Smještaj

Vodič - Mediteranska kuhinja

Mediteranske namirnice i način pripreme hrane diljem svijeta cijene se kao jedni od najzdravijih i najukusnijih. Talijanske, španjolske i grčke gastronomske delicije već su dugo poznate diljem svijeta, a mi ćemo ti sada predstaviti još jednu mediteransku perjanicu – Hrvatsku. Točnije rečeno, primorske dijelove Hrvatske, koji uzgajaju namirnice tipične za Sredozemlje te ih pripremaju na način karakterističan za to podneblje. Donosimo vam top 5 jela za upoznavanje s mediteranskim dijelom Hrvatske:


Pršut je početak svakog obroka i slavlja u Hrvatskoj. To je soljeni, na zraku sušeni svinjski but, a najbolji primjerci nastaju uz pomoć lokalne bure koja daje poseban okus. Tradicionalno ova delikatesa se reže u duge, tanke kriške i kao predjelo poslužuje sa sirom i maslinama. Najcjenjeniji pršut je onaj iz Drniša, malog grada pokraj Šibenika.
Paški sir je naziv za sir s otoka Paga, a proizvodi se od mlijeka ovaca koje slobodno pasu po brdskim otočkim pašnjacima bogatima aromatičnim biljem. I upravo njihov način prehrane daje ovom svjetski slavnom i nagrađivanom siru osobiti pikantan okus. Ovaj tvrdi sir reže se u debelim trokutastim kriškama i odlično se slaže s pršutom.

Peka je način pripreme hrane koji budi apetit svakome u Hrvatskoj. Postupak pripreme je sljedeći: svi sastojci (u većini slučajeva riječ je o janjetini ili hobotnici u kombinaciji s mladim krumpirima) poklope se pekom, teškim željeznim poklopcem, koji se zatim prekrije žeravicom. I to je to! Nema miješanja i povremenog kušanja, sastojci se polako kuhaju u svojim sokovima. A kad konačno podigneš peku, dočekat će te prava poslastica, rapsodija okusa i mirisa kojoj nitko ne može odoljeti.

Pašticada je tradicionalno jelo iz Dalmacije čiji je glavni sastojak govedina. Riječ je o pravoj gozbi koja zahtijeva gotovo maratonsku pripremu. Naime, prije samog kuhanja koje traje i po nekoliko sati, meso je potrebno marinirati 24 sata u crnom vinu uz dodatak češnjaka, papra, ružmarina, klinčića i kadulje. Tijekom samog kuhanja sve se još dodatno obogaćuje lukom, suhim šljivama, mrkvom i muškatnim oraščićem pa kao konačni rezultat dobivamo gusti, tamni umak prepun okusa. Tradicionalno pašticada se poslužuje s domaćim njokima od krumpira.

Crni rižot je još jedno dalmatinsko jelo koje obavezno moraš probati. Riječ je o morskoj delikatesi čiji je glavni sastojak sipa. Upravo njezina tamna ''tinta'' daje ovom jelu osebujni mediteranski okus. Za puni užitak crni rižot pospi s malo naribanog tvrdog sira.


Smještaj
Povratak na vrh