Smještaj

Hrvatska kuhinja | 9 jela za pamćenje

Objavljeno: 17. 6. 2016.


Često se postavlja pitanje pred dolazak u Hrvatsku: Koja tradicionalna jela u Hrvatskoj trebamo probati? Naravno da imamo spreman odgovor za sve gurmane i za one koji će to tek postati nakon što dožive čari hrvatske gastronomije. Donosimo vam 9 jela za pamćenje koje nikako ne smijete propustiti probati prilikom svog boravka u Hrvatskoj. Uz svako jelo naručite preporučeno komplementarno vino koje će upotpuniti doživljaj.


1. Peka

Kada se spominje tradicionalna hrana u Hrvatskoj, svima padne na pamet peka. Peka je doduše način pripreme jela, a ukusna je kada je tema obroka meso ili plodovi mora. Naša preporuka je hobotnica s krumpirom kao prilogom, koji upija sokove začinjene hobotnice i obogaćen je jedinstvenim okusom. Peka izgleda kao metalni klobuk kojim se hrana poklopi i na taj način peče.

2. Skradinski rižot

Posebni rižot kojeg je u emisiji "No reservations" proslavio Anthony Bourdain nezaobilazan je obrok ukoliko boravite u Hrvatskoj. Njegova posebnost krije se u načinu pripreme, tj. duljini trajanja kuhanja od nekih 7 do čak 12 sati! Rižot je na bazi teletine i ostalih mesnih proizvoda poput pršuta i komadića pivca, a poslužuje se sa svježe naribanim paškim sirom posutom po jelu. Rezervirajte smještaj u Sjevernoj Dalmaciji u gradovima poput Šibenika, Vodica li Biograda i kratkom vožnjom svratite na ovo vrhunsko jelo.

3. Brudet

Ovo klasično dalmatinsko jelo, u nekim mjestima zvano brudet, a u drugima brodet fantastično je za ljetne dane. Jelo se priprema od najmanje 3 vrste plodova mora za puni efekt, a umak je na bazi rajčice, luka i češnjaka, bijelog vina i palente kao priloga.

4. Fuži s tartufima

Istarski specijalitet koji na prvi pogled izgleda kao regularna tjestenina, iznenadit će vas svojim unikatnim okusom. Naime, ovi ručno rađeni komadići tijesta poslužuju se s mesom od boškarina i umakom od tartufa, a potom i svježim ribanim bijelim tartufima koji su prepoznati kao jedni od najvećih tartufa na svijetu. Nezaobilazno jelo uz čašu vrhunskog bijelog istarskog vina obogatit će vaše uspomene s godišnjeg odmora u Hrvatskoj. Smještaj u Rovinju, Puli ili Opatiji idealan je za sve vas koji ne možete odoljeti tartufima ili biste ih voljeli probati.

5. Crni rižot

Restorani na Jadranu, posebno po otocima redovito u ponudi imaju crni rižot od sipa netom ulovljenih iz obližnjih uvala. Rižot je specifične crne boje nastale od prirodnog sipinog crnila koji sipa koristi u moru kada je u opasnosti. Ukusni specijalitet od svježe ulovljene sipe obogatite laganim bijelim vinom i opustite se na vašem ljetovanju u Hrvatskoj.

6. Stonske školjke

Poznat po svojim 5,5 km dugim zidinama, Ston se diči i uzgajalištem kamenica – poznatim afrodizijakom i delikatesom. Kamenice su izrazito cijenjeni plod mora koje se obično kušaju sirove u limunovom soku ili eventualno zapečene vrlo kratko.

7. Viška pogača

Da je kruh moguće kušati kao zaseban specijalitet uvjerit će vas stanovnici otoka Visa koji godinama pripremaju tradicionalnu višku pogaču – kruh sa nadjevom na bazi luka, maslinovog ulja, rajčice i slanih inćuna.

8. Soparnik

Nešto drugačiji od otočkog specijaliteta je popularni soparnik koji je izvorno nastao u tadašnjoj Poljičkoj republici (današnje područje okolice Omiša) poslužuje se kao pita od blitve i mladog luka, spravljena na poseban način. Servira se na velikim drvenim okruglim pločama promjera 90-110 cm i reže se na male kvadrate.

9. Paški sir

Dugi niz godina na otoku Pagu njeguje se tradicija pravljenja paškog sira. Paški sir jedan je od omiljenijih predjela koje Hrvati rado konzumiraju. Mladi paški sir dozrijeva do dvije godine, mekaniji je i savršeno ide uz pršut i bijelo vino. Stari paški sir tvrđi je i pikantniji, a odlično ide uz čašu vrhunskog crnog vina.

U slast!

#specijaliteti #gastronomija #mediteranska kuhinja #odmor #savjeti
Povratak na vrh