Smještaj

Proljetni vodič kroz Hrvatsku

Objavljeno: 10. 4. 2013.

Odlučite li posjetiti Hrvatsku u proljetnom razdoblju, nećete pogriješiti. Nabrojit ćemo samo neke prednosti: toplo i sunčano vrijeme, priroda u cvatu, idealni uvjeti za planinare, penjače i šetače te za poneke hrabrije kupače. Uz sve to, nema ni ljetnih turističkih gužvi pa možete uživati u mirnim primorskim mjestašcima na obali Jadrana.

Pripremili smo vam nekoliko prijedloga što vidjeti, raditi i kušati u Hrvatskoj na proljeće:

U lov na šparoge!
Idealno je razdoblje za berbu šparoga i pripremu različitih jela kojima će one dati poseban okus. Ova samonikla biljka vrlo je popularna zbog svog ukusa, povoljnih učinaka koji ima na zdravlje, ali i afrodizijačkih svojstava. Krenite u šetnju prirodom i naberite stručak šparoga koje će biti izvrstan prilog vašoj večeri.

Planinarite!
Biokovo je zaštićeni park prirode i lijepa planina koja se izdiže na 1762 m visine iznad popularne Makarske rivijere. Ako i niste ljubitelj sportskih avantura te fizički zahtjevnih uspona, do samog vrha Biokova možete stići i automobilom. Kad ste već tamo, nemojte zaobići ni botanički vrt Kotišinu u podnožju Biokova s pregršt samoniklih biljaka.

Probajte otočku janjetinu!
Proljeće je pravo vrijeme da kušate janjetinu, sa ili bez mladog luka. Janjetina je u jadranskom dijelu Hrvatske poznata delicija, ali kad bismo trebali odabrati najbolje među najboljima, izdvojili bismo janjetinu s otokā Brača, Paga i Cresa. Svaki od njih ima specifično raslinje kojim se životinje hrane na ispaši pa i svako meso ima svoju prepoznatljivu aromu i okus.

Izlet na slapove Krke!
Najdojmljiviji i najpoznatiji slap koji stvara rijeka Krka je Skradinski buk, a nalazi se u blizini Šibenika. Do njega se može stići kopnenim putem, ali svakako je atraktivnija vožnja brodom koja kreće iz pitoresknog Skradina. U Skradinskom buku, koji je dio Nacionalnog parka Krka, oduševit će vas šetnja drvenim stazicama ispod kojih protječe rijeka i stvara pregršt malih vodopada.

#aktivni odmor #nacionalni park #park prirode #priroda #savjeti #zabavne aktivnosti
Povratak na vrh