Smještaj

6 povijesnih cesta u Hrvatskoj za koje niste znali

Objavljeno: 4. 4. 2019.

Tijekom ljetne sezone mnogi žele što brže doći do željene destinacije kako bi više vremena ostalo na raspolaganju za planirane aktivnosti. Zbog toga su autoceste u Hrvatskoj najčešći izbor putnika koji koriste osobni automobil kao prijevozno sredstvo. Putovanje autocestom može uštedjeti na vremenu, no s druge strane može biti i dosta monotono jer osim odmarališta nema nekog sadržaja koji bi zaokupirao pažnju. Ako ste jedan od onih kojima je vožnja automobilom užitak možda bi ste trebali razmisliti o tome da na sljedećem putovanju „skrenete” i odaberete drugu cestu koja će vas u konačnici odvesti do željene destinacije. „Stare ceste” kako se još popularno nazivaju, nude drugačije mogućnosti i nove prilike. Stare ceste koje se protežu kroz Hrvatsku vode do brojnih skrivenih mjesta u kojima možete uživati u nezaboravnom panoramskom pogledu, a mogu vas dovesti i do zanimljivih gradova ili znamenitosti koje nisu navedene čak i na internetskim vodičima. Zahvaljujući fleksibilnosti koju pruža vožnja automobilom moći ćete slobodno stati i istražiti svaki kutak koji vam se učini zanimljivim. Povijesne ceste u Hrvatskoj povest će vas na sasvim drugačije putovanje koje će vam pružiti novo iskustvom, u što ćete se uvjeriti već nakon prvih kilometara.


Jadranska magistrala

Cesta koju vozači smatraju jednom od najljepših na svijetu

Zasigurno jedna od najpoznatijih cesta u Hrvatskoj koja je oduševila i legendarni trojac iz poznatog showa specijaliziranog za automobile - The Grand Tour. Ako vaš plan putovanja uključuje više stanica za odmor ovo je prava cesta za vas. Najbolji dio od svega je da će vas tijekom cijelog putovanja pratiti lijepi pogled na Jadransko more. Ova obalna cesta proteže se od Trsta sve do Ulcinja, a njen najveći dio od oko 818 km, koncentriran je upravo u Hrvatskoj. Zanimljivo je to što veći dio te ceste prate trase koje su izgrađene još u vrijeme Rimskog Carstva. Prvotni cilj magistrale bio je povezivanje južnog i sjevernog dijela Hrvatske, a izgradnjom autoceste sve više je dobila na turističkom značaju. Jadranska magistrala može vas dovesti do mnogih nacionalnih parkova i parkova prirode, može vam omogućiti laganu vožnju nekom od najljepših svjetskih rivijera. S Jadranskom magistralom mogućnosti za upoznavanje hrvatske su neograničene.

Karolinska cesta

Uz Karolinsku cestu moguće je vidjeti i povijesne građevine

Via Carolina Augusta poznatija kao Karolinska cesta izgrađena je u 18. stoljeću, a posebna je zbog činjenice da je to prva „prava” cesta koja je spojila panonski s jadranskim dijelom Hrvatske. Ime je dobila po Habsburškom caru Karlu III. Prvotna namjena joj je bila povezivanje Karlovca s tadašnjom ratnom lukom u Bakru, a danas je to cesta koja je više namijenjena avanturistima. Budući da prolazi kroz planinska područja dosta je strma s velikim krivinama. Zbog toga nije više toliko prometna, ali upravo to će vam biti odlična prilika da doživite prekrasnu vizuru Gorskog kotara i planinskih masiva Velebita.

Lujzijanska cesta

Izgradnja Lujzijanske ceste postavila je nove trendove u modernoj cestogradnji

Karolinska cesta se tijekom vremena pokazala dosta strmom i složenom za prijevoz robnih dobara zbog čega je kao alternativa 1811. godine izgrađena Lujzijanska cesta. Jedna od tehnoloških čuda tog vremena povezuje Karlovac s Rijekom, a ime je dobila po Mariji Lujzi, kćeri Austro-Ugarskog cara Franje II. Dolaskom autoceste koja povezuje Zagreb s Rijekom ova dionica je postepeno padala u zaborav, a ponovno je dobila na važnosti zahvaljujući turizmu. Ono što će vas oduševiti ako se odlučite poći ovom cestom su brojna mala naselja koja su nastala u vrijeme izgradnje ove ceste. Ako putujete s obitelji nikako ne smijete propustiti posjetiti jedan od mnogih vidikovaca ili odmarališta koji su idealna za piknik.

Majstorska cesta

Zbog izgradnje u nepristupačnom planinskom terenu ova cesta se i danas smatra svojevrsnim arhitektonskim remek-djelom

Najkraći put do Dalmacije. Tako bi se najbolje mogla opisati ova cesta. Naime izgrađena je kao „prečac” kojim bi se Zadar bolje povezao sa sjevernim dijelom Hrvatske. Zbog nepristupačnog planinskog terena izgradnja je predstavljala veliki izazov. Zahvaljujući upornosti inženjera Josipa Kajetana Knežića cesta je puštena u promet 1832. godine. Ovo remek djelo graditeljstva pružit će vam jednako spektakularno iskustvo jer ćete s ove ceste moći uživati u predivnim panoramskim pogledima koje vrijedi zabilježiti fotoaparatom.

Jozefinska cesta

Cesta je dobila naziv po Habsburškom caru Josipu II. koji je i inicirao njenu gradnju

Još jedna cesta koja počinje u gradu na četiri rijeke – Karlovcu, a povezuje ga sa Senjom u Primorsko – goranskoj županiji. Prema legendi cesta je izgrađena jer se tadašnji car Josip II. iz prve ruke uvjerio u lošu povezanost Senja s kontinentalnim dijelom Hrvatske i to tako što je tijekom putovanja na području Kapele pao s konja. Ne morate se bojati da će se vama dogoditi nešto slično, dapače, iako je cesta stara, vožnja će biti ugodna, a njome ćete od Karlovca doći do zelenih predjela Like, zbog čega ćete i saznati zašto je dobila nadimak „zeleno srce” Hrvatske. Na kraju ove dionice, točnije u Senju moći ćete nakratko stati kako bi posjetili neke od najvažnijih povijesnih znamenitosti ili kako bi se okupali u čistom moru.

Rudolfina

Cesta koju popularno zovu i zaboravljena. Kao i ostale ceste u ovom području cilj joj je bio povezati primorski dio s kontinentalnim dijelovima. Ako ste istinski ljubitelj prirode, trebali bi ste poći ovom „zaboravljenom cestom”. Ona vodi kroz rijetko naseljeno područje koje krase brojne šume i mnoge druge prirodne ljepote. Savršena prilika za laganu vožnju uz pokoje stajanje kako bi se uhvatio čisti zrak ali i kako bi se pobliže vidjelo jedno od mnogih čuda cestovne gradnje. Pripazite u vožnji jer često možete naići na konje ili na neku divlju životinju.

#činjenice #kulturna baština #putovanje #savjeti #zanimljivosti
Povratak na vrh