Smještaj

Jama Baredine – speleološko osvježenje za vruće ljetne dane

Objavljeno: 18. 5. 2012.

Više ne morate biti skloni "veranju" uza stijene niti dobro opremljeni za speleološke avanture da biste uživali u spiljama i jamama, guštali u podzemnom osvježenju za vrijeme pravih ljetnih vrućina. Središnja Istra vam je pripremila speleološku poslasticu ovjenčanu statusom geomorfolokog spomenika prirode - jamu Baredine - kojoj ćete moći pristupiti bez imalo muke. Jama Baredine, prvi je speleološki lokalitet Istre uređen za turističku namjenu, a svoje posjetitelje oduševljava od 1995. godine.

Na 132 metra dubine jama Baredine razotkrit će vam svoje ljepote u punom sjaju - podzemna jezera s posebnim stanovnikom, čovječjom ribicom, endemskim životinjskim primjerkom podzemnoga krša koji voli vode bogate kisikom i niske temperature. Jama Baredine oblikovala je i mnogobrojne skulpture koje svojom strukturom i oblicima začuđuju posjetitelje, a u neobičnom interijeru organiziraju se izložbe fotografija sa speleološkim motivima.

Nemojte propustiti posjetiti jamu Baredine za vrijeme godišnjeg odmora – otvorena je od početka travnja do kraja listopada, a u podzemni svijet stalaktita i stalagmita svakih 30 minuta povesti će vas vodič i ispripovjediti priču o njezinom podrijetlu, posebnostima i ljepotama.

Odvažniji mogu testirati svoje sposobnosti na poligonu za speleološko penjanje, u kojemu se mogu okušati i najmlađi te naučiti tehniku spuštanja i penjanja po užetu (speleo climbing), dok manje spretni mogu u prirodnom okružju jame Baredine, među maslinama i vinogradima, uživati u pogledu na more i čaši istarskog vina.

#zanimljivosti #aktivni odmor #istra #priroda
Povratak na vrh