Smještaj

Osam podvodnih muzeja Hrvatske, 2. dio

Objavljeno: 4. 4. 2012.

S osvrtom na prethodni članak u kojem smo vam predstavili podvodne muzeje može se zaključiti da su prava poslastica! Više od 30000 ronioca uživa u hrvatskom podmorju, a više od 400 arheoloških nalazišta nagovještava da je taj broj vjerojatno i veći. Do podmorskih kulturnih dobara dovest će vas predstavnici ovlaštenih ronilačkih klubova, a na ulazu u muzeje informativne ploče upoznat će vas s osnovnim podacima o vrijednim nalazištima.

Danas vam "na suhom" predstavljamo ostala antička nalazišta hrvatskoga podmorja.

5. Saplun, otok Lastovo - Pronađeni ostaci antičkoga trgovačkoga broda upoznat će vas s amforama prijelaznoga tipa, a osim nalazišta iz antike, podmorje Lastova čuva i ostatke novovjekovnog brodoloma.

6. Rt Sorinj, otok Rab – Tek prije desetak godina pokraj rta Sorinj na sjeveru otoka "utemeljen" je muzej s brodom iz prve polovine 2 st. pr. Kr. koji će vam posvjedočiti o učestalosti prometa istočnom obalom Jadrana.

7. Pličina Buje pokraj Umaga - Godine 2006. kod pličine Buje postavljen je zaštitni kavez preko potonulog broda s teretom amfora iz 2. st. pr. Kr. koji ronioce i arheologe mami na još jednu podmorsku pustolovinu.

8. Klačine, otok Mljet – U mljetskom podmorskom muzeju mogu se pronaći samo vrijedni ostaci jer je oluja brod i sav teret razbila o hridi i izbacila na obalu. Nažalost, niti jedna amfora nije pronađena cijela, ali uz ostala brojna nalazišta mljetskoga podmorja Jadran vam obećaje nezaboravnu pustolovinu.

Uz antičke podvodne muzeje, novovjekovne brodolome, potopljene luke, neistražene spilje i neotkrivena hidroarheleoška nalazišta, izazova za vaš aktivan i atraktivan odmor ima napretek.


#adriatic #kultura #kulturna baština #mljet #umag #zanimljivosti
Povratak na vrh