Smještaj

Za Uskrs na Hvar: upoznajte procesiju "Za križen"

Objavljeno: 16. 4. 2011.

Otok Hvar već 500 godina blagdan Uskrsa dočekuje uz jedan od najljepših tradicijskih običaja – procesiju "Za križen". Svoju duboku religioznost otočani su u 16. st. pretočili u ovaj ritual koji je Hvar doveo na UNESCO-ovu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.
U noći s Velikog četvrtka na Veliki petak iz šest mjesta istodobno kreće procesija koja simbolizira Isusov križni put. Predvode je križonoše za kojima slijede pratnja u bijelim tunikama, tradicijskim odorama nekadašnjih vjerskih društava, te vjernici. Hvar u noćnoj procesiji, koja traje osam sati, odzvanja tradicijskim napjevima i molitvama koji utihnjuju svitanjem zore.
Stoljetna tradicija nije bila prekinuta ni za vrijeme Drugog svjetskog rata kada su se Hvarani nalazili u prognaničkim logorima u Egiptu, gdje su također održavali, doduše malo preinačenu, procesiju "Za križen".
Hvar i njegovu tradiciju mnogi dolaze vidjeti i sudjelovati u jedinstvenom spoju hodočasničke molitve, noćnog pješačenja najdužim jadranskim otokom, uz zvučnu pratnju vjerskih napjeva i svjetlost svijeća.

#blagdan #zanimljivosti #događaji #hvar #jadran #kultura #običaji #otok
Povratak na vrh