalni parkovi su dragulj u kruni turističke ponude. Oni predstavljaju sve najbolje što Hrvatska ima za ponuditi i najveći su nacionalni ponos.

Činjenica kako je svaki deseti dio površine u Hrvatskoj zakonom zaštićeno područje pokazatelj je prirodnog bogatstva kojim zemlja obiluje. Šume, vode, životinjski i biljni svijet, more, prirodne znamenitosti i lokaliteti razlog su zašto se Hrvatska može smatrati bogatom zemljom. Zato je važno da se to područje očuva i zaštiti!

Zbog toga bi bilo dobro aludirati na svijest među svima vama koji ovo čitate da prilikom obilaska nastojite očuvati okoliš u istom stanju u kojem ste ga zatekli. Sve što je potrebno jest ne bacati otpad bilo gdje, ponašati se u skladu s prirodom ne bi li i dogodine mogli uživati u predivnim prizorima od kojih zastaje dah! No, to su stvari koje ne treba naglašavati s obzirom na to kako većina posjetitelja jesu ekološki osviješteni zaljubljenici u prirodu. S druge strane, pravila ponašanja su ionako ista ili slična u više-manje svakoj turističkoj destinaciji te poznata većini.

Svaki od nacionalnih parkova je posebna i unikatna priča s bogatom vegetacijom i živim svijetom koji tu obitava. To je rezultatspecifičnog geografskog položaja, klimatskih uvjeta i biokemijskih procesa koji su se odvijali tisućama godina. Stoga, prilikom posjeta nećete imati osjećaj monotonije ili repetitivnosti jer za svakijenacionalni parkpotrebno nekoliko dana za upoznavanje.

Osim toga, riječ je o top turističkim destinacijama uređenima po najvećim standardima tako da prilikom posjeta imate sve pri ruci. Ponuda je takva da nećete imati mnogo „praznog hoda” i ništa vam neće nedostajati. Od obiteljskih aktivnosti, ekstremnih sportova i avanturizma, ovdje ćete pronaći sve za vaše nepce! A za kraj okrijepit ćete se najfinijim delicijama i putovanje prilagoditi svojim interesima, budžetu i vremenu.




Zaštićena područja čine 10% površine Hrvatske. Upoznajte ih!
#adriatic #adriatichr #dejstva #nacionalni park #dopust #narava #potovanje #zanimivosti #zaščitena področja
Vrni na vrh